Πολιτική

Όλοι οι άνθρωποι των προέδρων

Σαμαράς Τσίπρας

Πίσω από κάθε ηγέτη κρύβεται πάντα μια ισχυρή ομάδα, που είτε δημιουργείται είτε προϋπάρχει του θεσμικού ρόλου του ηγέτη. Οι άνθρωποι του παρασκηνίου, ή  ακριβέστερα οι άνθρωποι που επηρεάζουν τη στάση ή τις αποφάσεις των Ελλήνων ηγετών και εντέλει τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, παίζουν τον ρόλο της «σκιάς», του κυματοθραύστη ή του alter ego. Πρόσωπα που ασχολούνται με τις ομιλίες, τις τηλεοπτικές εμφανίσεις, αλλά και τις συναντήσεις του εκάστοτε προέδρου συνθέτουν το παζλ των στενών συνεργατών των πολιτικών αρχηγών. Προσωπικότητες πολλές φορές ετερόκλητες μεταξύ τους, αφοσιωμένες και γητευμένες, όμως, από το πρόσωπο το οποίο καλούνται να υπηρετήσουν. Σήμερα το «Π» ρίχνει… φως και φέρνει στο προσκήνιο τους ανθρώπους των προέδρων όλων των κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου. Φράσεις, αλλά και τοποθετήσεις που πολλές φορές έχουν απασχολήσει για καιρό τη δημοσιότητα, έχουν ως ιθύνοντες νόες τους στενούς συνεργάτες των προέδρων και προέρχονται μετά από συσκέψεις και… πρωινούς καφέδες. Οι άνθρωποι αυτοί, που τις περισσότερες φορές κινούνται… πίσω από την αυλαία, βάζουν το δικό τους… λιθαράκι στη διαμόρφωση τόσο των πολιτικών που ακολουθούνται όσο και της προσωπικότητας του ηγέτη που υπηρετούν. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης και οι ζυμώσεις που έχουν καλλιεργήσει με τον πρόεδρο τους βοηθά να καταλαβαίνουν και να μιλούν τη γλώσσα τους, ώστε να μπορούν να προσαρμόσουν πολλές φορές την πολιτική τους σκέψη με τις ικανότητες της προσωπικότητας που υπηρετούν. Στις αρχηγικές αυλές δεν επικρατεί πάντα η ηρεμία και θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει μια… βυζαντινή ατμόσφαιρα με ίντριγκες και αλληλομαχαιρώματα.

ΣΑΜΑΡΑΣ: ΑΚΟΜΗ ΕΧΕΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ «ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ»

Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν μετά τις διπλές εκλογές του Μαΐου για επικείμενες αλλαγές στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά οι έξι διαφορετικές προσωπικότητες που αποτελούν τη στενή ομάδα τού Αντώνη Σαμαρά έμειναν στη θέση τους. Αλλωστε, δεν γινόταν αλλιώς, καθώς έχουν… σφυρηλατήσει με τον πρωθυπουργό μια πολύχρονη σχέση εμπιστοσύνης από την εποχή των «πέτρινων χρόνων». Ο Δημήτρης Σταμάτης είναι ο υπ’ αριθμόν ένας στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Οι δύο άνδρες συνδέονται με μια μακρόχρονη φιλία. Με την ανάληψη της πρωθυπουργίας, ο Αντώνης Σαμαράς τον όρισε τον Ιούνιο του 2012 υπουργό Επικρατείας. Οντας εχέμυθος, αποτελεί προνομιακό συνομιλητή του κ. Σαμαρά που εμπιστεύεται την κρίση του, γι’ αυτό και έχει μαζί με τον πρωθυπουργό την ευθύνη του συντονισμού της κυβέρνησης.

Δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο ότι… προεδρεύει σε συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μαξίμου μετά τις εκλογές και απουσιάζει ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης αποτελεί χωρίς καμία υπερβολή τη «σκιά» του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργικός σύμβουλος, έστω και χωρίς κάποια επίσημη θεσμική θέση, βρίσκεται πάντα στο πλευρό του πρωθυπουργού σε όλα τα επίσημα ταξίδια του στο εξωτερικό. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η παρουσία του στην πρώτη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Ο κ. Λαζαρίδης είναι σήμερα βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ. Για πολλούς αποτελεί το μάτι και το αφτί του Αντώνη Σαμαρά στην ΚΟ της ΝΔ, καθώς με την ιδιότητα του βουλευτή περνά αρκετό χρόνο στη Βουλή, ζητώντας και ακούγοντας τις ενστάσεις των βουλευτών για διάφορα θέματα. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης μπορεί να πέρασε από σαράντα ιδεολογικά και πολιτικά κύματα, αλλά στον Σαμαρά είναι πιστός.

Ο Γιώργος Μουρούτης, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, μετρά μια σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά για πάνω από μία εικοσαετία. Σημαντική ήταν η προσφορά του Γιώργου Μουρούτη και στην εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία της ΝΔ, καθώς είχε επωμιστεί την προεκλογική καμπάνια του Διαδικτύου. Με το επικοινωνιακό επιτελείο που είχε στήσει στην οδό Ριζάρη, είχε αναλάβει την καθημερινή επικοινωνία με τους δημοσιογράφους και κανόνιζε όλες τις συνεντεύξεις του υποψήφιου προέδρου. Ο Αντώνης Σαμαράς τον ανέδειξε με τη θέση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ και όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας, τον έκανε προϊστάμενο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Για άλλη μια φορά, αποτέλεσε την… ήρεμη δύναμη του Μεγάρου Μαξίμου, αποσοβώντας πολλές εσωκομματικές τριβές. Ο λόγος για τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Κώστα Μπούρα. Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά το «γαλάζιο» παρασκήνιο χαρακτηρίζουν τον κ. Μπούρα ως το… απάγκιο λιμάνι των «πικραμένων» στελεχών της ΝΔ. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του και πάντα ο Κώστας Μπούρας, με την ηρεμία που τον διακρίνει, έχει τον τρόπο να απορροφά τους… κραδασμούς και τα παράπονα χωρίς να ενοχλείται με αυτές τις λεπτομέρειες ο πρωθυπουργός που ασχολείται με πολύ σημαντικότερα θέματα, όπως είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση. Η αντοχή και η υπομονή του είναι παροιμιώδεις, γι’ αυτό και πετυχαίνει εκεί που πολλοί αποτυγχάνουν. Συμμετέχει σε όλες τις κορυφαίες συσκέψεις και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, ενώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του περιλαμβάνονται και «ειδικές αποστολές».

Δεν μπορεί κανείς να τον χαρακτηρίσει ως «σκληρό» σαμαρικό, ωστόσο, άνετα μπορεί κάποιος να του αποδώσει τον τίτλο του απαραίτητου. Πρόκειται για τον Σταύρο Παπασταύρου τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού. Ο κ. Σαμαράς, την πρώτη περίοδο της προεδρίας του στη ΝΔ, τον όρισε γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και τον ενέταξε στο περιβάλλον του. Ωστόσο, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον Ιούνιο του 2012, από την πρώτη στιγμή αξιοποίησε τις ικανότητες του κ. Παπασταύρου, αλλά και τις «προχωρημένες» γνωριμίες του, καθώς και την ευελιξία του να κινείται στους διαδρόμους της οικονομικής εξουσίας.

Θοδωρής Δαφέρμος

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΟΙ 5 «ΗΡΑΚΛΕΙΣ»

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τότε που αναδείχθηκε σε αξιωματική αντιπολίτευση, στοχεύει ευθέως στην επόμενη φάση: την κατάκτηση της διακυβέρνησης. Προς τούτο, το επιτελείο κοντά στον πρόεδρο βρίσκεται σε εγρήγορση, ενώ οι συσκέψεις στελεχών σε όλα τα επίπεδα είναι συχνές κι εφ’ όλης της ύλης. Πέντε (5) «Ηρακλείς» κάθε πρωί «πίνουν τον καφέ τους» μαζί με τον πρόεδρο. Μερικές φορές διαβάζουν τις εφημερίδες μαζί και «μοιράζονται» τις πρωινές εκπομπές.

«Μάννα της παρέας» είναι ο πιστός φίλος του προέδρου και διευθυντής του γραφείου του, Νίκος Παππάς. Ο Αλέξης τον έφερε στην Αθήνα από μια λαμπρή καριέρα στα οικονομικά σε πανεπιστήμιο της Βρετανίας και έκτοτε ο Νίκος παππάς είναι ο άνθρωπος που μπορεί να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο ανά πάσα στιγμή καθ’ όλο το 24ωρο. Ο κ. Παππάς, λόγω σπουδών και παραμονής στην Ευρώπη, θεωρείται «κάργα ευρωπαϊστής» και άρα είναι και ο αρχηγός των «ευρωπαϊστών». Φίλος από τα παλιά, έμπειρος, αθέατος και στιβαρός είναι ο Αλέκος Φλαμπουριάρης. Η γνώμη του βαραίνει πάντα και σε κάθε περίπτωση. Η επιρροή του στον πρόεδρο είναι αδιαμφισβήτητη. Μπορεί και πείθει ακόμα και τον πιο δύσπιστο. Ο Αλέκος Φλαμπουριάρης συντονίζει το έργο των κοινοβουλευτικών επιτροπών και με αυτή του την ιδιότητα συνεργάζεται σε καθημερινή βάση με τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, Νίκο Βούτση. Το «ντουέτο», Αλέκου Φλαμπουριάρη – Νίκου Βούτση γίνεται αναγκαστικά «τρίο», αφού προστίθεται στην παρέα και ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Κώστας Αθανασίου.

Ο διευθυντής της «ΑΥΓΗΣ», Νίκος Φίλης, προσδίδει πολιτική βαρύτητα στην πρωινή συζήτηση με τις γνώσεις που έχει για τις ισορροπίες στον χώρο του Τύπου και, φυσικά, για την ανθρωπογεωγραφία του χώρου. «Ξέρει ποιος γράφει, τι γράφει και γιατί το γράφει». Τον Νίκο Φίλη πλαισιώνει ακόμα ένας άνθρωπος των μίντια, ο Θοδωρής Μιχόπουλος, που έχει το «Know how» και μπορεί να χειριστεί οποιοδήποτε επικοινωνιακό θέμα.

Την παραπάνω «πεντάδα» την πλαισιώνει «η φωνή προς τα έξω», ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης. Θεωρείται πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα, δίνει καθημερινά «μάχες» στα τηλεοπτικά πάνελ και στα ραδιόφωνα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κληθεί να βγάλει τα κάρβουνα από τη φωτιά για τις κατά καιρούς ετερόκλητες δηλώσεις στελεχών του κόμματος. Εμπειρος και παλιός γραφιάς, ο Θανάσης Καρτερός,δεν μπορεί να λείψει από την «παρέα του πρωινού καφέ», καθώς πρέπει να γνωρίζει τα πάντα ως «λογογράφος του προέδρου».

Γιάννης Σπ. Παργινός

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ… ΚΑΛΟΥΣ

Δεν είναι πολλοί, είναι λίγοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν τα κάνουν όλα. Ο λόγος για τους ανθρώπους του προέδρου Βαγγέλη Βενιζέλου που κινούνται εξ ονόματός του και αποφασίζουν από κοινού για το μέλλον του κόμματος. Τρεις άνδρες και μια γυναίκα. Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Καρύδης, Παναγιώτης Ρήγας και Αφροδίτη Αλ Σάλεχ. Και οι τέσσερις έχουν ξεχωριστούς ρόλους που, ανάλογα με την περίσταση, έχει χρειαστεί να διαφωνήσουν.

Ο κ. Πρωτόπαπας είναι γνωστός με το παρατσούκλι ως «ο άνθρωπος όλων των προέδρων». Είναι δουλευταράς, βγάζει εις πέρας ό,τι του ανατίθεται και έχει μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία του κυβερνητικού έργου. Γι’ αυτό και έχει τεθεί από τον κ. Βενιζέλο ως ο υπεύθυνος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Πολλές φορές έχει σώσει το ΠΑΣΟΚ από κακοτοπιές που κρύβουν στα πίσω γράμματα τα νομοσχέδια διάφορων «γαλάζιων» υπουργών. Ο Δημήτρης Καρύδης, που τώρα ανέλαβε τα ηνία του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, είναι ο άνθρωπος που καθημερινά συνομιλεί με δημοσιογράφους. Πολλές φορές ο ρόλος του είναι δύσκολος, γιατί είτε προσπαθεί να δικαιολογήσει μια επιλογή του κόμματός του, είτε να μπαλώσει κάποια παρεξήγηση σε ό,τι αφορά δημοσιογραφικό υλικό ανάμεσα σε δημοσιογράφους και σε εφημερίδες γενικότερα.

Συμμετέχει σε όλες τις συσκέψεις με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος προσφάτως έπλεξε το εγκώμιό του, όταν είπε σε συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου πως ήταν ο μόνος που προεκλογικά ανέφερε το όνομα του προέδρου στα τηλεοπτικά παράθυρα. Γενικά, είναι από τα αγαπητά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στους δημοσιογράφους. Η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, έχει δημιουργήσει λόγω της θέσης της  πολλές φιλίες, αλλά και πολλούς εχθρούς. Η συχνή της παρουσία στα social media την έχουν φέρει πολλές φορές σε ευθεία αντιπαράθεση τόσο με τη ΝΔ όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντα, όμως, βρίσκεται σε ευθεία συνεννόηση με την υπόλοιπη ομάδα. Πολλές φορές έχει δεχτεί σεξιστικές επιθέσεις από εφημερίδες και site. Η ίδια όλο αυτό το αποκαλεί «χτυπήματα κάτω από τη μέση».

Δουλεύει για το ΠΑΣΟΚ ασταμάτητα και για τον Βαγγέλη Βενιζέλο ακόμη περισσότερο. Συνεχώς ασχολείται με το twitter και το facebook και ανά πάσα στιγμή γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στην πολιτική επικαιρότητα, με αποτέλεσμα όποτε χρειάζεται να σημάνει συναγερμό. Ο Παναγιώτης Ρήγας είναι ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Βρίσκεται συνεχώς σε συνεχή επαφή με τους προηγούμενους της ομάδας του κ. Βενιζέλου και γνωρίζει πολύ καλά καθημερινά τι γίνεται, όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και στη μικρή ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Κάθε φορά που λόγω κάποιου νομοσχεδίου αντιδρούν οι πράσινοι βουλευτές, ο κ. Ρήγας αναλαμβάνει το μασάζ μαζί με τον κ. Πρωτόπαπα πριν φτάσουν να τους συναντήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στην ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη ανήκει βεβαίως ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά μόνο για θεσμικά και πολιτικά θέματα, ο Πάρις Κουκουλόπουλος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και ένα πρόσωπο που δεν είναι πολιτικός, αλλά της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Βενιζέλου.

Βαγγέλης Γιακουμής

ΚΑΜΜΕΝΟΣ: «ΔΕΜΕΝΗ» Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ

Το πολιτικό γραφείο του Πάνου Καμμένου δεν μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει ως ένα συνηθισμένο γραφείο πολιτικού αρχηγού. Η μεγάλη του ενασχόληση με τα social media έχει οδηγήσει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να έχει πιο διαδραστική δομή και επικοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απάντηση προ ημερών σε πολίτη που του ζήτησε να ασχοληθεί με κάποιο δικό του ζήτημα. Κάποιος άλλος πολιτικός αρχηγός θα του σύστηνε να επικοινωνήσει με τον διευθυντή του γραφείου του ή τη γραμματέα ο Πάνος Καμμένος, όμως, του έδωσε κατευθείαν το e-mail του και του είπε «εγώ δεν έχω γραφείο ό,τι θέλεις θα με βρίσκεις με το e-mail και εγώ θα σου απαντάω».

Αυτήν τη στιγμή η στενή προεδρική ομάδα των ΑΝΕΛ αποτελείται από τον νέο γραμματέα του Κινήματος Γιάννη Μοίρα, τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Τέρενς Κουίκ, τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου Γιάννη Γιαννέλη, τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου Γιώργο Κούσουλα και τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Γιάννη Καραγιάννη. Ο Γιάννης Μοίρας αποτελεί πλέον έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου των ΑΝΕΛ. Ο 45χρόνος πολιτικός επιστήμων έχει επωμιστεί το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης του κόμματος. Ο Πειραιώτης έχει από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του κόμματος βρεθεί στο πλευρό του Πάνου Καμμένου και έχει υπηρετήσει από διάφορες θέσεις ευθύνης, όπως του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου και του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού.

Οι συστάσεις για τον Τέρενς Κουίκ είναι περιττές. Ο γνωστός δημοσιογράφος άφησε το 2012 την τηλεόραση και τη δημοσιογραφία, προκειμένου να συστρατευτεί με τον Πάνο Καμμένο και να ασχοληθεί με την πολιτική. Ο Γιάννης Γιαννέλης αποτελεί μια ήρεμη δύναμη για τον Πάνο Καμμένο. Ως πρώην βουλευτής, έχει μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία και γνωρίζει πολύ καλά τις κομματικές ισορροπίες φροντίζοντας πολλές φορές να αποτρέπονται ανούσιες συγκρούσεις. Μάλιστα, ο κ. Γιαννέλης, ο οποίος ποτέ δεν έπαψε να έχει πολύ καλές σχέσεις με ανεξάρτητους βουλευτές της Κεντροδεξιάς, έχει αναλάβει πολλές αποστολές, προκειμένου να τους προσεγγίσει για να υπάρξει συνεργασία μεταξύ αυτών και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Κούσουλας αποτελεί των εξ απορρήτων του προέδρου. Η γνωριμία τους κρατά πολλά χρόνια. Είναι ο άνθρωπος που ενημερώνει σε καθημερινή βάση τον πρόεδρο για την επικαιρότητα και είναι εκείνος που τις περισσότερες φορές τα ακούει και από συναδέλφους του δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του κόμματος. Ο Γιάννης Καραγιάννης είναι πρέσβης επί τιμή και αποτελεί τον διπλωματικό σύμβουλο του Πάνου Καμμένου. Ο κ. Καραγιάννης συνοδεύει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ σε όλα τα επίσημα ταξίδια του στο εξωτερικό, αλλά και σε συναντήσεις με ξένους πρέσβεις.

Θοδωρής Δαφέρμος

ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ΠΟΛΥΠΡΟΣΩΠΟΣ Ο «ΣΤΕΝΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ»

Μια ιδιάζουσα περίπτωση είναι ο πρωινός καφές στη ΔΗΜΑΡ. Οι περισσότεροι από όσους μετέχουν σ’ αυτόν παραιτήθηκαν από την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, παρότι ο Φώτης Κουβέλης τελικώς… παρέμεινε πρόεδρος. Ο στενός πυρήνας. με τον οποίο συνομιλεί ο Φ. Κουβέλης επί καθημερινής βάσης στα κεντρικά γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου, αποτελείται από επτά συν δύο στελέχη και είναι τα εξής: Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου (Παν-Παν) που κινείται στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο συγγραφέας Γιάννης Κακκουλίδης. Αμφότεροι φέρονται να είναι οι σύμβουλοι του Φ. Κουβέλη που εισηγήθηκαν την έξοδο από την κυβέρνηση με αφορμή το θέμα της ΕΡΤ.

Το ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς Μιχάλης Σαμπατακάκης, από τα ιδρυτικά μέλη της ΔΗΜΑΡ. Ενώ είχαν απομακρυνθεί, για ένα διάστημα, λίγο πριν από το Συνέδριο, αποκατέστησαν τις σχέσεις τους. Ο Σάκης Παπαθανασίου ήταν το αντίπαλο δέος του Σπύρου Λυκούδη στο κόμμα με τον οποίο είχαν ουκ ολίγες αντιπαραθέσεις για το θέμα εξόδου της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, που είναι ίσως ο πλέον στενός συνεργάτης και φίλος του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Τον ακολουθεί σχεδόν σε κάθε περιοδεία. Ο νεαρός γραμματέας του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος που υποδείχθηκε από τον κ. Κουβέλη σε μια προσπάθεια ανανέωσης στο κόμμα. Ο υπεύθυνος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας. Ο γνωστός δημοσιογράφος είναι στον στενό πυρήνα αποφάσεων του κ. Κουβέλη.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης (που πρώτευσε στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος). Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, είχε διαρρήξει τις σχέσεις του με τον κ. Κουβέλη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε να επιλέξει μεταξύ δύο εδρών: της Β’ Αθήνας και της Αιτωλοακαρνανίας. Τελικώς, διάλεξε να καταλάβει την έδρα της Β’ Αθήνας. Ετσι, ο κ. Χατζησωκράτης βρέθηκε εκτός Βουλής και εντός η Νίκη Φούντα. Ο Θόδωρος Μαργαρίτης γραμματέας Επικοινωνίας της ΔΗΜΑΡ (ήρθε τρίτος σε σταυρούς στις ευρωεκλογές). Προέρχεται από την ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ. Πολύ κοντά στον Φ. Κουβέλη – αλλά δεν ταυτίζεται πάντοτε μαζί του.

Αγγελος Μόσχοβας

«ΔΑΧΤΥΛIΔΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΠΑΙΔΙΑ» ΣΤΟ ΚΚΕ

Η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΚΕ εκτός από τα ανοδικά αποτελέσματα δείχνει να μην έχει αλλάξει πολλά στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος. Οπως είχε πει και η Λιάνα Κανέλλη μετά την ανάληψη της θέσης του ΓΓ από τον Δημήτρη Κουτσούμπα: «Η βάρδια άλλαξε», θέλοντας να τονίσει πως οι αλλαγές προσώπων δεν διαφοροποιούν την πολιτική του κόμματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιλογή του δημάρχου Πετρούπολης, τον Βαγγέλη Σίμο, που είναι ο νεότερος δήμαρχος στην Ελλάδα. Η ιστορική ηγέτιδα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, είναι επίσης πάντα δίπλα στον ΓΓ του κόμματος, με την επικοινωνία τους να είναι αρκετά συχνή. Η αλλαγή στελεχών φαίνεται πως δεν έφερε σημαντικές αλλαγές στο ΚΚΕ, παρόλη τη σκληρή κριτική που δέχτηκε το κόμμα από «φίλους και εχθρούς» μετά το πέρας των διπλών εκλογών του 2012. Με σίγουρα βήματα και με τη γνωστή συνταγή «το κόμμα του λαού» δείχνει να έχει ξεπεράσει την κρίση, αφουγκραζόμενο και τη λαϊκή βούληση. Οι πρωινοί καφέδες στον Περισσό φαίνεται να μην έχουν παιδιά και αποπαίδια και να συμπεριλαμβάνουν όλη την ΚΕ του κόμματος, έχοντας αφήσει τα «δαχτυλίδια διαδοχής» και τους «προσκείμενους κύκλους» έξω από το «σπίτι του λαού».

Στέφανος Τσουλάκης

ΟΙ «ΣΚΙΕΣ» ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ

Στενός συνεργάτης του Νίκου Μιχαλολιάκου συνεχίζει να είναι ο Χρήστος Παππάς. Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο ακροδεξιό μόρφωμα, ο βουλευτής Επικρατείας περιγράφεται ως ο ιδεολογικός «βραχίονας» του κόμματος. Παράλληλα, παρά τα όσα κατά καιρούς έχουν ειπωθεί για τη σχέση του αρχηγού της Χ.Α. με τον Ηλία Κασιδιάρη, αυτός δεν έπαψε να συμμετέχει στον στενό πυρήνα του αρχηγού και να έχει επωμιστεί τα θέματα επικοινωνίας. Ιδιαίτερο ρόλο στο στενό περιβάλλον Μιχαλολιάκου έχει και ο αδερφός του, Τάκης Μιχαλόλιας. Ο γνωστός δικηγόρος των Αθηνών πέρα από τις νομικές υπηρεσίες που προσφέρει στο κόμμα, έχει και έναν πιο αφανή ρόλο στις σχέσεις του ακροδεξιού μορφώματος με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Στα οικονομικά θέματα στενός σύμβουλος του αρχηγού είναι ο οικονομολόγος Δημήτρης Βλαχόπουλος. Σημαντικό ρόλο στον οργανωτικό τομέα του κομματικού μηχανισμού διαδραματίζει ο Γιάννης Βουλδής, ο οποίος αποτελεί δεξί χέρι του Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο κ. Βουλδής… κρατά τα κλειδιά της μεγαλύτερης Τοπικής Οργάνωσης της Χ.Α. και, ως εκ τούτου, αποτελεί ένα κομβικό εργαλείο για τον αρχηγό.

Θοδωρής Δαφέρμος

Από το Παρασκήνιο που κυκλοφορεί το Σάββατο 05/07/2014

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa