Άρθρα

Ο αδιέξοδος αυτοεγκλωβισμός της κυβέρνησης

Του Γιάννη Σπ. Παργινού

Οι αλκυονίδες ημέρες δεν προμηνύονται και τόσο πολιτικά ρομαντικές για τη συγκυβέρνηση. Αντίθετα, το πρώτο τρίμηνο του έτους, κατά γενική ομολογία, θα καθορίσει εν πολλοίς την πολιτική πορεία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Η γενικευμένη αναστάτωση στις συγκοινωνίες, η αναμενόμενη ανάφλεξη στους αγροτικούς κάμπους μέσα σε ένα κλίμα πάνδημης φτώχειας, ανέχειας και ανασφάλειας σε συνδυασμό με μια πανθομολογούμενη ανεπάρκεια των διοικητικών θεσμών και με καταιγιστικούς ρυθμούς αναδεικνυόμενες πολιτικές και ποινικές ευθύνες κορυφαίων πολιτικών για τη σημερινή κατάντια της χώρας εύλογα προϊδεάζουν για ραγδαίες, αν όχι και θυελλώδεις, εξελίξεις.
Η κυβέρνηση –κατά παράδοξο τρόπο– συνεχίζει να αυτοεγκλωβίζεται σε μια από την ίδια και τεχνηέντως καλλιεργούμενη αισιοδοξία, η οποία ουδόλως ανταποκρίνεται στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική πραγματικότητα. Ακόμα και οι εμπνευστές του μνημονίου δημοσίως παραδέχονται τις εσφαλμένες προβλέψεις του και τις αδιέξοδες για την ελληνική κοινωνία συνέπειές του. Μόνο οι Γερμανοί, προς χάριν μιας επιδιωκόμενης νίκης στις επερχόμενες εκλογές, απλά παραβλέπουν τα κοινώς κι ευκόλως παραδεκτά κι αναβάλλουν για μετά τον επόμενο Σεπτέμβριο την όποια διορθωτική πολιτική κίνησή τους.
Τα οικονομικά μεγέθη είναι ψυχρά και αναδεικνύουν την ωμή αλήθεια στο πεδίο της οικονομίας. Η Ελλάδα εντάχθηκε στο επαχθές μνημόνιο το 2010, γιατί η παραγωγή της, τότε, δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το χρέος της. Τώρα, τρία χρόνια μετά, το χρέος αυξάνει και οι παραγωγικές της δομές είναι πλήρως αποσαθρωμένες. Κατ’ επέκταση κι αναλογία, η ακολουθούμενη πολιτική είναι πασιφανώς και πασιδήλως αναποτελεσματική.
Η ως άνω οικονομική πραγματικότητα νομοτελειακά δεν μπορεί να μην οδηγήσει σε πολιτικές αναταράξεις. Ήδη, οι πρώτες ρωγμές στην τριμερή συγκυβέρνηση άρχισαν να αναφύονται, με αφορμή την ύπαρξη ή μη συλλογικής σύμβασης εργασίας στον τομέα των συγκοινωνιών. Κατά πολιτικά τραγικό τρόπο, άλλα υποστήριζε η ΝΔ κι άλλα ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, στο πραγματικά προκλητικό για κοινοβουλευτική δημοκρατία μοντάζ σε δηλώσεις βουλευτή της αντιπολίτευσης, η Συγγρού έμμεινε πλήρως πολιτικά απομονωμένη, ενώ η Ιπποκράτους και η Αγίου Κωνσταντίνου ταυτίστηκαν πλήρως με την Κουμουνδούρου.
Κι όλα τούτα συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία ο μέχρι πρότινος πολιτικά ατίθασος και κυβερνητικά επικίνδυνος ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει ολοένα και περισσότερους ακροατές και συμμάχους σε ευρωπαϊκά και υπερατλαντικά forum, η δε πολιτική του πρόταση κρίνεται ως η μόνη τεχνοκρατικά αποτελεσματική και, τούτο, πέρα από την όποια ιδεολογική προσέγγισή της. Παράλληλα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το λίαν διακριτό πολιτικό φλερτ, έστω και απλά πλατωνικό μέχρι τώρα, των δύο εταίρων της κυβέρνησης προς τον νέο και αδιαμφισβήτητο πλέον πόλο της Κεντροαριστεράς.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa