Παρασκηνιακά Πολιτική

O… καυτός μήνας Μάιος για τα ελληνοτουρκικά

Συνεχίζεται ο μαραθώνιος για την ελληνική διπλωματία με πολλά και κρίσιμα «ραντεβού» μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα εξεταστούν εκ νέου οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

του Σταύρου Ιωαννίδη

Η άτυπη πενταμερής διαδικασία της Γενεύης για το Κυπριακό ανήκει πια στο παρελθόν και, πλέον, Αθήνα και Άγκυρα προσανατολίζονται σε μια σειρά επαφών μεταξύ τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών, αλλά και στην πιθανότητα πραγματοποίησης συνάντησης σε επίπεδο κορυφής, μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Αθήνα, βέβαια, διατηρεί χαμηλές προσδοκίες από αυτές τις συναντήσεις, με στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία. έστω και αν το παραγόμενο αποτέλεσμα από τις συζητήσεις είναι σχεδόν μηδενικό.

Στους τρεις γύρους που έχουν πραγματοποιηθεί από την επανέναρξη των ΜΟΕ το 2019, η Τουρκία, εκτός από τα μέτρα που περιλαμβάνει το περίφημο μνημόνιο «Παπούλια – Γιλμάζ», επιχειρεί να θέσει και τα ζητήματα που η ίδια χαρακτηρίζει «προβληματικά» για τη ναυτική και αεροπορική ασφάλεια. Η Άγκυρα ζητά να αλλάξει η πάγια τακτική της Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διαδικασία αναγνώρισης και αναχαίτισης των τουρκικών μαχητικών που παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, απαιτώντας τα αεροσκάφη της να μη χαρακτηρίζονται ως άγνωστα και επικίνδυνα και τα περιστατικά αυτά να μην αναφέρονται στο ΝΑΤΟ ως ενδεικτικά της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Η «διαμάχη» για τα 10 μίλια του εναέριου χώρου, που τους τελευταίους μήνες περιλαμβάνεται σε όλες σχεδόν τις δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων και υπουργών όταν αναφέρονται στις ελληνοτουρκικές διαφορές, έχει και μία ακόμη πτυχή. Τη μη υποβολή σχεδίου πτήσεως για τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που πετούν στο FIR Αθηνών.

Πρόκειται για μία πολιτική που ακολουθούν εδώ και χρόνια οι γείτονες, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων ασφαλείας. Η Ελλάδα απαιτεί σχέδια πτήσεως για κάθε αεροσκάφος, πολιτικό ή στρατιωτικό, που πετάει εντός των ορίων του FIR Αθηνών, που καλύπτει τον ελληνικό Εναέριο Χώρο και τμήματα του Διεθνούς Εναερίου Χώρου, όμως η Τουρκία αρνείται πεισματικά να καταθέσει σχέδια για τα μαχητικά της. Οι γείτονες, μάλιστα, προτείνουν τα αεροσκάφη των δύο χωρών να πετούν χωρίς οπλισμό στο Αιγαίο για λόγους ασφαλείας, όμως αυτό που στην ουσία επιδιώκει είναι να στερήσει από την Ελλάδα τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Eπόμενος γύρος Εντός του Μαΐου, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών αλλά και του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ αναμένεται και η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, ο οποίος έχει αποδεχτεί τη σχετική πρόσκληση του Νίκου Δένδια. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, διευκρινίζουν ότι αν και μια συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν είναι αρκετά πιθανή μέσα στο επόμενο διάστημα, τοποθετείται μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2019, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, και από τότε το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό.

Η ενορχηστρωμένη από την Άγκυρα απόπειρα εισβολής δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στον Έβρο και η ελληνοτουρκική κρίση με τις παράνομες έρευνες του «Ορούτς Ρέις» σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχουν επιβαρύνει δραματικά τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Έμπειροι διπλωμάτες, ωστόσο, εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει άμεσα το δ κό ντεμαράζ, εμφανίζοντας ένα διαλλ ρο πρόσωπο εν όψει της Συνόδου Κορ Ιουνίου, όπου θα τεθεί και πάλι στο μικ η συμπεριφορά της απέναντι στα κράτη Ένωσης. Την ίδια ώρα όμως, η αποκλιμάκωσ τει ως προαπαιτούμενο η Αθήνα φαίνε νει στα «λόγια», αφού η Τουρκία δείχ θειμένη να εκτονώσει την εσωτερική π τα αμερικανικά «χαστούκια» της αναγ της γενοκτονίας των Αρμενίων και τη λής από τα F-35, επενδύοντας και πάλ ταση.

Ενδεικτική είναι η παράνομη NA άσκηση έρευνας και διάσωσης στην κ Αιγαίου, στις 20, 25 και 26 Μαΐου, εν ρες της Συνόδου λήγει και η ναυτική οποία κρατά το «Ορούτς Ρέις» στην Α χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσε νεμφάνισή του σε περιοχές ελληνικώ ρόντων. Σημαντική θεωρείται και η 14η Ιουν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των ηγ κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέ «παρών» αναμένεται να δώσει και ο Τζ τεν, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, θώριο της συνάντησης, να υπάρξει συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετ Ερντογάν αλλά και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε την Μ. Πέμπτη

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa