Θέατρο Πολιτισμός

«Ο Ιδεοποιός»: Ένα ντοκιμαντέρ για τον Δημήτρη Ποταμίτη

Δημήτρης Ποταμίτης

Την Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015, 8.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί προβολή με ελεύθερη είσοδο του ντοκιμαντέρ του Χρήστου Προσύλη «Ο Ιδεοποιός», για τον Δημήτρη Ποταμίτη και το Θέατρο Έρευνας, καθώς και σύντομη παρουσίαση του βιβλίου του «Δημήτρης Ποταμίτης: 30 χρόνια από το όνειρο ενός μύστη της θεατρικής τέχνης»

 

στο ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Μορφωτικό Γραφείο Πρεσβείας Κυπριακής Δημοκρατίας
Ξενοφώντος 2Α, 105 57 – Αθήνα

ΤΗΛ: 210 37 34 934
FAX: 210 37 34 904

Email: [email protected]

Website: www.spititiskyprou.gr

 

«Ο Ιδεοποιός»

Ένα ντοκιμαντέρ για το Δημήτρη Ποταμίτη και το Θέατρο Έρευνας.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χρήστος Προσύλης

Ακολουθεί το trailer:

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στο διάστημα 2001-2002, λίγο πριν και αμέσως μετά την απόφαση του Δημήτρη Ποταμίτη να αποσυρθεί και να κλείσει το ιστορικό Θέατρο Έρευνας.

Ο σκηνοθέτης με ψηφιακές κάμερες, εφαρμόζει μια πρωτοποριακή τεχνική για την εποχή, την οποία ονομάζει «κάμερα-φίλο», κάνοντας την κάμερα φιλική προέκταση της δράσης κατά μία έννοια. Έτσι, σε φυσικούς καθημερινούς χώρους, χωρίς ιδιαίτερους φωτισμούς και σκηνικά, καταγράφει άμεσα τις σκέψεις του θεατράνθρωπου και συγγραφέα Δημήτρη Ποταμίτη λίγους μήνες πριν το θάνατό του.

Είναι μια προσωπογραφία που καταγράφει τη φιλοσοφία του απέναντι στην τέχνη και τη ζωή, τη θεατρική προσέγγιση στις δουλειές του και τον τρόπο σκέψης του στην θεατρική πρακτική και την ποίηση.

Η κάμερα καταγράφει στιγμές από τη ζωή του, προσωπικές εξομολογήσεις και σκέψεις, απλά και άμεσα, διεισδύοντας μέσα στον προσωπικό του χώρο και το χώρο του θεάτρου έρευνας, σαν τη ματιά ενός φίλου και θεατή. Η ταινία παρουσιάζει επίσης αποσπάσματα από το έργο του Δημήτρη Ποταμίτη.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2002, στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Καλαμάτας.

 

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χρήστος Προσύλης

Διάρκεια: 78’

Βιβλίο: «Δημήτρης Ποταμίτης: 30 χρόνια από το όνειρο ενός μύστη της θεατρικής τέχνης», του Χρήστου Προσύλη.

Με βάση τις συνεντεύξεις από το ντοκιμαντέρ «Ο Ιδεοποιός», τόσο αυτές που υπάρχουν μέσα στην ταινία, όσο και ανέκδοτο υλικό, ο Χρήστος Προσύλης ετοίμασε το βιβλίο με τίτλο «Δημήτρης Ποταμίτης: 30 χρόνια από το όνειρο ενός μύστη της θεατρικής τέχνης» (2013). Το βιβλίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και  θεατρολογικές και φιλοσοφικές αναλύσεις πάνω στο έργο του Δημήτρη Ποταμίτη, πάντα με βάση τις αυθεντικές μοναδικές συνεντεύξεις του για την ταινία.

 

Απόσπασμα από το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η ποιητική αίσθηση του κόσμου, αποτελεί αναμφίβολα τη βάση της προσέγγισης του Ποταμίτη στην τέχνη, και ειδικά στο θέατρο. Κατά τη διάρκεια μάλιστα των γυρισμάτων, ζήτησε και διάβασε ποιήματα που τον αντιπροσωπεύουν μπροστά στην κάμερα, κατά μία έννοια εν είδει συνέντευξης. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έκανε και διορθώσεις επιτόπου, σχεδόν σα να κουβέντιαζε το ζήτημα με τον εαυτό του και την κάμερα-φίλο ταυτόχρονα. Το μέγιστο θέμα της σύνθεσης, αποτελούσε συχνά την προβληματική του, ειδικά μέσα στο πλαίσιο των ιδεών στο οποίο αποζητούσε να κινηθεί.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ:

Η ποίηση σίγουρα απαιτεί σύνθεση. Το θέατρο απαιτεί σύνθεση. Δεν απαιτεί υπεραπλούστευση. Και εάν έχεις σαν δώρο στην τσέπη σου, την ποιητική αίσθηση του κόσμου και των πραγμάτων, δηλαδή την συνθετική άποψη, τότε μπορείς σίγουρα να μην υπεραπλουστεύεις και να είσαι απόλυτα και ουσιαστικά δημιουργικός. Αλλιώς,  κάνεις μια αναπαραγωγή από κόπιες, από αντίγραφα, τα οποία όμως δεν ερμηνεύουν στην ουσία την πραγματικότητα. Το καθήκον μας νομίζω είναι, να ερμηνεύουμε την πραγματικότητα, να την υπερβαίνουμε και να την τοποθετούμε σε έναν ονειρικό κόσμο, εξωραϊσμένη και καλύτερη.

 

Περισσότερα για την ταινία και το βιβλίο, μπορεί να βρει κανείς στις ιστοσελίδες:

www.prossylis.com

www.greekwriter.com

 

* Ο Χρήστος Προσύλης είναι σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου, συγγραφέας, θεατρολόγος, performer και καλλιτέχνης των νέων μέσων. Ζει στο Λονδίνο και την Αθήνα. Είναι ο εμπνευστής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του London Greek Film Festival, καθώς και των CosmoCinema και CosmoΤheatre του Λονδίνου.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER 


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa