Κύπρος

Οι τουρκικές προκλήσεις στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Νίκος-Αναστασιάδης

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε που πραγματοποιείται το απόγευμα στις Βρυξέλλες θα βρεθούν οι τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου από το σεισμογραφικό Barbaros.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει ζήτημα παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναμένεται να ζητήσει από το Συμβούλιο και τους ομολόγους του να καταδικάσουν αφενός τις τουρκικές ενέργειες, αφετέρου να περιλάβουν την καταδίκη στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, προαναγγέλλοντας συνέπειες για την Άγκυρα. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι κυρώσεις μπορεί να φτάσουν μέχρι και το πλήρες πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

Χθες, πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δια της αναπληρώτριας εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, ανέφεραν ότι«αναγνωρίζουν το δικαίωμα» της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης” σημείωσαν ωστόσο ότι “συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και αέριο θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ αμφοτέρων των κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης”.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου κατ’ ιδίαν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον, κατά πάσα πιθανότητα ανάμεσα στη σύνοδο του ΕΛΚ και την έναρξη της τακτικής Συνόδου Κορυφής.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa