Δημοτικές - Περιφερειακές Εκλογές 2014

Οριστικό:Αυτοδιοικητικές Εκλογές 18 Μαΐου ο α΄ και 25 Μαΐου ο β΄ γύρος μαζί με τις Ευρωεκλογές!

Κατατέθηκε ήδη η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία ορίζεται οριστικά πλέον η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών Αυτοδιοικητικών Εκλογών για τις 18 Μαΐου ο α” γύρος, και όπου χρειαστεί διεξαγωγή β” γύρου, τις 25 Μαΐου. Ταυτόχρονα ορίζεται ότι η ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών θα είναι η Κυριακή 25 Μάιου, δηλαδή μαζί με τον δεύτερο γύρο, ( όπου υπάρξει ) των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η επιχειρηματολογία που προτάσσει το Υπουργείο προκειμένου να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών μια Κυριακή νωρίτερα είναι ότι…, «η ταυτόχρονη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών και των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την πρώτη Κυριακή θα επιφέρει δυσχέρειες στην προπαρασκευή στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και, κυρίως, κατά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας τόσο στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής όσο και στους εκλογείς».

Και προσθέτει το υπουργείο Εσωτερικών: «Η γενεσιουργός αιτία ανάγεται στην υποχρέωση των εκλογέων να σημειώσουν σταυρό προτίμησης στα ψηφοδέλτια των υποψήφιων δημοτικών (και περιφερειακών) συνδυασμών. Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και ιδιαίτερα στην ακολουθούμενη φάση καταμέτρησης των ψήφων υπέρ συνδυασμών και υποψηφίων. Ιδιαίτερα, κατά την τελευταία φάση καταμέτρησης εξαγωγής αλλά και μετάδοσης των αποτελεσμάτων θα σημειωθούν καθυστερήσεις υπονομεύοντας την ομαλότητα της συνολικής διαδικασίας.»

Σημειώνεται ότι η ημερομηνία των εκλογών υπήρξε μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, καθώς των δύο δημάρχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης που μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση, υποστήριζαν ότι αν δεν διεξαχθούν από τον α” γύρο μαζί με τις ευρωεκλογές, θα ήταν σύμφωνα με τον Καλλικράτη, παράνομο.

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Γ. Σπ. Π.

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa