Παρασκηνιακά

Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα

εκλογές

Το εκλογικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών πιθανώς να δημιουργήσει ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή, εκτιμά η πλειοψηφία των διεθνών μέσων ενημέρωσης, αναγνωρίζοντας ως αιτία ανόδου της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια, ενώ κρίσιμο για το μέλλον της χώρας θεωρείται το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η Wall Street Journal εκτιμά ότι τα σημερινά αποτελέσματα ίσως καθορίσουν αλλαγή της ατζέντας, συμπεραίνοντας ότι στην Ελλάδα είτε θα υπάρξει μεταρρύθμιση, είτε η χώρα θα βυθιστεί η χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα.

Το δημοσίευμα με τίτλο «Οι υποψήφιοι του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ κερδίζουν τη νυν ηγεσία στις ελληνικές τοπικές εκλογές» επισημαίνει πως αν και δεν θα αλλάξει η κυβερνητική συμμαχία από τα αποτελέσματα θα είναι συμβολικά τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση της ριζοσπαστικής αριστεράς.

«Ένα ράπισμα στις κάλπες θα μπορούσαν να ξαναδημιουργήσουν ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό, όπου ήδη υπάρχει ένταση από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έπρεπε να υποστηρίξει», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η WSJ.

Το Associated Press μεταδίδει επίσης ότι οι Έλληνες αριστεροί έχουν προβάδισμα στις τοπικές εκλογές, με βάση τα exit poll. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρεται στο προβάδισμα του υποψηφίου δημάρχου Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδη σημειώνοντας πως ουσιαστικά παλεύει στήθος με στήθος με τον κεντροαριστερό Γιώργο Καμίνη.

Επίσης αναφέρεται στη μάχη για την Περιφέρεια της Αττικής όπου όπως σημειώνει η πιο δημοφιλής υποψήφια Ρένα Δούρου με τον ΣΥΡΙΖΑ προηγείται του σοσιαλιστή νυν περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού κατά περίπου 7%.

wsj-ekloges

 

reuters-ekloges

 

«Σε κίνδυνο η εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία του Σαμαρά αν το ακροαριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το ακροδεξιό της Χρυσής Αυγής τα πάνε καλά» αναφέρει το Reuters σχολιάζοντας τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα, ενώ στέκεται, μάλιστα, στο υψηλό ποσοστό του Ηλία Κασσιδιάρη στην Αθήνα.

Παράλληλα, τονίζει ότι η οικονομία ρίχνει βαριά τη σκιά της στη διαδικασία τονίζοντας ότι «έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης και αλλεπάλληλων κυμάτων μέτρων λιτότητας που συρρίκνωσαν τα εισοδήματα και εκτόξευσαν την ανεργία στο 26%, η μάχη των εκλογών διεξάγεται τόσο έχοντας κριτήριο τα εθνικά ζητήματα και την αντιδημοφιλή διάσωση του ΔΝΤ όσο και τα τοπικά ζητήματα».

Η γαλλική Le Monde, από την πλευρά της, τονίζει ότι «η Ελλάδα άρχισε να ψηφίζει στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, οι οποίες αποτελούν τεστ για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Δεξιάς του Αντώνη Σαμαρά και των Σοσιαλιστών απέναντι στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα αποτελέσει βαρόμετρο για τις ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου».

«Το παιχνίδι θα παιχθεί ανάμεσα στο κόμμα του Ελληνα πρωθυπουργού και εκείνο του Αλέξη Τσίπρα. Οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται σε μια χώρα που έχει γονατίσει εδώ και έξι χρόνια από την ύφεση και την εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας και με την ανεργία να βρίσκεται πάνω από το 26%», επισημαίνει μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa