Βιβλίο

Οκτώ βιβλία για ένα… ευανάγνωστο καλοκαίρι!

-Αντηλιακά, ψαθάκια  και… σπιτικά σάντουιτς, είναι μερικά από τα «απαραίτητα» που θα βάλετε στο σάκο για τις καλοκαιρινές διακοπές. Όλα εντάξει μέχρι εδώ. Από βιβλίο όμως πως πάμε;… προβλέψατε; Έχετε διαλέξει για φέτος τι θα ξεφυλλίσετε στην παραλία; Αν όχι, επιτρέψτε μας να βοηθήσουμε λιγάκι. Παρακάτω, προτείνουμε οκτώ αγαπημένα βιβλία, τα οποία θα σας ταξιδέψουν σε μαγικούς εναλλακτικούς κόσμους, θα ξυπνήσουν μνήμες ή θα δώσουν απαντήσεις στους προβληματισμούς σας. Σε κάθε περίπτωση, θα αποτελέσουν μια ευχάριστη συντροφιά κάτω από την ομπρέλα.

Καλή ανάγνωση!

1) «Νοσηρός ατομικισμός και συλλογικότητα στην νέα Ελλάδα» (Πορεία, Ευάγγελος Βενέτης)

Στο βιβλίο «Νοσηρός ατομικισμός και συλλογικότητα στην νέα Ελλάδα» ο συγγραφέας Ευάγγελος Βενέτης, προσπαθεί να αναδείξει το ζήτημα του ακραίου ατομισμού και της έλλειψης συλλογικότητας ως το καίριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και το κράτος,κάτω από τη σκιά της οικονομικής κρίσης και της πολιτιστικής παρακμής που βιώνει.

Η καταπολέμηση του νοσηρού ατομισμού αποτελεί την πρώτιστη και πιο επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της ελληνικής κοινωνίας. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, οι Έλληνες πρέπει να αποκτήσουν ξανά την συλλογικότητα και αλληλεγγύη που τους χαρακτήριζε κάποτε. Γιατί μόνο έτσι θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση.

Vivlio

2) «Πλουραλισμός, Πολυπολιτισμικότητα, Ενσωμάτωση, Αφομοίωση – Σημειώσεις για την σύγχρονη ανοιχτή κοινωνία» (Πατάκη, Σώτη Τριανταφύλλου)

Στις μέρες μας πολλές Δυτικές κοινωνίες είναι εγκλωβισμένες σ’ ένα αδιέξοδο παρακμής, αυτοαπέχθειας και υπερσυναισθηματισμού. Eκτός από τις οικονομικές και θεσμικές αναταράξεις, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της μεταναστευτικής τους πολιτικής και των πολυπολιτισμικών πρακτικών διαχείρισης των μεταναστών που εφάρμοσαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Οι πολυπολιτισμικές πρακτικές έχουν οδηγήσει στη δημιουργία περίκλειστων μειονοτήτων που απομονώνονται από τον κύριο κοινωνικό και πολιτισμικό κορμό με αποτέλεσμα τη δυσπιστία μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, τις βίαιες αντιπαραθέσεις και τον ρατσισμό.

Το βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου σχολιάζει το πώς οι δυτικές αξίες θεμελιώνουν το κράτος δικαίου και τονίζει τα οφέλη της ελεγχόμενης μετανάστευσης που δε θα υπονομεύει την κοινωνική συνοχή. Παράλληλα, προτείνει έναν τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων στη βάση της αναγνώρισης της συνεισφοράς των μεταναστών στην οικονομία, αλλά και της επιθυμίας τους να ενσωματωθούν στην κοινωνία αποδεχόμενοι τους δυτικούς νόμους και αξίες.

Soti-triantafillou

3) «Εκ Νεκρών» (Εκδόσεις Λυκόφως – Γιώργος Γιώτσας)

Ιστορία τρόμου με πλοκή γεμάτη ανατροπές και μεταφυσικά γεγονότα, προσφέρει ο Γιώργος Γιώτσας στο μυθιστόρημά του «Εκ Νεκρών». Πρωταγωνιστής ο Χρήστος Ιωάννου, ο οποίος αποκρύπτει ακόμη και από τη γυναίκα του ένα μυστικό που τον στοιχειώνει. Ένας φόνος που ήταν δυστύχημα, ένας φόνος που δεν έπρεπε να γίνει. Αλλά έγινε. Οι τύψεις όμως θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα τον απασχολήσουν, όταν ο Χρήστος Ιωάννου φύγει από τη ζωή και ανακαλύψει ότι δεν υπάρχουν ούτε παράδεισος, ούτε κόλαση… Ένας άνθρωπος που μπορεί να κερδίσει ξανά τη ζωή ή να χάσει για πάντα ολόκληρη την ύπαρξή του.

Ek-Nekros

4) «Το Λευκό κλουβί» (Εκδόσεις Λυκόφως – Λένα Ψύχα)

Μία ιστορία για την κατάθλιψη, ένα ζήτημα που απασχολεί αρκετούς στις μέρες μας, πλάθει η Λένα Ψύχα στο μυθιστόρημά της «Το λευκό κλουβί». Κεντρικό πρόσωπο η Έλλη, μια μέση γυναίκα, η οποία αντιμετωπίζει την κατάθλιψη, μέσα στην οικογένεια, τον γάμο της, αλλά και την κοινωνία. Η ιστορία της ηρωίδας, δεν είναι απλώς ο παράνομος έρωτας ούτε η ψυχανάλυση των βιωμάτων μιας ασθενούς με ψυχολογικά προβλήματα. Είναι η ιστορία κάθε ανθρώπου, του οποίου τον εαυτό κατατρώει η πραγματικότητα.
Η συγγραφέας σκιαγραφεί τη μέση καθημερινή γυναίκα, ενώ ταυτόχρονα ξετυλίγει την ιστορία ενός παράνομου έρωτα και των ανελέητων συνεπειών ενός και μόνο λάθους.

To-leyko-klouvi

5) «Ο Φονέας και ο φονιάς» (Εκδόσεις ΚέδροςΔημήτρης Κωστόπουλος)

Η νεοελληνική ιστορία ως ποδοσφαιρική αγωνία. Ο Λάκης ο Φονιάς, ο Παντελής, που γεννήθηκε μέσα στη μεγάλη περιοχή του γηπέδου της Τούμπας, και η Βασούλα, που δεν βρήκε τον ιππότη της αλλά μια φανέλα. Ένα σεντόνι, όχι αυτό του Τσάμπιονς Λιγκ, κλεμμένο από μια μπουγάδα στο Περιστέρι. Ένας τερματοφύλακας στη φυλακή και η ποίηση της ήττας. Η μέρα που πήραμε το Ευρωπαϊκό – ο καιρός των Ελλήνων στη σέντρα. Ο Σπύρος και η Αμαλία, που η μάνα της τη φώναζε Αμελί. Η Θύρα 7 και το Λίβερπουλ, η πόλη με τους ενενήντα έξι τερματοφύλακες. Ο Κρις Ανάστος, μετανάστης στη Νότια Αφρική, και ο Νέλσον Μαντέλα… γιατί η μπάλα δεν είναι πάντα στρογγυλή. Λένε πως το ποδόσφαιρο είναι ο μόνος πόλεμος χωρίς νεκρούς. Όμως δεν είναι πάντα έτσι. Μελόδραμα βλέπεις η ζωή. (από το οπισθόφυλλο)

o-foneas

6) «Ματωμένη Πανσέληνος – Το ξύπνημα του Βορρά» ( Εκδόσεις ΠηγήΧρήστος Παραλόπουλος)

Μόνο οι Λευκοί Λυκάνθρωποι θυμούνται πως πέρα από τα Μαύρα Βουνά, οι δυνάμεις της Τρέλας και του Αιώνιου Θανάτου ετοιμάζονται να κατασπαράξουν τον κόσμο, με τους Ανθρώπους να αναλώνονται στα ανούσια παιχνίδια εξουσίας τους. Οι δυνάμεις του Τίποτα επέστρεψαν και μαζί τους ο Βορράς Ξυπνά.

Οκτώ γενναίοι σύντροφοι θα τολμήσουν να βαδίσουν από το Φως στο Σκοτάδι, σε μια αποστολή κατασκοπείας και σωτηρίας, εκεί που ένας κόσμος ερειπίων και αρχαίου μίσους ζει και αναπνέει. Ζωές θα συντριβούν και ήρωες θα γεννηθούν, πριν την Τελική μάχη με το θάνατο του Παλιού και τη γέννηση του Καινούργιου. (από το οπισθόφυλλο)

matomeni-panselinos

7) «Σέρρα η Ψυχή του Πόντου» (Εκδόσεις ΨυχογιόςΓιάννης Καλπούζος)

Λίγο πριν τον βίαιο εκτοπισμό των Αρμενίων απ’ την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915, ένα κορίτσι βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι ενός αγνώστου. Στην πόλη Ορντού, ένα άλλο κορίτσι εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της με έναν άντρα τον οποίο δεν ξέρει. Από την άλλη πλευρά, ο θρήσκος Γαληνός Φιλονίδης διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες, συντρίβεται ψυχολογικά και θέτει ως στόχο να εκδικηθεί εκείνον που τον έφερε σε αυτή την κατάσταση.

Παράλληλα με την ζωή των ηρώων, διαδραματίζονται τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Ο Πόντος την εποχή της ανταλλαγής των πληθυσμών, ο φόβος, η μισαλλοδοξία και φυσικά ο εθνικισμός των Νεότουρκων και στη συνέχεια των Κεμαλισών. Ο αναγνώστης μπορεί, μεταξύ άλλων, να ταξιδέψει σε μια δύσκολη εποχή και να βιώσει τα όσα περάσαν οι Πόντιοι από το Οθωμανικό καθεστώς.

Yianis-Kalpouzos

8) «Στη σκιά της σιωπής» (Εκδόσεις ΠηγήΜαρία Καραγιάννη)

Γερμανία, Μόναχο, Δεκέμβριος του 1997. Ο Έκτορας, απόγονος ενός πρώην Γερμανού λοχαγού βετεράνου του Β Παγκοσμίου Πολέμου, επισκέπτεται τους γονείς του για να περάσουν μαζί τα Χριστούγεννα. Εκεί, έρχονται τα πάνω κάτω στη ζωή του, καθώς η μητέρα του έρχεται σε σύγκρουση μαζί του, και του αποκαλύπτει ένα μυστικό που το κρατάει μέσα της για πολλές δεκαετίες. Ο Έκτορας συγκλονισμένος, θα αναγκαστεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Μεσσηνία, αναζητώντας την αλήθεια γύρω από τη ζωή και το παρελθόν της οικογένειάς του.

Ο ίδιος θα αναζητήσει την αλήθεια ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο. Εκεί θα ανακαλύψει φρικτές δολοφονίες, καταραμένους έρωτες και φαντάσματα της μνήμης που στοιχειώνουν τα γραφικά σοκάκια της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας. Στο βιβλίο της Μαρίας Καραγιάννη, διαδραματίζονται δύο διαφορετικές ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα στο παρόν και στο μακρινό παρελθόν, με τους πρωταγωνιστές της να παλεύουν μέχρι το τέλος για να κερδίσουν λίγη από τη χαμένη τους αθωότητα.

Sti-skia-tis-siopis

Του Παναγιώτη Αλιμήση

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER
Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa