Κόσμος

Οι Γερμανοί καταγγέλλουν διαπλοκή πολιτικών, Αστυνομίας και Χρυσής Αυγής

Χρυσή Αυγή

«Οι νεοναζί έγιναν ξαφνικά πολιτικοί», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σ’ ένα εκτενές άρθρο αναφορικά με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της σχετικής εισαγγελικής έκθεσης.

«Είναι μία έκθεση που διαβάζεται σαν αστυνομικό μυθιστόρημα και κανείς στην Ελλάδα δεν θα θεωρούσε ποτέ εφικτά τα όσα περιγράφονται. Σκιαγραφεί την εικόνα ενός νεοναζιστικού κόμματος που επιτίθεται στο δημοκρατικό σύστημα με τόσο ανοιχτό και βίαιο τρόπο, που αντίστοιχός τους δεν υπήρξε στην Ευρώπη για δεκαετίες», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος του Spiegel.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα παραθέτει τη λίστα των βαρύτατων κατηγοριών που αποδίδει η εισαγγελία κατά σχεδόν 70 μελών και οπαδών της Χρυσής Αυγής και επισημαίνει: «Η αποφασιστικότητα με την οποία δρα η δικαιοσύνη κατά των εξτρεμιστών είναι κάτι καινούργιο». Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι οι πολιτικοί και η αστυνομία υποβάθμιζαν για μεγάλο διάστημα τις επιθέσεις σε αλλοδαπούς, ομοφυλόφιλους και διαφωνούντες ως πράξεις μεμονωμένων δραστών που βρίσκονταν σε σύγχυση.

«Ωστόσο, η αυξανόμενη ωμότητα οδήγησε σε αναθεώρηση –το σημείο καμπής ήταν η δολοφονία του αριστερού τραγουδιστή Παύλου Φύσσα πριν από ένα χρόνο», αναφέρει το δημοσίευμα, παρατηρώντας ότι «κανείς δεν άκουγε» μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης χρέους με τα μέτρα λιτότητας και την έκρηξη της ανεργίας, που έκαναν δημοφιλή τη Χρυσή Αυγή φέρνοντάς τη στο κοινοβούλιο.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa