Κόσμος

Πέρασμα προς την Αφρική η Γκαμπόν για τη Τουρκία

ερντογαν-αφρικηΠύλη για την Τουρκία προς την Αφρική θεωρεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το αφρικανικό κράτος της Γκαμπόν.

Κατά τον πρώτο σταθμό της εξαήμερης περιοδείας του στην Αφρική, ο Τούρκος Πρωθυπουργός αποκάλεσε το κράτος της Γκαμπόν “πύλη” για την προώθηση των σχέσεων της χώρας του με τα κράτη της αφρικανικής ηπείρου.

O κ. Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον ομόλογό του της αφρικανικής αυτής χώρας Ρέιμοντ Ντονγκ Σίμα είπε, «Θεωρούμε την Γκαμπόν ως σημαντική πύλη για τις σχέσεις μας στην αφρικανική ήπειρο. Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς ανάπτυξης των σχέσεών μας με την Γκαμπόν».

Ο κ. Ερντογάν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Τουρκίας που επισκέπτεται την Γκαμπόν, ενώ οι πρόεδροι των δύο χωρών αντάλλαξαν επισκέψεις το 2010 και το 2011.

Από το 2011 λειτουργεί πρεσβεία της Τουρκίας στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν, τη Λιμπρεβίλ, και όπως είπε ο κ. Ερντογάν η χώρα του αναμένει, σύντομα, τη λειτουργία πρεσβείας της Γκαμπόν στην τουρκική πρωτεύουσα, την Άγκυρα.

Ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και της Γκαμπόν είναι κάτω από τα 50 εκατομμύρια δολάρια και στόχος είναι ο διπλασιασμός του ποσού αυτού ως το 2015.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ως πεδία πιθανής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Γκαμπόν στον οικονομικό τομέα την κατασκευή φραγμάτων, την παραγωγή φυσικού αερίου και την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου, ενώ ανακοίνωσε πως σύντομα οι τουρκικές αερογραμμές θα ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις προς την Γκαμπόν.

Σχετικά άρθρα:

Η υπόθεση Ερντογάν ταράζει την Τουρκία

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa