Πολιτική

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην… Μόσχα

Τσίπρας

Του Παναγιώτη Αλιμήση

Με ορατή την πιθανότητα να μην επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους, η κυβέρνηση Τσίπρα προσανατολίζεται στο “ξεπάγωμα” των Ελληνορωσικών σχέσεων, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια σανίδα σωτηρίας. Η ρευστότητα κρέμεται από μια κλωστή και η Μόσχα προβάλει προς το παρόν ως το «σχέδιο νο2» για να αποτραπούν τα χειρότερα. Βέβαια, δεν είναι σίγουρο τι και πόσο μεγάλη θα είναι η βοήθεια-αν αυτή έρθει- ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει πολλά από τον Πούτιν στην επικείμενη επίσκεψη στις 8 Απριλίου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού συνδέεται αποκλειστικά με συζήτηση για παροχή δανείου. Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει πρωτίστως στο να ανοίξει ξανά η ρωσική αγορά για να δοθεί διέξοδος σε πολλούς Έλληνες παραγωγούς, των οποίων τα προϊόντα έψαχναν μέχρι πρότινος απεγνωσμένα αγοραστές. Άλλωστε, στελέχη της κυβέρνησης, με δηλώσεις τους έχουν ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ακολουθεί την πολιτική του εμπάργκο προς την Μόσχα καθώς αποβαίνει μέρα με την μέρα καταστροφική για την οικονομία.

Και φυσικά, δεν είναι μόνο ο καθαρά γεωργικός τομέας που θα ανακουφιστεί με ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς. Ο ελληνικός στρατός έχει έναν αριθμό οπλικών συστημάτων κρίσιμων για την άμυνα, τα οποία είναι ρωσικής προέλευσης και χρειάζονται υλική υποστήριξη. Αν δε το εμπάργκο ενταθεί, ίσως η Ελλάδα να υποχρεωθεί να βάλει στις αποθήκες της όπλα, σε μια περίοδο που η τουρκική επιθετικότητα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Πάντως, τα «καλά σημάδια» για την κυβέρνηση ήρθαν σήμερα, όταν με δική της πρωτοβουλία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της ρωσικής αρχής και στελεχών της ελληνικής πρεσβείας με θέμα την άρση του περιορισμού του εμπάργκο εισαγωγής ελληνικών προϊόντων.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο πλευρές οφείλουν να ξεκαθαρίσουν αν βούλονται πραγματικά να ανανεώσουν τις γεωπολιτικές σχέσεις τους -προσπερνώντας τις αντιδράσεις Βρυξελλών και Ουάσιγκτον– και δεύτερον, να «κλείσουν» μια βιώσιμη οικονομική συμφωνία ώστε αν χρειαστεί η κυβέρνηση να έχει την προοπτική να φέρει ξανά στο τραπέζι ακόμα και μια ενεργειακή συνεργασία.

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa