Πολιτική

Ποιος είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας – Υπόσχεται να τα αλλάξει όλα στη ΝΔ

Απόστολος Τζιτζικώστας Θέμα

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Πάει κόντρα στα εσωκομματικά… ρεύματα και στις επετηρίδες, διότι πιστεύει ότι οι μάχες κερδίζονται στην κοινωνία και όχι στους «κομματικούς σωλήνες». Με την ίδια «συνταγή», άλλωστε, πέτυχε την εκλογή του και, μάλιστα, με εντυπωσιακό ποσοστό (71%)στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κόντρα στις επιλογές της τότε ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και της πλειονότητας της λεγόμενης κομματικής νομενκλατούρας.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί την Κυριακή 22 Νοεμβρίου είναι αν το νέο και ρηξικέλευθο που ευαγγελίζεται θα έχει τη νέγκριση των πολιτών-μελών της ΝΔ, που θα προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος.

Ο μόλις 37 ετών περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, «τολμάει», όπως λέει και το κεντρικό του σύνθημα, να υποσχεθεί ότι «θα τα αλλάξει όλα στη ΝΔ». Ποντάρει στο ηλικιακό πλεονέκτημα έναντι των συνυποψηφίων του, στο άφθαρτο προφίλ του και στη μη συμμετοχή του σε μνημονιακές κυβερνήσεις,για να κόψει πρώτος το νήμα και είτε να εκλεγεί είτε να κερδίσει την είσοδό του στον δεύτερο γύρο.

Το τελευταίο, το γεγονός δηλαδή ότι δεν έχει παρουσία στο Κοινοβούλιο και δεν μπορεί – λόγω εκλογικού κωλύματος να την αποκτήσει μέχρι το 2019– συνιστά, κατά τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, και την αχίλλειο πτέρνα της υποψηφιότητάς του, αφού «σε ένα κόμμα με μακρά κοινοβουλευτική ιστορία, όπως η ΝΔ, δεν μπορεί ο αρχηγός να είναι εξωκοινοβουλευτικός». Ο ίδιος επικαλείται τη δυνατότητα που του δίνει το καταστατικό της ΝΔ, το οποίο προβλέπει και κοινοβουλευτικό και εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό και προαναγγέλλει ότι σε περίπτωση εκλογής του θα ορίσει δύο αντιπροέδρους, έναν για την κοινοβουλευτική αρχηγεία και έναν για το σχέδιο ανασυγκρότησης.

Στην κριτική των αντιπάλων του, μάλιστα, ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας του δεν διαθέτει τη δέουσα διοικητική εμπειρία, ο κ. Τζιτζικώστας απαντά με το έργο του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία, όπως σημειώνει, εφάρμοσε ένα μοντέλο διοίκησης που πέτυχε να μειώσει και να παρακάμψει –όπου υπήρχε ανάγκη– τον συγκεντρωτισμό της κεντρικής εξουσίας.

Ο περιφερειάρχης δηλώνει περήφανος για το γεγονός ότι σε μόλις δύο χρόνια κατάφερε, μαζί με την ομάδα του, να αυξήσει την απορρόφηση του ΕΣΠΑ από το 53% στο 93% και να είναι σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίαςη πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα. Εξίσου ικανοποιημένος δηλώνει και για το γεγονός ότι μέσα στο ίδιο διάστημα προχώρησε στην πληρωμή πάνω από 400 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση έργων στην Κεντρική Μακεδονία, αποπληρώνοντας μόνο για το 2014 πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε έργα.

Ο κ. Τζιτζικώστας, όχι απλώς θεωρεί ότι οι μάχες κερδίζονται στην κοινωνία, αλλά είναι πεπεισμένος ότι όσο μεγαλύτερη είναι η σύγκρουση με τις κατεστημένες νοοτροπίες – γενικότερες, αλλά και κομματικές–, οι οποίες εν πολλοίς οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή της κατάσταση, τόσο πιο πληθωρική θα είναι η στήριξη των πολιτών στις επιλογές του. Δεν είναι τυχαίες οι προ ημερών βολές εναντίον τόσο του Αντ. Σαμαρά, όσο όμως και του Κ. Καραμανλή για το γεγονός, όπως είπε, ότι «από το 2004η ΝΔ έχει πάρει την κατηφόρα». Άλλωστε, ο μεν κ.Καραμανλής, παρά τη σιωπή του, δείχνει να προτιμά τον κ. Μεϊμαράκη για την ηγεσία της ΝΔ, τη δε υποστήριξη εκ μέρους του κ. Σαμαρά την «ξορκίζει» και δημοσίως ο ίδιος, κρίνοντας προφανώς ότι δεν λειτουργεί υπέρ του.

«Τολμάω να συγκρουστώ με ό,τι μας κρατάει στο παρελθόν και μας μικραίνει», σημειώνει στο «Π»ο κ. Τζιτζικώστας, προσθέτοντας ότι «η αλλαγή δεν σταματά στον αρχηγό, αλλά στην αλλαγή νοοτροπίας και σελίδας στο κόμμα». Υπόσχεται, δε,μια παράταξη πραγματικά σύγχρονη και ένα κόμμα ανοιχτό προς όλους.

Ο περιφερειάρχης εκτιμά ότι «οι κυβερνήσεις της ΝΔ δεν εφάρμοσαν την ιδεολογία της παράταξης, γι’ αυτό και απομακρύνθηκαν από την κοινωνία, αλλά και ότι «η επικράτηση Μεϊμαράκη συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι εύκολος αντίπαλος, που έχει δώσει εξετάσεις και έχει χάσει».

Η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα να εστιάζει τα εσωκομματικά του βέλη κυρίως εναντίον του σημερινού προέδρου του κόμματος επιβεβαιώνει κατά πολλούς ότι ο περιφερειάρχης θεωρεί ως πιο κρίσιμο αντίπαλό του τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος, σε αντίθεση με τον ίδιο, διαθέτει ισχυρά στηρίγματα στον κομματικό μηχανισμό. Με αυτό ως δεδομένο, το πιο κρίσιμο στοίχημα για τον κ. Τζιτζικώστα είναι, πρωτίστως, ο αριθμός των πολιτών που θα προσέλθει στις κάλπες και, δευτερευόντως, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Αν, δηλαδή, η προσέλευση αφορά κυρίως κομματικά στελέχη, τότε, κατά γενική εκτίμηση, η μάχη θα είναι πιο δύσκολη για τον κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος, στο διάστημα που απομένει έως τις κάλπες, καλείται να παρακινήσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα για συμμετοχή στις «γαλάζιες» εκλογές.

Ποιος είναι ο Απ. Τζιτζικώστας

Τελείωσε το Κολέγιο Αθηνών και, στη συνέχεια, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Τζόρτζταουν, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Μετά την αποφοίτησή του, ολοκλήρωσε τις σπουδές του με μεταπτυχιακά στη Δημόσια Διοίκηση και στα Οικονομικά στο University College of London. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2001, και έως το 2007, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στον τομέα παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων, δημιουργώντας μια σύγχρονη μονάδα που στηρίζεται σε βιολογικά πρότυπα, με την επωνυμία Μακεδονική Φάρμα Α.Ε.

Πρόκειται για μεσαία οικογενειακή επιχείρηση, την οποία στην πραγματικότητα ακόμη και τώρα διευθύνουν οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί του, με τους οποίους διατηρεί πολύ καλή σχέση. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι από εκεί προέρχονται τα εισοδήματα της οικογένειας.

Έχοντας μεγαλώσει σε πολιτικό περιβάλλον, η ενασχόληση με τα κοινά ήταν φυσιολογική εξέλιξη για τον ίδιο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του. Πρώτη φορά εκλέχθηκε βουλευτήςστις εθνικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007 με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.Στη μάχη των περιφερειακών εκλογών μπήκε για πρώτη φοράτο 2010, οπότε εκλέχθηκε αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. Την 5η Ιανουαρίου του 2013, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας τον εξέλεξε στη θέση του περιφερειάρχη, ενώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 25ης Μαΐου 2014 επανεκλέχθηκεπεριφερειάρχης, μεποσοστό 71,03%.

* Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 7/11/2015.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa