Πολιτική

Αλλάζουν τα πάντα στα εργασιακά

Τρόικα

Του Βαγγέλη Γιακουμή

Ολοκληρώθηκε στις 5 σήμερα τα ξημερώματα- και μετά από συζητήσεις 14 ωρών- ένας ακόμη μαραθώνιος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας.

Αποφασίστηκαν μαζικές απολύσεις, κατάργηση τριετιών , μείωση εργοδοτικών και εργατικών εισφορών και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Μαζικές απολύσεις αλλά σύμφωνα με τα κριτήρια του ανώτατου συμβουλίου εργασίας στο οποίο μετέχουν όλοι οι συνδικαλιστικοί και εργοδοτικοί φορείς δέχθηκε το υπουργείο Εργασίας στις απαιτήσεις της τρόικα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όπως θεωρεί

Σύμφωνα με τα κριτήρια αυτά, κάθε επιχείρηση που θα θέλει να απολύσει εργαζόμενους πάνω από το επιτρεπτό όριο , θα απευθύνεται στο ΑΣΕ που προΐσταται η γενική γραμματέας του υπουργείου κ. Στρατινάκη αλλά στο μέλλον θα τοποθετηθεί πρόεδρος του οργάνου αυτού, και θα εξετάζει τα κριτήρια μαζικών απολύσεων. Θα παρακάμπτεται ο υπουργός που μέχρι σήμερα είχε την ευθύνη.

Για παράδειγμα, η επιχείρηση που θέλει να απολύσει εργαζόμενους θα πρέπει κατά κάποιον τρόπο να αποδεικνύει ότι δεν είναι απαραίτητοι οι εργαζόμενοι που έχει και πως δεν θα προσλάβει άλλους με την ίδια ειδικότητα.

Επισης αποφασίστηκε να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές κατά 2,9 μονάδες και μια μονάδα στις εργατικές εισφορές. Το ποσοστό των εργοδοτικών εισφορών θα μειωθεί απο το 2016 μια ακόμη μονάδα. Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο θα επιφέρει όπως λένε συνεργάτες του κ. Βρούτση περίπου 30 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Καταργούνται οι τριετίες στους μακροχρόνιους ανέργους αυτούς δηλαδή που έχουν κάρτα εργασίας πάνω από 12 μήνες. Ο μισθός που θα λαμβάνουν θα είναι 585 ευρώ εκτός και αν συμφωνηθεί με τους εργοδότες για επιπλέον χρήματα. Η απόφαση αυτή σύμφωνα πάλι με το υπουργείο αναμένεται να δημιουργήσει κίνητρα για πρόσληψη από τον ιδιωτικό τομέα μακροχρόνιων ανέργων.

Τελος , αποφασίστηκε η αναδιαμόρφωση του νόμου 1264 για το συνδικαλιστικό κίνημα. Να αλλάξει δηλαδή θέλει η τρόικα τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το συνδικαλιστικό όργανο, τον τρόπο που αμείβονται τα στελέχη του κλπ.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa