Οικονομία Σε πρώτο πλάνο

«Πυρετός» το… σαββατόβραδο για την Αχτσιόγλου-Οι θεσμοί πιέζουν για συμφωνία

Καταργεί το υπουργικό βέτο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και προτείνει ταυτόχρονα να αναλάβει κάποια άλλη ανεξάρτητη αρχή την προέγκριση των απολύσεων, ενώ την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εντός του Σαββατοκύριακου.

«Για μας το βασικό είναι να υπάρχει προέγκριση, ex ante έλεγχος και αυτός να είναι πραγματικά ουσιαστικός για να μη μείνει απροστάτευτος ο εργαζόμενος», επισημαίνει ανώτατος αξιωματούχος.

Τα μείζονα θέματα των διαπραγματεύσεων είναι οι ομαδικές απολύσεις και το όριο τους καθώς σήμερα είναι στο 5% και οι θεσμοί επιζητούν να το ανεβάσουν στο 10% μηναιίως με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να μην αλλάξει το όριο αυτό, αλλά και το θέμα της απεργίας και της ανταπεργίας.

Το Υπουργείο Εργασίας πάντως στοχεύει στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων που θα συνοδεύονται από επαναφορά της επεκτασιμότητας κλαδικών συμβάσεων και την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο και αποδίδει την καθυστέρηση στα εργασιακά στις εσωτερικές αντιθέσεις και την άκαμπτη στάση των θεσμών με το ΔΝΤ να θίγει και να εμμένει στην αύξηση του ορίου των απολύσεων ενώ την ίδια ώρα η ΕΕ παραμένει σιωπηλή.

«Η επιχειρηματολογία μας χτίζεται στην λογική πως δεν έχουμε αποκέντρωση των διαπραγματεύσεων αλλά κατάρρευση», συμπληρώνει ανώτατο στέλεχος.

Η συμφωνία πάντως πρέπει να κλείσει μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται από το Μέγαρο Μαξίμου για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που θα οδηγήσει στη ρύθμιση του δημόσιου χρέους.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa