Κόσμος

Ο κύβος ερρίφθη – Στις 22 Μαΐου «τελειώνει» τον Νταβούτογλου ο Ερντογάν

Αχμέτ Νταβούτογλου

Στις 22 Μαΐου, όπου θα γίνει το έκτακτο συνέδριο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αναμένεται η παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου από πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Χωριστούς δρόμους αποφάσισαν να τραβήξουν ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μετά από μια διαδρομή που πέρασε από τη στενή συνεργασία στην καρατόμηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αξιωματούχων του κυβερνώντος κόμματος, το έκτακτο συνέδριο θα γίνει στις 22 Μαΐου, όπου ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. Και αφού δεν θα είναι πρόεδρος, δεν θα μπορεί να είναι και πρωθυπουργός.

Από το συνέδριο θα προκύψει ο νέος ηγέτης του κόμματος AKP, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Νταβούτογλου ως πρόεδρος και ως πρωθυπουργός, ικανοποιώντας την επιθυμία του Σουλτάνου.

Το θέμα είναι ποιος θα είναι ο διάδοχός του. Ο Ερντογάν ήδη ψάχνει τον αντικαταστάτη του Νταβούτογλου. Οποίος θα είναι ο άνθρωπος στον οποίο θα δώσει τα κλειδιά του AKP με αντάλλαγμα να κάνει ό,τι του πει ο πρόεδρος. Οι υποψήφιοι αρκετοί. Πρώτος στη λίστα του φέρεται να είναι ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, δεξί χέρι του Τούρκου προέδρου και δεύτερος ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ που είναι παντρεμένος με τη Εσρά Ερντογάν, κόρη του Τούρκου προέδρου.

Ο Αλμπαϊράκ έχει ακόμη ένα πλεονέκτημα, καθώς έχει αδερφό μιντιάρχη. Ο Σερχάτ Αλμπαϊράκ είναι διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΜΜΕ Turkuvaz, υπό τον έλεγχο του οποίου είναι μέσα όπως η εφημερίδα Σαμπάχ και το τηλεοπτικό δίκτυο ATV. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι επίσης αυτό του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, του αντιπροέδρου του κόμματος Νουμάν Κουρτουλμούς και του βουλευτή Μουσταφά Σέντοπ.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER