Κόσμος

Οσμή εμφυλίου πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

Σε αναταραχή είναι οι ουκρανικές περιοχές καθώς διαδηλωτές ζητούν αυτονομία από την πρωτεύουσα , ενώ παράλληλα στο χείλος του γκρεμού είναι η οικονομία της χώρας με την διόγκωση του χρέους από το φυσικό αέριο. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι η στρατιωτική επιχείρηση από τις αρχές του Κιέβου εναντίον των αντικυβερνητικών. Έξι ουκρανικά τανκς που βρίσκονταν στο Kramatorsk άλλαξαν πλευρά με το να τοποθετούν την Ρωσική σημαία.

Ουκρανικά ελικόπτερα κάνουν κύκλους πάνω την Ανατολική Ουκρανία για εκφοβισμό. Περίπου 60 στρατιώτες που που μεταφέρθηκαν με Ουκρανικά τεθωρακισμένα στο Κραματόρσκ, εντάχθηκαν στις τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας, σύμφωνα με το RIA Novosti. Ένας από τους στρατιώτες δήλωσε: «Καταλάβαμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με αυτονομιστές ούτε με τρομοκράτες, αλλά με απλούς ανθρώπους». Όταν κατέφθασαν τα τανκς στην περιοχή, οι διαδηλωτές τα περικύκλωσαν, ενώ μια γυναίκα άρχισε να φωνάζει «Είστε ο στρατός, πρέπει να προστατεύσετε τους ανθρώπους». Τότε ακούστηκε η φωνή ενός στρατιώτη που έλεγε «Δεν έχουμε σκοπό να σας πυροβολήσουμε».

Βαθιές οι διαφορές στην Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πιστεύει ότι η τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία δείχνει «με εμφατικό τρόπο τις βαθιές διαφορές ανάμεσα στη νοτιοανατολική και τη δυτική Ουκρανίας».

Σε σχόλιό του στην εφημερίδα «Arguments and Facts» , η οποία έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών , ο Λαβρόφ κάλεσε τους Ουκρανούς σε «εποικοδομητικό διάλογο».

«Δεν μπορεί να περιγραφεί ως μια φυσιολογική κατάσταση , όταν , μετά από κάθε προεδρική εκλογή, το Σύνταγμα άλλαξε για την εγκαθίδρυση του ενός ή του άλλου συστήματος διακυβέρνησης , ανάλογα με τη βούληση των πολιτικών δυνάμεων που έχουν αναλάβει την εξουσία», δήλωσε ο Λαβρόφ . «Ως εκ τούτου , η ομοσπονδιοποίηση είναι ένα μονοπάτι για κάθε περιοχή που το επιθυμεί , εξασφαλίζοντας την προστασία των παραδόσεων και των συνηθειών του τρόπου ζωής».

Ο Λαβρόφ πιστεύει ότι όλες οι περιφέρειες και οι πολιτικές δυνάμεις στην Ουκρανία πρέπει να έχουν λόγο στη συζήτηση για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας και για την εξεύρεση λύσης στην τρέχουσα κρίση.

Ένα «νέο τείχος του Βερολίνου» στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ κατηγόρησε τη Ρωσία για το ότι «υψώνει ένα νέο τείχος του Βερολίνου», μία ημέρα πριν από την τετραμερή διεθνή συνάντηση της Γενεύης για την ουκρανική κρίση.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σαφές ότι οι γείτονές σας οι Ρώσοι αποφάσισαν να υψώσουν ένα τέο τείχος του Βερολίνου και επιδιώκουν την επιστροφή στον ψυχρό πόλεμο», δήλωσε ο Γιατσενιούκ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι «εξάγει τρομοκρατία» προς την Ουκρανία χρησιμοποιώντας μυστικές ρωσικές δυνάμεις για να οργανώσουν τους ένοπλους αυτονομιστές, οι οποίοι επετέθησαν εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και κατέλαβαν δημόσια κτίρια.

«Η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να ανακαλέσει τις ομάδες αυτές, να καταδικάσει τους τρομοκράτες και να τούς ζητήσει να εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει. Αυτό θα κάνει η Ρωσική Ομοσπονδία, εάν ενδιαφέρεται για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, πράγμα για το οποίο έχω πολλές αμφιβολίες», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Μέτρα για την απελευθέρωση Ουκρανών στρατιωτών

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ουκρανίας λαμβάνει μέτρα για την απελευθέρωση δύο στρατιωτών που είχαν απαχθεί από ένοπλους στην ανατολική επαρχία της Lugansk. «Το υπουργείο Άμυνας προειδοποιεί τα μέρη εκείνα που συμμετείχαν σε αυτό το γεγονός ότι οι ενέργειές τους παραβιάζουν μια σειρά από άρθρα του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας», ανακοίνωσε το υπουργείο. Προσέθεσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σκληρά αντίποινα εναντίον εκείνων που προσβάλλουν τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην ανατολική Ουκρανία ελέγχουν το κτίριο του συμβούλιο του περιφερειακού κέντρου του Ντόνετσκ, σύμφωνα με το Interfax. Αρκετοί ένοπλοι κατέλαβαν το κτίριο αφότου ο δήμαρχος Aleksandr Lukyanchenko πραγματοποίησε συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΟΑΣΕ . Δεν ακούστηκαν πυροβολισμοί όταν οι άνδρες μπήκαν στο αρχηγείο και απαίτησαν από τους εργαζόμενους να αποχωρούν από το κτίριο άμεσα. Ένας άγνωστος αριθμός ενόπλων ανδρών που φορούν περιβραχιόνια αναγνώρισης «Oplot» ( Palladium ) ελέγχουν τον πρώτο όροφο και τις σκάλες του διοικητικού κτιρίου . Η έδρα του Συμβουλίου δεν έχει αποκλειστεί, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να είναι ελεύθεροι να φύγουν , αλλά οι ένοπλοι με κουκούλες φυλάνε τις γωνίες της εγκατάστασης .

Σε αναβρασμό το Κραματόρσκ

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ είπε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα που επιβεβαιώνει ότι ο στρατός έχει καταλάβει το αεροδρόμιο στο Kramatorsk.
Ουκρανικά στρατεύματα πλησίασαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού νωρίτερα την Τρίτη , όπως ανέφερε η πολιτοφυλακή των ανθρώπων που βρίσκονται στο αεροδρόμιο και όπως μετέδωσε το RIA Novosti.
«Άρχισαν διαπραγματεύσεις με την πολιτοφυλακή του λαού , η οποία έχει τον έλεγχο του αεροδρομίου. Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν απρόσμενα. Υπάρχουν τραυματίες από την πολιτοφυλακή του λαού, και πιθανότατα να υπήρξαν και νεκροί», είπαν .
Οι ακτιβιστές που έλεγχαν τη βάση είπαν ότι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Ωστόσο , η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της πολιτοφυλακής του λαού, καθώς μπλόκαραν την είσοδο στο Kramatorsk και είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πόλη, τόνισαν οι ακτιβιστές.
«Με τη βία μας έβγαλαν από το αεροδρόμιο , αλλά η ίδια η πόλη είναι υπό τον έλεγχό μας, δεν θα επιτρέψουμε [ στα ουκρανικά στρατεύματα ] να μπουν», είπε ένας από τους ακτιβιστές στο Interfax.

«Υπάρχουν περίπου 60 μονάδες τεθωρακισμένων οχημάτων . Έκαναν προετοιμασίες για αρκετές ημέρες , και τώρα άρχισαν να εισβάλουν [ στο αεροδρόμιο ]. Οι διαδηλωτές έφραξαν το δρόμο τους, και άρχισαν να πυροβολούν, υπάρχουν τραυματίες. Οι δικοί μας υποχώρησαν. Υπάρχουν περίπου 15 δεξαμενές, οι άλλες μονάδες δεν είναι τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού των οχημάτων», είπε ένα άλλο μέλος της πολιτοφυλακής του λαού στο RIA Novosti.

Ο ΟΗΕ μεροληπτεί εις βάρος της Μόσχας

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τζιάνι Μαγκαζένι, δήλωσε ότι, αν και υπήρξαν περιστατικά επιθέσεων κατά της ρωσικής κοινότητας στην Ουκρανία, οι καταγγελίες της Μόσχας περί εκτεταμένων και συστηματικών διώξεων είναι υπερβολικές. «Η κατάσταση στην Ουκρανία δεν δικαιολογεί την ανάληψη δράσης από οποιαδήποτε χώρα», πρόσθεσε. Η Μόσχα αποδοκίμασε τη σχετική έκθεση, υποστηρίζοντας ότι είναι μεροληπτική και υπαγορεύθηκε από πολιτικές σκοπιμότητες.

 Σε ετοιμότητα οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν νέες, πολύ ισχυρότερες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, εάν το Κρεμλίνο δεν συγκρατήσει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια της τελευταίας τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ασκώντας πίεση στην πιο αδύναμη πλευρά της Ρωσίας, την κατάσταση της οικονομίας της. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμες από την Ουάσινγκτον να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες απειλούν να έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στις οικονομίες ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών. Αν και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε, κατά τη σύνοδο των ομολόγων του στο Λουξεμβούργο, ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων, διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες έχουν διαφορετική εικόνα των πραγμάτων. Εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα σπεύσουν σε δραστικά μέτρα στον βαθμό που ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν περνάει την «κόκκινη γραμμή», με το να στείλει ρωσικά στρατεύματα στην Ανατολική Ουκρανία.

Μποϊκοτάζ από τον Καναδά

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει την ερχόμενη συνάντηση του Συμβουλίου της Αρκτικής στη Μόσχα, με αφορμή τις κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανική κρίση. η υπουργός Περιβάλλοντος, Leona Aglukkaq, είπε ότι δενθα παρευρεθεί στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να γίνει αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

ανατολικη ουκρανια

ανατολικη ουκρανια

ανατολικη ουκρανια

ανατολικη ουκρανιαανατολικη ουκρανια

ανατολικη ουκρανια

ανατολικη ουκρανια

ανατολικη ουκρανια

ανατολικη ουκρανια

 

ανατολικη ουκρανια

ανατολικη ουκρανια

 

ανατολικη ουκρανια

ανατολικη ουκρανια

ανατολικη ουκρανια

 

ανατολικη ουκρανια

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER