Κοινωνία

Περίπου 1,3 εκατ. εργαζόμενοι και χιλιάδες συνταξιούχοι μένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες

Απλήρωτοι παραμένουν 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι από ένα μήνα μέχρι και ένα χρόνο, ενώ πάνω από 350.000 συνταξιούχοι περιμένουν την σύνταξή τους, έχοντας καταθέσει τους φακέλους τους εδώ και μήνες.

Στην κορυφή των καθυστερήσεων είναι το ΙΚΑ

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 350.000 συνταξιούχοι συνεχίζουν να μένουν εδώ και μήνες χωρίς σύνταξη, καθώς οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβάλλει, δεν έχουν εγκριθεί. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού, αλλά και επειδή χιλιάδες ασφαλισμένοι συνταξιοδοτούνται υπό το φόβο νέων αλλαγών στο ασφαλιστικό. Εκτιμάται δε, ότι για το δημόσιο, το κόστος συνταξιοδότησης όλων όσων περιμένουν στην ουρά, αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το ΙΚΑ, καθώς ανέρχονται σε 175.00 οι συντάξεις που ακόμα δεν έχουν χορηγηθεί στους δικαιούχους. Για τις περιπτώσεις που η σύνταξη βγαίνει μόνο από το ΙΚΑ (δεν είναι διαδοχική) το χρονικό διάστημα αναμονής φτάνει τους 12 με 14 μήνες. Εάν όμως πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση, η αναμονή φθάνει και τα δύο έτη.

Περισσότερες από 85.000 είναι οι επικουρικές συντάξεις που ακόμα δεν έχουν απονεμηθεί από το ΕΤΕΑ. Το χρονικό διάστημα απονομής της σύνταξης κυμαίνεται από 12 έως 16 μήνες.

Από την άλλη, στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι υπό τον φόβο της ανεργίας, δέχονται ακόμη και συμβολικά ποσά, αντί μισθού ή ακόμη και τρόφιμα ή κουπόνια αντί δώρου.

Στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με στόχο την εντατικοποίηση των ελέγχων σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Στον ΟΓΑ, εκτιμάται ότι περισσότερες από 50.000 συντάξεις περιμένουν για έκδοση. Ο χρόνος αναμονής φτάνει έως και τα 2 χρόνια.

Στον ΟΑΕΕ υπάρχουν περίπου 21.000 συντάξεις που δεν έχουν απονεμηθεί. Από αυτές οι 15.000 είναι περιπτώσεις που οι δικαιούχοι έχουν ένσημα μόνο στον ΟΑΕΕ και όμως χρειάζεται να περιμένουν έως και 1 έτος για να πάρουν τη σύνταξή τους. Άλλες 6.000 περιπτώσεις είναι διαδοχικής ασφάλισης, δηλαδή εμπλέκονται περισσότερα από ένα Ταμεία, και χρειάζονται τουλάχιστον δύο έτη για να απονεμηθούν στους δικαιούχους.

Στο δημόσιο, βρίσκονται στην ουρά περίπου 30.000 περιπτώσεις. Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται φτάνουν έως και το ένα έτος.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων παρατηρούνται στο ΝΑΤ, αλλά και στο επικουρικό ταμείο των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), που σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης κυμαίνονται από 3-4 χρόνια.

Πηγή: fosphotos.com/Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa