Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

O Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης στο «Π»: Δήμος με πράσινο αποτύπωμα και ευαισθησίες

Τους λόγους που ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού είναι στην τρίτη θέση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΔΣΝΑ στη διαχείριση των απορριμμάτων, που μάλιστα θα αποφέρει σημαντική μείωση στο περιβαλλοντικό τέλος, εξήγησε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης. Ο κ. Γαλάνης ανέπτυξε τον σχεδιασμό του για το μέλλον, ενώ αποκάλυψε, παρά την αίσθηση που υπάρχει γενικά, πως 200 οικογένειες ωφελούνται από τις κοινωνικές δομές του δήμου.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει «χτυπήσει» όλη τη χώρα, αλλά ιδιαίτερα την Αττική. Ποια είναι η κατάσταση στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού;

Ο δήμος μας θωρακίστηκε επιδημιολογικά από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία και για αυτόν τον λόγο εξακολουθεί να τα πηγαίνει αρκετά καλά συγκριτικά με άλλους δήμους.

Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, εκτός από τους 30.000 μόνιμους κατοίκους του, υποδέχεται επιπλέον καθημερινά 14.000 μαθητές, από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Πραγματοποιήθηκαν νέα rapid tests σε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό το περασμένο Σαββατοκύριακο, πριν από την επίσημη επαναλειτουργία των γυμνασίων μας.

Από τον Δεκέμβριο ακόμα, ο δήμος μας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, προχώρησε στη διενέργεια drive through rapid tests τελευταίας γενιάς, όπου δημότες και πολίτες από την ευρύτερη περιοχή, καθώς και παιδιά άνω των 10 ετών, υποβλήθηκαν σε δωρεάν εξέταση.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή, οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ εξαιρετικοί στη δουλειά τους και η ομάδα των εθελοντών μας φρόντισε να εξυπηρετηθούν όλοι με άψογο τρόπο μέσα σε μόλις πέντε ώρες.

Συνολικά εξετάστηκαν 921 άτομα, εκ των οποίων βρέθηκαν μόνο τέσσερα θετικά.

Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στις τοπικές κοινωνίες και στους ΟΤΑ;

Όταν μιλάμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναφερόμαστε στην άμεση επαφή του δημότη με τη δημοτική αρχή του τόπου του, σχετικά με τα θέματα και –κυρίως– τα προβλήματα που άπτονται της καθημερινότητάς του.

Όταν ξεκίνησε η περιπέτεια με την πανδημία, βρεθήκαμε μπροστά σε καινούργιες και εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που απαιτούσαν υπευθυνότητα σε όλα τα επίπεδα. Καταφέραμε να σταθούμε δίπλα σε όλους μας τους δημότες, να κρατήσουμε τις κοινωνικές δομές ανοιχτές, διασφαλίζοντας άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση στις υπηρεσίες του κράτους.

Ως δημοτική αρχή, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια υγειονομική κρίση η οποία εξελίσσεται και σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.

Τι κάνετε ως δήμος για να βρίσκεστε δίπλα στους συμπολίτες σας που έχουν ανάγκη;

Ακόμα και μέσα στα όρια του δικού μας δήμου, υπάρχουν τουλάχιστον 200 οικογένειες που ζουν κάτω από δύσκολες καταστάσεις. Για αυτούς τους συμπολίτες μας υπάρχει εξειδικευμένη δομή, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, που βρίσκεται διαρκώς κοντά τους. Προσφέρει γεύματα, συγκεντρώνει τρόφιμα, αλλά και το απαραίτητο υγειονομικό υλικό.

Επίσης, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργεί όλο τον χρόνο, στηρίζοντας σημαντικά τους συμπολίτες, που δεν είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθούν.

Τέλος, η Διεύθυνση Πρόνοιας, από κοινού με την ομάδα εθελοντών του δήμου μας, που διευρύνθηκε και εξελίχθηκε κυρίως κατά τη διάρκεια της καραντίνας, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άπορους συνδημότες μας.

Πώς εξελίσσεται ο σχεδιασμός σας; Ποια έργα έχουν υλοποιηθεί και ποια έχετε προγραμματίσει;

Η αλήθεια είναι πως η πανδημία μάς ανάγκασε να αναπροσαρμόσουμε ορισμένους από τους στόχους που είχαμε θέσει προεκλογικά. Έπρεπε να θωρακίσουμε υγειονομικά τον δήμο μας, και αυτό αποτέλεσε τη βασικότερη προτεραιότητά μας.

Έτσι δώσαμε μεγάλη βάση στην καθαριότητα, τις απολυμάνσεις, τις διαρκείς παρεμβάσεις, αλλά και στις ανακαινίσεις των σχολικών μας κτιρίων, όσο αυτά παρέμεναν κλειστά.

Ήταν όμως μια ευκαιρία ο δήμος μας να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί στην επόμενη ψηφιακή γενιά.

Όσον αφορά τη διαχείριση της καθημερινότητας, ξεκινήσαμε με ιδιαίτερες δυσκολίες, μιας και οι υπάλληλοι έπρεπε να δουλέψουν υποχρεωτικά σε καθεστώς τηλεργασίας.

Έτσι, λοιπόν, μετατρέψαμε την πρόκληση σε ευκαιρία και ψηφιοποιήσαμε τις υπηρεσίες μας προς τους δημότες, δημιουργώντας μια πρωτοποριακή πλατφόρμα ψηφιακών πιστοποιητικών.

Ήμασταν, επίσης, πρωτοπόροι στις συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων και επιτροπών μας, με τηλεδιάσκεψη, από τον Μάρτιο του 2020 κιόλας!

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού;

Ο δήμος μας, λόγω της φυσιοδομής, του προσφέρει ένα φιλικό περιβάλλον για δραστηριότητες στην ύπαιθρο. Αξίζει κανείς να δει πόσοι δημότες μας αθλούνται καθημερινά, σε πάρκα μας, ενώ μικροί και μεγάλοι επιλέγουν ασφαλείς βόλτες με το ποδήλατο.

Είναι μια πραγματικά όμορφη εικόνα! Όσον αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του δήμου μας, είναι εξίσου εμφανές. Έχουμε καταβάλει τεράστια προσπάθεια, ώστε να διαφυλάξουμε την πράσινη φυσιογνωμία του προαστίου μας, συνεχίζοντας την παράδοση των προγόνων μας, που δεν επέτρεψαν την οικοδόμηση πολυκατοικιών στην περιοχή. Ο συντελεστής δόμησης παρέμεινε σταθερός, ενώ η λειτουργία των καταστημάτων πραγματοποιείται με ιδιαίτερη φειδώ και μόνο σε πολύ συγκεκριμένα σημεία του δήμου μας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΔΣΝΑ, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού βρίσκεται στην 3η θέση στην Αττική, για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων. Πώς έχει επιτευχθεί αυτό; Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Ο δήμος μας έχει ιδιαίτερες περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Στο ιδιαίτερα νευραλγικό κομμάτι της ανακύκλωσης, παρατηρείται πως οι δημότες μας ανταποκρίνονται με ιδιαίτερη συνέπεια, διαχωρίζοντας σταθερά τα ανακυκλώσιμα από τα φυτικά και τα οικιακά τους απορρίμματα.

Ήδη προχωράμε και στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και τους καφέ κάδους.

Εδώ αξίζει να επισημάνουμε ότι η χωριστή συλλογή οργανικών απορριμμάτων έχει διπλά οφέλη, οικονομικά και περιβαλλοντικά, καθώς το υλικό που συλλέγεται μεταφέρεται ατελώς στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για περαιτέρω επεξεργασία και παραγωγή λιπάσματος (κομπόστ).

Όσον αφορά τον δήμο μας, από τους 14.000 τόνους απορριμμάτων που παράγονται ετησίως, το 40% αφορά ανακυκλώσιμα υλικά ή φυτικά υλικά.

Γι’ αυτό και άξια ανήκουμε ανάμεσα στους τρεις δήμους της Αττικής με την καλύτερη διαχείριση απορριμμάτων.

Για την εξαιρετική αυτή επίδοση, ο δήμος μας θα λάβει έκπτωση 10% στο περιβαλλοντικό τέλος που καταβάλλει στην ταφή των απορριμμάτων.

Κι όλα αυτά οφείλονται στην περιβαλλοντική ευαισθησία και συνείδηση δημοτικής αρχής και κατοίκων.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες για τον δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη για το 2021 και μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της θητείας;

Είμαστε ένας δήμος με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Προτεραιότητά μας παραμένει η διατήρηση της περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας του δήμου μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναβαθμίζουμε διαρκώς τα πάρκα και τα άλση μας, ενώ φροντίζουμε και τις 14 παιδικές χαρές, με διαρκείς ανακαινίσεις και πιστοποιήσεις.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι πέντε παιδικές χαρές, ενώ στα άμεσα σχέδιά μας είναι η ανακατασκευή της παιδικής χαράς Πικιώνη, στα πρότυπα του ιστορικού αρχιτέκτονα-εμπνευστή της και βάσει του αρχικού σχεδίου που ο ίδιος οραματίστηκε το 1960.

Επιπλέον, θέσαμε ως νέα προτεραιότητα τις ανακαινίσεις των σχολείων αλλά και την ασφάλεια των κατοίκων μας, με την επιστροφή του Τμήματος Ασφαλείας στην Κοινότητα Φιλοθέης.

Να υπενθυμίσω πως η ασφάλεια παραμένει ένας από τους βασικότερους άξονες, έχοντας παράλληλα αναπτύξει και ένα μεγάλο δίκτυο ιδιωτικής ασφάλειας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa