Κοινωνία

Υπόθεση Ιλία Καρέλι: Στο ψυχιατρείο ο πρόεδρος των εσωτερικών φρουρών μετά την προανάκριση (BINTEO)

φυλακη

Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Άμφισσας άσκησε δίωξη σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας για τρία κακουργήματα που αφορούν τον θάνατο του Ιλία Καρέλι. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδόθηκαν οκτώ εντάλματα σύλληψης, ενώ φέρονται να εμπλέκονται δεκατέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας. Εν τω μεταξύ, στην ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών νοσηλεύεται από το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος των εσωτερικών φρουρών των φυλακών Νιγρίτας, Χάρης Κονσολίδης.

Οι διώξεις αφορούν τα κακουργήματα του βασανισμού με αποτέλεσμα τον θάνατο, του απλού βασανισμού και τις βαριές σωματικές βλάβες. Ακόμη αυτές στρέφονται και κατά παντός υπευθύνου από τους φύλακες στο σωφρονιστικό κατάστημα Μαλανδρίνου, αλλά και τους αστυνομικούς στο Τμήμα της Ιτέας όπου κρατήθηκε ο Αλβανός βαρυποινίτης μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του σωφρονιστικού υπαλλήλου Γιώργου Τσιρώνη, την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, το κάταγμα στο στέρνο είναι κοντά στην ώρα θανάτου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις κάμερες στο διάδρομο των φυλακών Νιγρίτας κατέγραψε στις 4 το απόγευμα , αυτούς που μετέφεραν τον κρατούμενο σε κελί στο οποίο δεν υπήρχε κάμερα και δυόμισι ώρες αργότερα, να τον βγάζουν, δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι τον έσυραν μέχρι το κελί που βρέθηκε νεκρός. Επίσης ο κρατούμενος παρουσίασε ένα μαύρο σημάδι στη παλάμη του.

Στις κατηγορίες της δίωξης, προστίθεται και η υπόθαλψη εγκληματία.

Οι 2,5 ώρες που δεν καταγράφηκαν από τις κάμερες

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, γραμματέα της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Νιγρίτας και υποδιευθυντή των φυλακών Παναγιώτη Ραδόπουλο, οι έρευνες των Εσωτερικών Υποθέσεων εστιάζονται στις περίπου 2,5 ώρες που δεν καταγράφεται από τις κάμερες ο κρατούμενος. «Όταν έφτασε ο κρατούμενος φωτογραφήθηκε στο πρόσωπο και στο σώμα. Συνολικά έχουμε επτά φωτογραφίες, στη μία εκ των οποίων φαίνεται ότι η παλάμη του έφερε ένα μαύρο σημάδι, το οποίο επιβεβαίωσε και ο ιατροδικαστής. Μετά τη φωτογράφιση, ο κρατούμενος παρέμεινε σε έναν χώρο που εμείς τον λέμε χώρο αναμονής,’ψυγείο’, έως ότου να πάει στο κελί του, το οποίο βρισκόταν απέναντι. Εκεί παρέμεινε ο κρατούμενος μέχρι τις 6.30 το απόγευμα, μετά μπήκε στο κελί του. Εκεί δεν έχουμε εικόνα, αυτό είναι που εξετάζει και το Εσωτερικών Υποθέσεων γιατί μετά όλα έχουν καταγραφεί. Φαίνεται από τις κάμερες ότι υπάρχει κίνηση, μέσα στο ‘ψυγείο’, όμως δεν φαίνεται τι έγινε. Πού θα βγει, δεν ξέρω. Όταν μπήκε στο κελί του (ο Καρέλι) φαίνεται ότι ήταν χτυπημένος, πονούσε. Φαίνεται στις κάμερες. Κάποια στιγμή ηρέμησε, μετά διαπιστώθηκε ότι δεν έκανε την παραμικρή κίνηση. Τον φώναξαν δεν ανταποκρίθηκε, ειδοποίησαν το ασθενοφόρο, ο γιατρός διαπίστωσε ότι ήταν νεκρός» , είπε χαρακτηριστικά.

Στο ψυχιατρείο ο Χάρης Κονσολίδης

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ραδόπουλο, «ο Χάρης Κονσολίδης μεταφέρθηκε από τους συγγενείς του, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Σερρών, μετά από έντονη ψυχολογική πίεση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της πολύωρης προανάκρισης που διενεργείται από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων στη Θεσσαλονίκη»  προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου του βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι».

Πρόσθεσε:  «Ο Χάρης ‘έσπασε’, κατέληξε στο ψυχιατρείο. Πήγα χθες και τον είδα στο σπίτι του. Φαινόταν ότι δεν είναι καλά. Ήταν στις φυλακές από την Πέμπτη λόγω της επιφυλακής. Παρασκευή το ίδιο και Κυριακή πρωί το Εσωτερικών Υποθέσεων τον παίρνουν από το σπίτι του, τον πάνε στη Θεσσαλονίκη, τον κλείνουν σε ένα δωμάτιο.

‘Θα καταθέσεις’ τού είπαν. Μετά από ώρες αναμονής ενημερώθηκα από τη γυναίκα του ότι δεν μπορούσε να του μιλήσει ούτε στο τηλέφωνο. Πήγα στη Θεσσαλονίκη να τον δω. Δεν μου επέτρεψαν. Γιατί; τους ρώτησα. Είναι κρατούμενος, απαγορεύεται να τον δω; ‘Θα του μιλήσεις αργότερα, στο τηλέφωνο’ μού είπαν.

Σκληρότατη η συμπεριφορά τους. Αναγκάστηκα να φύγω. Κάποια στιγμή τον πήρα τηλέφωνο, μίλησα μαζί του. ‘Δεν ξέρω τι γίνεται’, μού είπε, ‘από το πρωί με έχουν εδώ χωρίς να καταθέσω, δεν μου επιτρέπουν να πάω ούτε στην τουαλέτα, και όταν γίνεται αυτό με συνοδεύουν’».

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο πρόεδρος των εσωτερικών φρουρών δέχθηκε πιο σκληρή στάση από τους άλλους. «Η συμπεριφορά αυτή ήταν σε όλους τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που κλήθηκαν να καταθέσουν- στον Χάρη πιο σκληρή. Την επόμενη μέρα, τη Δευτέρα στις 6 το πρωί, ζήτησαν από τον Χάρη να καταθέσει και μετά τον άφησαν να φύγει, αφού τους είπε: ‘παιδιά, άντε τι θέλετε, αφήστε με, μόνο αφήστε να πάω στο σπίτι μου, να πάω στα παιδιά μου έχω τόσες μέρες να τα δω’.

Έχει δύο ανήλικα παιδιά. Το Εσωτερικών Υποθέσεων έφερε τον Χάρη Κονσολίδη στο σπίτι του. Ο άνθρωπος άρχισε να μην έχει επαφή με το περιβάλλον, καθόταν σαν χαμένος. Ζητήσαμε από τον Εισαγγελέα να παρέμβει, βγήκε εισαγγελική παραγγελία και μεταφέρθηκε από τους συγγενείς του στην ψυχιατρική κλινική.

Ίδια συμπεριφορά είχε και ο διευθυντής του σωφρονιστικού καταστήματος που πηγαινοερχόταν συνέχεια στη Θεσσαλονίκη για να καταθέσει», κατέληξε.

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa