Οικονομία

«Οδύσσεια» η σύνταξη από το ΙΚΑ

Συντάξεις Αυτιάς

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΥΤΙΑ

Οι ποινές πρόωρης συνταξιοδότησης, τα νέα όρια ηλικίας και οι νέες οριοθετήσεις των χορηγούμενων συντάξεων συνθέτουν ένα νέο σκηνικό.

Κατ’ αρχάς:

1. Όποιος βγει σε σύνταξη πριν από τα 67, θα έχει μείωση 6% ετησίως συν 10% σωρευτικά.
2. Έρχονταινέες μειώσεις στις μητέρεςπαρά το θεμελιωμένο δικαίωμα, οι οποίες αποχώρησαν μετά τη 18η Αυγούστου του 2015.
3. Χαμένοι είναι και οι ηθοποιοί, οι οποίοι,ενώ υπάγονται στα βαρέα, θα φεύγουναργότερα. Τα όρια ηλικίας τουςαπό τα 50οριοθετούνται στα 67, αν και υπάγονταιστα βαρέα και ανθυγιεινά.
4. Ποινή πρόωρης συνταξιοδότησης θα έχουν και όσοι, ενώ συμπλήρωσαν το 62ο έτος ηλικίας, βγαίνουν πριν από τα 67 έτη. Δηλαδή, σωρευτικά θα έχουν 30% μείωση συν 10%,που σημαίνει 40% μείωση της σύνταξης!Αυτή η μείωση θα ισχύει έως ότου φτάσουν στο 67ο έτος της ηλικίας τους.
5. Η επικουρική δεν θα χορηγείται άμεσα, αλλά με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας. Πρώτα, λοιπόν,θα γίνεται η έκδοση της κύριας και μετά της επικουρικής.
6. Πλέον, για ναεισπράξειασφαλισμένοςπλήρη σύνταξη, θα πρέπει να έχει κλείσει τα 62 χρόνια ζωής και να έχει εργαστεί40 χρόνια.Δηλαδή, από την Πρωτοχρονιάγια ναπάρειπλήρη σύνταξηο ασφαλισμένοςθα πρέπει να έχει κλείσει τα 67 χρόνια.

Έτσι, λοιπόν, θα έχουμε πλήρη σύνταξη στα 62 μόνο με40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης και κατώτατη σύνταξηστο 67ο έτος της ηλικίας με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης.

Εξαιρούνται:

1. Οι ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

2.Οι ασφαλισμένοι που υπάγονται σε γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις συνταξιοδότησης ως μητέρες και χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

3. Διασφαλίζονταικαι δεν θίγονται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης τα θεμελιωμένα έως και 18/8/2015δικαιώματα που μπορούν να ασκηθούν οποιαδήποτε στιγμή.

4. Θεμελιωμένο δικαίωμα υπάρχει όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότησή του.

ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ 35ΕΤΙΑ

ika-oria-pinakas

Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας δικαιούνται σύνταξη με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων που διαμορφώνονται κατά το έτος συμπλήρωσης των 10.500 ημερών ασφάλισης.

Στην περίπτωση συμπλήρωσης των 10.500 Η.Α από 1/1/2013 και εφεξής, το όριο ηλικίας είναι το 62ο με 12.000 ημέρες ασφάλισης.

pinakas-gynaikes

Οι ασφαλισμένες αυτής της κατηγορίας δικαιούνται σύνταξη με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων, που διαμορφώνονται κατά το έτος συμπλήρωσης των 10.000 ημερών ασφάλισης.

Για τη λήψη μειωμένης σύνταξης, απαιτείται η πραγματοποίηση τουλάχιστον 100 ημερών ασφάλισης, κάθε έτος, την αμέσως προηγούμενη πενταετία πριν από το έτος υποβολής της αίτησης για σύνταξη.

gynaikes

Οι γυναίκες αυτής της κατηγορίας δικαιούνται πλήρη ή μειωμένη σύνταξη, με τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας που διαμορφώνονται κατά το έτος συμπλήρωσης του 60ού ή του 55ου έτους της ηλικίας τους, αντίστοιχα. Για τη λήψη μειωμένης σύνταξης, απαιτείται η πραγματοποίηση τουλάχιστον 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος την τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης για σύνταξη. Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζουμε για τις ασφαλισμένες που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος μέχρι και 31/12/2010 (δηλαδή, είχαν συμπληρώσει μέχρι την ημερομηνία αυτή, τουλάχιστον το 55ο έτος της ηλικίας και 4.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες και 100 τουλάχιστον ανά έτος την τελευταία πενταετία), προβλεπόταν η διατήρηση ως προς τη λήψη πλήρους σύνταξης του 60ού έτους της ηλικίας.

andres-pinakas

Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας δικαιούνται σύνταξη με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων, που διαμορφώνονται κατά τη συμπλήρωση των 10.000 ημερών ασφάλισης. Για τη λήψη μειωμένης σύνταξης, απαιτείται η πραγματοποίηση τουλάχιστον 100 ημερών ασφάλισης, κάθε έτος, την αμέσως προηγούμενη πενταετία πριν από το έτος υποβολής της αίτησης για σύνταξη.

miteres

Η δυνατότητα συνταξιοδότησης με τις εν λόγω προϋποθέσεις παρέχεται μόνο στην περίπτωση που κατά τη συμπλήρωση των 5.500 ημερών ασφάλισης συντρέχει και η ανηλικότητα του παιδιού. Οι εν λόγω προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ισχύουν και για τους χήρους πατέρες ανήλικων παιδιών.

asfalismenoi

Για τη λήψη της μειωμένης σύνταξης, εξακολουθεί να ισχύει η προϋπόθεση των τουλάχιστον 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος, την τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης για σύνταξη.

pinakas2plos

Η δυνατότητα συνταξιοδότησης με τις εν λόγω προϋποθέσεις παρέχεται μόνο στην περίπτωση που κατά τη συμπλήρωση των 6.000 ημερών ασφάλισης συντρέχει και η ανηλικότητα του παιδιού. Οι εν λόγω προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ισχύουν και για τους χήρους πατέρες ανήλικων παιδιών.

ensima

Στην περίπτωση λήψης μειωμένης σύνταξης, εξακολουθεί να ισχύει η ειδική πρόσθετη προϋπόθεση των τουλάχιστον 750 ημερών ασφάλισης, την τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

2plospinakas

Οι ασφαλισμένοι/-ες της κατηγορίας αυτής, έως 18/8/2015, συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 7.500 ημερών πραγματικής ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας, εφόσον είναι σύζυγοι, γονείς ή αδελφοί ατόμων με αναπηρία και πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις του ανωτέρω νομοθετικού πλαισίου.

* Ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa