Άρθρα

O ρόλος ΗΠΑ, Ρωσίας και Τουρκίας…

Βελόπουλος

Πόλεμος φαίνεται πως έχει ξεσπάσει μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τον έλεγχο των νέων χωρών. Για πρώτη φορά η Ορθοδοξία μας δείχνει διχασμένη και, το κυριότερο, με εμπλοκή ξένων δυνάμεων.

Ως γνωστόν, οι νέες χώρες ανήκουν διοικητικά στον Πατριάρχη, ωστόσο υπήρχε μία άτυπη συμφωνία μεταξύ Φαναρίου και Ελλαδικής Εκκλησίας για μη παρέμβαση του πρώτου στην ελληνική επικράτεια. Η συμφωνία αυτή έπαψε να υφίσταται ύστερα από τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στα ζητήματα του Αγίου Όρους.

Φαίνεται όμως πως και ο Βαρθολομαίος και ο Ιερώνυμος είναι «θύματα» σε μία σκακιέρα με παίκτες τις Μεγάλες Δυνάμεις και έπαθλο τον έλεγχο της Μακεδονίας και της Θράκης μας. Θυμίζουμε πως όποιος ελέγχει το Άγιον Όρος είναι κι ο defacto ελεγκτής της Μακεδονίας-Θράκης (των νέων χωρών).

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν λειτουργεί ελεύθερα, λένε κάποιοι. Φαίνεται πως λειτουργεί υπό πίεση. Ποιος όμως πιέζει τον Πατριάρχη;

Αρκετοί κάνουν λόγο για τον ίδιο τον Ερντογάν ο οποίος τον χρησιμοποιεί για να εντείνει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. Μία κίνηση-απόδειξη ισχύος του Ερντογάν.

Άλλοι, πάλι, κάνουν λόγο για πόλεμο ΗΠΑ – Ρωσίας, που εμπλέκει την Ορθοδοξία.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πιέζεται από τους Αμερικανούς, ώστε να «ελέγξει» το Άγιον Όρος, δηλαδή τη Μακεδονία και τη Θράκη. Πώς; Με το να παύσει να υπάρχει θρησκευτική επιρροή του Πατριάρχη Κυρίλλου στο Άγιον Όρος.

Οι Αμερικανοί θεωρούν πως το Πατριαρχείο Μόσχας είναι το «μακρύ χέρι» του Πούτιν στην Ελλάδα, που κατ’ επέκταση του δίνει και την πολυπόθητη έξοδο στη Μεσόγειο, διασπώντας τα «αμερικανικά» Βαλκάνια.

Εάν ελεγχθούν η Μακεδονία και η Θράκη, τότε οι ΗΠΑ θα δρουν όπως επιθυμούν χωρίς καμία αντίδραση.

Ποιος όμως είναι ο ρόλος του Ιερώνυμου σε αυτό το σενάριο;

Φαίνεται πως ο Αρχιεπίσκοπος στράφηκε στον πρωθυπουργό για στήριξη, καθώς θεώρησε ωμή παρέμβαση τα παιχνίδια των ΗΠΑ που τον παρακάμπτουν εκτός. Θυμίζουμε εδώ το ταξίδι του Πάιατ στο Άγιον Όρος.

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο, στην αναθεώρηση του Συντάγματος, να μην τηρήσει η Εκκλησία σκληρή στάση, αλλά να επιτρέψει τη θρησκευτική ουδετερότητα που προωθείται ως αλλαγή, καθώς και να υπάρξει μεταφορά μέρους της εκκλησιαστικής περιουσίας στο Υπερταμείο.

Ελπίζουμε πως όλα αυτά είναι μόνο σενάρια ή πως, τελικά, οι θρησκευτικοί ηγέτες θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Αυτό όμως που δεν είναι σίγουρα σενάριο είναι ο γεωστρατηγικός πόλεμος που μαίνεται, με σκοπό τον έλεγχο της περιοχής μας. ΗΠΑ και Ρωσία είναι δεδομένο πως συγκρούονται και η Ελλάδα με την Τουρκία είναι στην πρώτη γραμμή του πυρός.

Ελπίζουμε όχι η Ορθοδοξία μας…

του Κυριάκου Βελόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER