Οικονομία

Οι 100 δόσεις ψηφίζονται. Οι οφειλέτες θα πάνε ταμείο;

Χρήστος Κώνστας

Σε λίγες μέρες θα γίνει φανερό σε όλους ότι η «αδυναμία ανταπόκρισης στις οφειλές προς τα Δημόσια και τα Ασφαλιστικά Ταμεία» δεν είναι –γιατί δεν ήταν ποτέ- θέμα δόσεων αποπληρωμής.

Είναι θέμα φιλοσοφίας και στάσης ζωής.

Η Κυβέρνηση μεθαύριο θα καταθέσει στη Βουλή την ειδική νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία ακόμη και σε 100 δόσεις εφόσον πρόκειται για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με οφειλές έως 15.000 Ευρώ.

Με λίγα λόγια άποροι, άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι θα κληθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όχι σήμερα αλλά 8 χρόνια με επιτόκιο που δεν θα ξεπερνά το 4,5%.

Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι ιδιώτες με μεγαλύτερα χρέη προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα μπορούν να εξοφλήσουν σε 5 χρόνια πάλι με χαμηλή επιβάρυνση 4,5% ενώ θα προβλέπεται ειδικό καθεστώς για τη διαγραφή προστίμων, επιβαρύνσεων και τόκων υπερημερίας.

Το οικονομικό αποτέλεσμα αυτής της πολυαναμενόμενης και πολυσυζητημένης νομοθετικής ρύθμισης είναι αμφισβητήσιμο.

Αυτοί που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μέχρι χθες, δεν θα μπορούν να πληρώσουν ούτε κι αύριο.
Αυτοί που δεν ήθελαν να είναι συνεπείς, έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν ανέμελοι την παραβατική τους συμπεριφορά.
Όταν οι πολιτικοί συζητούν για πρόωρες εκλογές και πολιτική εκτροπή, οι επαγγελματίες μπαταχτσήδες τρίβουν με ικανοποίηση τα χέρια και συνεχίζουν την αποχή τους από τα γκισέ των τραπεζών, της Εφορίας και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Ποιος συστηματικά ασυνεπής επιχειρηματίας δεν θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί την ασυνέχεια του Κράτους ενόψει κυβερνητικής αλλαγής ιδιαίτερα όταν στην Αντιπολίτευση υπάρχουν ηγέτες που υπόσχονται «Σεισάχθεια» και ελάφρυνση βαρών;

Το ότι η «Σεισάχθεια» του Αθηναίου νομοθέτη και ποιητή Σόλωνα, ενός από τους 7 σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας, αφορούσε –το 594 π.Χ.- την αποσύνδεση των οφειλών από το καθεστώς της δουλείας, ουδένα απασχολεί αυτή την εποχή στη σύγχρονη Ελλάδα.

Το ότι ο Σόλωνας εγκατέλειψε την Αθήνα για 10 χρόνια, μόλις ξεκίνησε η εφαρμογή της «Σεισάχθειας» επίσης έχει ξεφύγει από την προσοχή των διαπρύσιων ρητόρων της ασυνέπειας…

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa