Κόσμος

Πάπυρο με αρχαία ελληνική κατάρα βρήκαν αρχαιολόγοι

Ανασκαφές

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Ιερουσαλήμ, σε ένα πάρκινγκ στην περιοχή Givatiι, αρχαιολόγοι εντόπισαν έναν αρχαίο πάπυρο, περίπου 1.700 ετών, στον οποίο αναγράφεται μια αρχαία ελληνική κατάρα.

Στον συγκεκριμένο, λοιπόν, πάπυρο, μια μάγισσα, η Κυρίλλα, επικαλείται τα ονόματα έξι θεοτήτων, μεταξύ των οποίων του Ερμή, της Περσεφόνης, του Πλούτωνα και της Εκάτης και καταριέται έναν άνδρα ονόματι Λένις, πιθανότατα για μία δικαστική υπόθεση.

«Σφυροκοπώ και χτυπάω δυνατά και καρφώνω τη γλώσσα, τα μάτια, την οργή, το θυμό, την αναβλητικότητα, την αντιπολίτευση του Λένις», αναγράφεται χαρακτηριστικά σε ένα σημείο του κειμένου.

«Για να επιτύχει τον στόχο της η Κυρίλλα συνδυάζει στοιχεία της από τέσσερις θρησκείες», εξηγεί ο Ρόμπερτ Βάλτερ Ντάνιελ από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας.«Από τις έξι θεότητες που επικαλείται, οι τέσσερις είναι Έλληνες (Ερμής, Περσεφόνη, Πλούτωνας και Εκάτη ), ο ένας Βαβυλώνιος (Ερέσιγκαλ) και άλλη μία, η Αμπρασάχ, είναι θεότητα των Γνωστικών, μιας θρησκείας που συνδέεται με τον πρώιμο Χριστιανισμό».

Σύμφωνα με το Discovery, η Κυρίλλα και ο αποδέκτης της κατάρας ήταν πιθανότητα Ρωμαίοι της μεσαίας ή της ανώτερης αστικής τάξης, οι οποίοι βρίσκονταν σε νομική διαμάχη, καθώς ο πάπυρος με την κατάρα φέρει ομοιότητες με άλλους που βρέθηκαν στην Κύπρο και είναι γνωστό ότι έχουν χρησιμοποιηθεί σε νομικές υποθέσεις.Μάλιστα, στην περιοχή που έγινε η ανασκαφή βρισκόταν μια αρχαία Ρωμαϊκή κατοικία.

Πάπυρος

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER