Κόσμος

Πασίγνωστη ηθοποιός κλείστηκε σε κλουβί για χάρη της Greenpeace (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοτιγιάρ κλουβί

Με τη συμβολική κίνηση να κλειστούν σε ένα κλουβί στο Παρίσι, η ηθοποιός Μαριόν Κοτιγιάρ και προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής και πολιτιστικής σκηνής εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους 30 ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, οι οποίοι κρατούνται εδώ και δύο μήνες στην Ρωσία μετά την προσπάθειά τους να ανέβουν σε μια πετρελαϊκή εξέδρα στην θάλασσα.

Η Κοτιγιάρ πόζαρε για ώρα στο κλουβί κρατώντας ένα πλακάτ στο οποίο αναφερόταν: “Είμαι υπέρμαχος του κλίματος”.

Την γνωστή ηθοποιό διαδέχθηκαν οι πρώην υπουργοί Περιβάλλοντος Κορίν Λεπάζ, Σαντάλ Ζουανό και Ντελφίν Μπατό, όπως και ο τραγουδιστής Σανσεβερινό, ο κινηματογραφιστής Ζαν-Πολ Ζοντ και ο φωτοειδησεογράφο Ρεζά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικολογίας Φιλίπ Μαρτέν πήρε επίσης μέρος στην συγκέντρωση, σημειώνοντας ότι “ανησυχεί για την τύχη αυτών των ακτιβιστών”, ωστόσο χαιρέτισε μόνον τους ακτιβιστές της Greenpeace που βρίσκονταν μέσα στο κλουβί, χωρίς να μπει ο ίδιος.

“Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το θάρρος να υπερασπίζονται τον πλανήτη μας, τον οποίο πραγματικά καταστρέφουμε. Οι κυρώσεις που αντιμετωπίζουν είναι απολύτως παράλογες. Θα έπρεπε μάλλον να ευχαριστούμε αυτούς τους ανθρώπους”, σημείωσε η Κοτιγιάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το παρών έδωσε και ο Κώστας Γαβράς

Στην διαμαρτυρία βρέθηκε και ο κινηματογραφιστής Κώστας Γαβράς, ο οποίος εξέφρασε στο Γαλλικό Πρακτορείο “την ανησυχία του για τους ακτιβιστές” και σημείωσε ότι “θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να πειστεί ο κ. Πούτιν και η κυβέρνησή του να τους αφήσουν ελεύθερους”.

Τα 30 μέλη της Greenpeace που επέβαιναν στο Arctic Sunrise, ένα πλοίο της Greenpeace, εκ των οποίων τα 26 δεν είναι Ρώσοι, κρατούνται από τον Σεπτέμβριο στην Ρωσία. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν στις 19 Σεπτεμβρίου από τις ρωσικές αρχές καθώς προσπαθούσαν να ανέβουν σε μια πετρελαϊκή εξέδρα στην Θάλασσα Μπάρεντς για να καταγγείλουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η δραστηριότητα για την Αρκτική.

Οι ακτιβιστές αυτοί κατηγορούνται για “πειρατεία”, έγκλημα για το οποίο μπορεί να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών, αλλά και για “χουλιγκανισμό”, για το οποίο μπορεί να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 7 ετών.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa