Για τον δάσκαλο του Γιάνη Βαρουφάκη, τον  Αργεντινό Ερνέστο Λακλάου, του οποίου οι θέσεις χρησιμοποιήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos γράφει η γερμανική εφημερίδα  Süddeutsche Zeitung.

Το άρθρο ερευνά το παρελθόν του Έλληνα υπουργού οικονομικών και αναλύσει τις ιδεολογικές επιρροές του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτές εξαπλώνονται στη σημερινή καταβεβλημένη από την κρίση Ευρώπη.

Με τίτλο «Ενάντια στο πνεύμα της Wall Street», επισημαίνει μεταξύ άλλων «ο δάσκαλος του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν ένας αργεντινός μετα- μαρξιστής στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ. Ο λατινοαμερικάνικος αριστερός λαϊκισμός έφτασε έτσι μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Η Ισπανία θα μπορούσε να γίνει το επόμενο οχυρό αυτού του ρεύματος».

Γράφει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ μεταξύ 1983 και 1985 Μαθηματικά και Οικονομικά και στην συνέχεια παρουσιάζει το προφίλ του δασκάλου του, Ερνέστο Λακλάου.

«Ένας από τους δασκάλους του ήταν ο Αργεντινός Ερνέστο Λακλάου, καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας και, σύμφωνα με τον Guardian, πρόσωπο-κλειδί στους σημερινούς ριζικούς πολιτικούς μετασχηματισμούς της νότιας Ευρώπης». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Λατινική Αμερική «ήταν κατά κάποιον τρόπο το εργαστήριο δοκιμών των θέσεων του Λακλάου». Η SZ σημειώνει ότι ο αργεντινός θεωρητικός υπήρξε σύμβουλος της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεθ ντε Κίρχνερ στην αρχή της θητείας της και επηρέασε ισχυρά και τον «πνευματικό μέντορα του ισπανικού κινήματος Podemos, Χουάν Κάρλος Μονεδέρο. (…) Ο Λακλάου όρισε τον αριστερό λαϊκισμό ως μία νέα μορφή ριζοσπαστικής δημοκρατίας, μία εξέγερση πολιτικά απάτριδων μαζών ενάντια στην κυριαρχία διεφθαρμένων οικογενειών και ελίτ».

Ο αρθρογράφος εκτιμάει ότι οι θέσεις του Λακλάου χρησιμοποιήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos ως ιδεολογικό θεμέλιο της πολιτικής διαμαρτυρίας.

«Έτσι από κινήματα του δρόμου προέκυψαν κόμματα που ζητούν αναδιανομή, αλληλεγγύη και απομάκρυνση από το οικονομικό σύστημα που κυριαρχεί μέχρι σήμερα», γράφει η εφημερίδα και προσθέτει: «Έως τώρα ο μαθητής του Λακλάου, ο Βαρουφάκης, είναι αρκετά μόνος στην προσπάθεια που κάνει να θέσει το συστημικό ζήτημα στους θεσμούς της ΕΕ. Αυτό ενδέχεται να αλλάξει σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανοδική πορεία του Podemos στην Ισπανία».

Σχολιάστε ...