Πολιτική

Παπακωνσταντίνου: Ο ΣΥΡΙΖΑ μου ζήταγε να «καρφώσω» τον Βενιζέλο

Παπακωνσταντίνου Βιβλίο

Σε σημαντικές αποκαλύψεις προχωρά στο βιβλίο του Game Over ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που καταδικάστηκε για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ.

Σε αποσπάσματα του βιβλίου που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Παπακωνσταντίνου καρφώνει σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τα κατονομάζει, καθώς του ζήτησαν στοιχεία για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, με σκοπό να ενοχοποιούσαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο και θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μου ζήτησαν να «δώσω» τον Βενιζέλο

Όπως αποκαλύπτει είχε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση και με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, στην οποία περιγράφει πως «Τη μακρά περίοδο της λειτουργίας της Προανακριτικής Επιτροπής είχα δυο ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Η πρώτη ήταν με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος ήθελε να μάθει από εμένα περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση. Τον άκουσα να μου λέει πως – παρότι θεωρούσε ότι οι χειρισμοί μου ήταν λαθεμένοι – δεν πίστευε ότι εγώ είχα νοθεύσει τα στοιχεία. Η δεύτερη ήταν με ορισμένα υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνάντηση μου ζήτησαν ευθέως να τους δώσω στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κατά του Βενιζέλου. Τους απάντησα πως δεν έμπαινα σε παρόμοιες λογικές συναλλαγών και πως ό,τι είχα να πω θα το έλεγα στη Βουλή».

game

Για την Προανακριτική Επιτροπή που προτάθηκε από την τότε κυβέρνηση με σκοπό να αναζητήσει «τυχόν ευθύνες μου, αποκλειστικά και μόνο δικές μου», αποκαλύπτει τα ραντεβού που είχε με κάποιους που τον κατηγορούσαν και καταγγέλλει πως όλα ήταν αποφασισμένα από πριν, ώστε να υποδειχτεί ως ένοχος.

Ο Παπανδρέου με διέγραψε με μια απλή ανακοίνωση

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου γράφει για την Προανακριτική Επιτροπή που προτάθηκε από την τότε κυβερνητική πλειοψηφία για να αναζητήσει «αποκαλύπτει τα άγνωστα ραντεβού με τους “διώκτες” του και καταγγέλλει πως όλα ήταν προαποφασισμένα, να υποδειχτεί ως ένοχος εκείνος. Όπως λέει, όταν έφτασε η στιγμή για την δική του κατάθεση στην επιτροπή, του δόθηκαν αντίγραφα μιας δικογραφίας 20.000 σελίδων και προθεσμία 7 ημερών για να προετοιμαστεί.

Παπακωνσταντίνου Παπανδρέου

«Ήδη μια μέρα μετά τις αποκαλύψεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με είχε διαγράψει από το κόμμα με μια απλή ανακοίνωση – πριν από οποιαδήποτε διερεύνηση της υπόθεσης. Ήταν ή ο δικός του πολιτικός θάνατος ή ο δικός μου. Το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά. Την ίδια στιγμή το μήνυμα που εξέπεμπαν όλα τα κόμματα που στήριζαν την κυβέρνηση και πολλαπλασιάζοντας στα Μέσα ήταν πολύ καθαρό: Να ο ένοχος στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ. Ορίστε, αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του. Ήταν εξαιρετικά βολικό αυτό».

Μάλιστα κατηγορεί μέλη της Προανακριτικής πως ενώ τους είχε ζητηθεί να αποφύγουν δημόσιες τοποθετήσεις, υπήρξαν περισσότερες από 100 εμφανίσεις μελών της Επιτροπής στα ΜΜΕ, όπου όπως λέει αποκαλύφθηκαν οι διάλογοι μέσα από την Επιτροπή από τα πρακτικά, πως υπήρχαν καθημερινά στοχευμένες διαρροές «που όλες παρέπεμπαν στην υποτιθέμενη ενοχή μου».

Παπακωνσταντίνου

Καταγγέλλει πως στους περισσότερους από τους περίπου 100 μάρτυρες που εξετάστηκαν σε περίοδο σχεδόν έξι μηνών «μέλη της επιτροπής άσκησαν πρακτικές εκφοβισμού, ψυχολογικής βίας και απειλών για να πουν αυτά που ήθελαν ν’ ακούσουν, όχι όσα είχαν συμβεί. (…) Εξέτασαν ολόκληρες μέρες συνεργάτες μου και, όταν οι απαντήσεις δεν βόλευαν, αμφισβήτησαν την ειλικρίνειά τους, φτάνοντας στο σημείο να ρωτούν για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Έγινε έλεγχος πολιτικών φρονημάτων από μέλη της Βουλής».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa