Παρασκηνιακά

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στα λαϊκιστικά κόμματα σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα

Αλέξης Τσίπρας

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, φιλοξενεί στο τελευταίο φύλλο της ένα αφιέρωνα στα «λαϊκιστικά κόμματα» της Ευρώπης εν όψει ευρωεκλογών, έχοντας ανάμεσα στη Μαρίν Λεπέν και του ολλανδικού ακροδεξιού κόμματος, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα.

Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Η ώρα των λαϊκιστών» και αναφέρεται στην αναμενόμενη ενίσχυση των λαϊκιστικών, κυρίως ακροδεξιών κομμάτων στις επικείμενες ευρωεκλογές, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Μεταξύ των ηγετών των «λαϊκιστικών κομμάτων» που παρουσιάζει η εφημερίδα, είναι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο το ρεπορτάζ χαρακτηρίζει Wutfänger, που μπορεί να ερμηνευθεί ως «συλλέκτης της οργής» ή «μπόγιας της αγανάκτησης», (σ.σ. της Deutsche Welle: Πρόκειται για νεολογισμό. Αυτός που αρπάζει την οργή, μεταφ. αντλεί από αυτήν οφέλη. Πρόκειται για χαρακτηρισμό που έδωσε πριν από δύο χρόνια Έλληνας δημοσιογράφος στον κ. Τσίπρα). Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι έτσι αποκαλείται στην Ελλάδα, επειδή «κατάφερε κατά τη διάρκεια της κρίσης να αυξήσει σε τέτοιο βαθμό το ποσοστό ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τους κυβερνώντες συντηρητικούς».

Μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζονται στο δημοσίευμα η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, ο Ολλανδός ακροδεξιός Γκέερτ Βόλντερς, ο βρετανός εθνικιστής Νάιτζελ Φάρατζ και ο Ιταλός λαϊκιστής Μπέπε Γκρίλο.

Στο αφιέρωμα διευκρινίζεται πάντως, ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι «καθ` εαυτόν ευρωσκεπτικιστής», αλλά επικρίνει επίμονα τους όρους λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα. Αναφέρεται επίσης ότι στόχος του Αλέξη Τσίπρα «είναι να αλλάξει την πολιτική στην ευρωζώνη στην κατεύθυνση ενός New Deal υπέρ της ανάπτυξης» και ότι «απαιτεί «κούρεμα του χρέους» των χωρών του Νότου».

Ο Τσίπρας θεωρεί συμβολική και κολακευτική την απονομή του χρίσματος του επικεφαλής υποψηφίου στις ευρωεκλογές, αλλά πραγματικός του στόχος είναι να γίνει πρωθυπουργός στην Ελλάδα, τονίζεται στο δημοσίευμα.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa