Κόσμος

Ο πιο πλούσιος άνθρωπος στην Ασία φοράει ρολόι 44 δολαρίων

«Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση είναι να εργάζεσαι σκληρά και να βγάζεις μεγάλο κέρδος», αυτό είναι το μότο του Λι Κα Σινγκ, προέδρου της Hutchison Whampoa και πλουσιότερου ανθρώπου στην Ασία, με περιουσία που ανέρχεται σε σχεδόν 32 δισ. δολάρια και είναι 20ος στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

λι1

Ο πρόεδρος της Hutchison Whampoa δεν είχε πάντα μια ζωή μέσα στα πλούτη. Τα απέκτησε μετά από σκληρή και πολύχρονη δουλειά.

Ο Λι-Κα Σινγκ γεννήθηκε φτωχός, έζησε σε δύσκολες συνθήκες, καθώς το 1940 η Κίνα βρισκόταν σε πόλεμο με την Ιαπωνία και έτσι οι γονείς του αναγκάστηκαν να  φύγουν και να εγκατασταθούν στο Χονγκ Κονγκ το οποίο  κατέλαβαν οι Ιάπωνες το 1941.

Ο πρόωρος θάνατος του πατέρα του, πριν ο Λι κλείσει τα 16 του χρόνια τον ανάγκασε  να παρατήσει το σχολείο και να δουλέψει σε εργοστάσιο. Μετά από χρόνια δουλειάς ως εργάτης σε διάφορα εργοστάσια, δημιούργησε το δικό το 1950 που έφτιαχνε πλαστικά λουλούδια την Cheung Kong Industries με έδρα το βόρειο Χονγκ Κονγκ.  Μάλιστα  σήμερα στη θέση του παλιού εργοστασίου δεσπόζει ένα πολυτελές ξενοδοχείο που παραμένει στην ιδιοκτησία του Λι.

λι5

Αυτή του η δραστηριότητα αποδείχθηκε επικερδής καθώς εκτός του ότι του απέφερε τρομερά κέρδη, το 1969 η αμερικανική Hasbro χρησιμοποίησε το δικό του εργοστάσιο πλαστικών για να φτιάξει τις κούκλες G.I. Joe που προορίζονταν για εξαγωγή στις ΗΠΑ.

Ο Λι συνέχισε τις καλές επιχειρηματικές του ιδέες καθώς έκανε το άλμα στον κατασκευαστικό κλάδο καθώς εκείνη την εποχή το Χονγκ Κονγκ έγινε παγκόσμια οικονομική δύναμη. Έτσι το 1979 αγόρασε την επενδυτική εταιρεία συμμετοχών Hutchison Whampoa εταιρία που ακόμα διοικεί.

Το 2000 η Asiaweek τον είχε ανακηρύξει τον Λι ως τον ισχυρότερο άνθρωπο της Ασίας, ενώ σε άρθρο του Forbes το 2010 ο ίδιος είχε δηλώσει: «Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση είναι να εργάζεσαι σκληρά και να βγάζεις μεγάλο κέρδος».

λι7

Μετά από μια γενναιόδωρη δωρεά του στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ, το εκπαιδευτικό ίδρυμα ονόμασε έναν ολόκληρο πύργο Λι-Κα Σινγκ.

Αν και δισεκατομμυριούχος, μισεί την επίδειξη καθώς παρά τα πλούτη του, κυκλοφορεί εδώ και χρόνια φορώντας ένα ρολόι των 44 δολαρίων.

λι9

Η μεγάλη περιουσία του βέβαια προξένησε την απαγωγή του γιου του το 1996 όπου αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταβολή λύτρων.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER