Πολιτική

Ο «κούκος αηδόνι» μας στοιχίζει η Βουλή

Βουλή Θέμα

Σχέδιο μετεγκατάστασης των υπηρεσιών της Βουλής σε ιδιόκτητο κτήριο στη Φιλελλήνων επεξεργάζεται ο Νίκος Βούτσης, καθώς τα υπέρογκα ενοίκια από τα κτήρια που μισθώνει το ελληνικό Κοινοβούλιο και ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ έχουν εκτινάξει στα ύψη τον προϋπολογισμό.

Εκτός από τις πολυάριθμες υπηρεσίες, ο Έλληνας φορολογούμενος επιβαρύνεται επιπλέον και με τα ενοίκια για τα γραφεία βουλευτών, ευρωβουλευτών και άλλων αξιωματούχων που χρειάζονται, πλέον, όχι ένα, αλλά δύο κτήρια για να στεγαστούν…

Πανάκριβα ενοίκια εξακολουθεί να πληρώνει η Βουλή για πέντε κτήρια που μισθώνει, καθώς το επιβλητικό οίκημα των παλαιών ανακτόρων στο Σύνταγμα δεν επαρκεί για να στεγάσει τόσο τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου όσο και γραφεία νυν και πρώην εκπροσώπων του έθνους που δικαιούνται στέγη.

Την ώρα, λοιπόν, που τα μνημονικά νομοσχέδια περικοπών ψηφίζονται το ένα μετά το άλλο, το ελληνικό Δημόσιο ξοδεύει πάνω από1,310 εκατ. ευρώ για να στεγάσει το Ίδρυμα για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ενώ συνολικά το κόστος για τα μισθώματα που νοικιάζει το Κοινοβούλιο υπερβαίνουν τα 3 εκατ. ευρώ.

Τα κτήρια που νοικιάζει η Βουλή βρίσκονται ως επί το πλείστον περιμετρικά του κεντρικού μεγάρου, στις οδούς Σέκερη, Βασιλίσσης Σοφίας και λεωφόρο Αμαλίας και ξεπερνούν σε συνολικό εμβαδόν τα 15.000 τ.μ.

Παρά την αρχική μείωση που επετεύχθη τη μνημονιακή πενταετία (2010-2015), σχεδόν σε όλα τα μισθώματα, τα κόστη εξακολουθούν να παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, με τις πληροφορίες από συνεργάτες του Νίκου Βούτση να συγκλίνουν ότι δρομολογούνται σύντομα αλλαγές.

Τα γραφεία και τα προνόμια των πρώην

Ο «κούκος αηδόνι» στοιχίζουν στον Έλληνα φορολογούμενο οι μισθώσεις των γραφείων βουλευτών, καθώς το ελληνικό Δημόσιο δαπανά περί τα 619.000 ευρώ τον χρόνο για να τα συντηρήσει.

Το κτήριο που στεγάζει τα γραφεία τους έχει εμβαδόν 2.740 τ.μ. και βρίσκεται επί της Σέκερη, δρόμο στον οποίο επίσης βρίσκεται κτήριο που στεγάζει διάφορες υπηρεσίες της Βουλής και έχει εμβαδόν 1.500 τ.μ.

Επιπλέον, επειδή οι πρώην του Κοινοβουλίου αυξάνονται και πληθύνονται, ενώ τα προνόμιά τους παραμένουν, η Βουλή μισθώνει, εκτός από το οίκημα της Σέκερη, έτερο εξαώροφο κτήριο στην αρχή της οδού Βουλής, το οποίο παραχωρείται στους εξ επαρχίας εκλεγμένους αξιωματούχους, με ετήσιο μίσθωμα 176.374 ευρώ και συνολικό εμβαδόν 3.290 τ.μ. Ένα εκατομμύριο ευρώ κοστίζει το κτήριο όπου στεγάζεται το Κανάλι της Βουλής στη λεωφόρο Αμαλίας, με συνολικό εμβαδόν περίπου 4.500 τ.μ, επιβαρύνοντας τον οικονομικό προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου, για τον οποίο ο Νίκος Βούτσης, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του υποσχέθηκε περικοπές.

Στον προϋπολογισμό της Βουλής, του οικονομικού έτους 2016, προβλέπεταιαύξηση στις δαπάνες για την ανακαίνιση και την αποκατάσταση κτηρίων ιδιοκτησίας της Βουλής, με σκοπό την αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων και τη σταδιακή αποδέσμευση από τα μισθωμένα κτήρια που στεγάζουν υπηρεσίες της.

Σύμφωνα με συνεργάτες του ΠτΒ, εκφράζεται η εκτίμηση ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα έχει επιτευχθεί απόσβεση των δαπανών αυτών.

Οι στόχοι Βούτση

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συμμάζεμα των δαπανών έχει προταθεί να αξιοποιηθεί ένα ιδιόκτητο κτήριο της Βουλής, που παραμένει αναξιοποίητο, επί της οδού Φιλελλήνων.

Πρόκειται για διώροφο διατηρητέο κτήριο, συνολικού εμβαδού άνω των 1.400τ.μ., για το οποίο–σύμφωνα με πληροφορίες– το κόστος ανακαίνισης έχει εκτιμηθεί γύρω στα 4 εκατ. ευρώ.

Στόχος του νέου προέδρου μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, οπότε και θα λήξει το συμβόλαιο του πιο ακριβού μισθώματος επί της Βασιλίσσης Σοφίας, είναι να μετεγκατασταθεί στο κτήριο ο μεγάλος όγκος των υπηρεσιών, που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες πέριξ του κεντρικού μεγάρου.

Ο δεύτερος μεγάλος στόχος είναι να αξιοποιηθούν πιο συστηματικά και πιο προγραμματισμένα οι χώροι του κτηρίου του πρώην δημόσιου καπνεργοστασίου στην οδό Λένορμαν, που περιήλθε στην κυριότητα της Βουλής το 1989. Σήμερα στεγάζονται οι υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης, οι εκδόσεις και το τυπογραφείο, ενώ κατά καιρούς μεταφέρονται εκεί, χωρίς, ωστόσο, κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, άλλες υπηρεσίες, που απλώς δεν «χωράνε» στα υπόλοιπα κτήρια.

Για τα εκκρεμή «ορφανά» κτήρια, το σχέδιο επικεντρώνεται στο να συγκεντρωθούν σε έναν ενιαίο κατάλληλο χώρο, που είτε θα παραχωρηθεί από το Δημόσιο είτε θα αγοραστεί από τη Βουλή, προκειμένου, κυρίως, να στεγάσει τα γραφεία των βουλευτών.

της Στέλλας Παπαμιχαήλ

* Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 23/01/2016

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa