Κοινωνία

Ο… «Γολγοθάς» των φορολογούμενων στο τέλος του χρόνου

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα υποχρεωθούν να βάλουν οι πολίτες, καθώς οι υποχρεώσεις στην εφορία που πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί έως το τέλος ου χρόνου είναι πολλές και… «τσουχτερές».

Ειδικότερα, στο ημερολόγιο της εφορίας, έως το τέλος του 2014, βρίσκεται η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ όσοι συμπολίτες μας έχουν εκκρεμότητες με τις προηγούμενες οφειλές, μπορούν να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, με ετήσιο επιτόκιο 8.75%.

Επίσης, έως το τέλος του έτους πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, διαφορετικά ακολουθεί πρόστιμο ίσο με τα ίδια τα τέλη. Από την πλευρά τους οι τράπεζες, προσφέρουν κάποιες μικρο-διευκολύνσεις, με άτοκες δόσεις 3 έως 8, για την εξόφληση τους, ανάλογα πάντα με το κάθε πακέτο.

Την ίδια στιγμή περίπου 1.000.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει ως το τέλος του τρέχοντος έτους να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών οικονομικού έτους 2014 (συναλλαγές-τιμολόγια 2013). Όσοι ξεχάσουν και δεν υποβάλουν ενώ οφείλουν θα επιβαρυνθούν με πολύ υψηλό πρόστιμο 1.200 ευρώ.

Επιπλέον, ως τις 31 Δεκεμβρίου πρέπει να εξοφλήσουν τη 2η δόση οι περίπου 30.000 που οφειλέτες του Δημοσίου που εντάχθηκαν στη νέα ρύθμιση χρεών. Το χρόνο που απομένει ως τα τέλη του χρόνου έχουν στη διάθεσή τους όσοι θέλουν να καταθέσουν πινακίδες ώστε να αποφύγουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015 και το τεκμήριο διαβίωσης στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουν το 2016.

Τέλος, έως τις 19 Δεκεμβρίου έχουν προθεσμία όσοι πρέπει να κάνουν τροποποιημένες δηλώσεις Ε9 για να πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ και ως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να κάνουν διακοπή εργασιών οι επαγγελματίες που θέλουν να γλιτώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ του 2015.

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa