Κοινωνία

Που χάθηκε ο ομογενής Κροίσος…

Ιβάν Σαββίδης

Του Βαγγέλη Στολάκη

«Δώρο» στη… ρωσική κυβέρνηση –με σκοπό να μεταφερθεί εκεί το ρωσικό προξενείο της Θεσσαλονίκης– αναμένεται να κάνει ο Ιβάν Σαββίδης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το γνωστό «κόκκινο κτήριο», που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στα… χέρια του.

Το κτήριο στην «καρδιά» του κέντρου της Θεσσαλονίκης, γνωστό στους παλαιότερους ως το «στρατηγείο» του παντοδύναμου τότε Άκη Τσοχατζόπουλου, προς το παρόν παραμένει ανεκμετάλλευτο με εξαίρεση τους χώρους στο ισόγειο, όπου λειτουργεί κατάστημα με είδη του ΠΑΟΚ. Εάν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, φαίνεται πως κάτι… κινείται και πάλι από πλευράς Σαββίδη. Γιατί η αλήθεια είναι πως ο ομογενής με… πολιτικές παρέες και «άκρες», εδώ και μήνες, επιχειρηματικά μένει «ανενεργός».

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν έκρυψε ποτέ τις προσωπικές σχέσεις με Έλληνες πολιτικούς, αλλά και οι τελευταίοι μέχρι πρόσφατα έκαναν τα πάντα για να… καταστούν συνομιλητές του και να «κλέψουν» κάτι από τη φήμη του. Ποιος θα ξεχάσει τη φωτογραφία εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου του κ. Σαββίδη με τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό Άδ. Γεωργιάδη, η οποία μάλιστα «ανέβηκε» στα social media του «γαλάζιου» εκπροσώπου του λαού;

Ή ποιος δεν θυμάται το μεγάλο κάλεσμα που έκανε ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ στο ξενοδοχείο του, με αφορμή την παρουσίαση του επενδυτικού του σχεδίου για τον «δικέφαλο του βορρά»; Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε τότε το παρών, όπως ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο τότε υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, η Ραχήλ Μακρή, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, που ήρθε από την Κοζάνη για τον σκοπό αυτόν, και άλλοι πολλοί.

Οι παρέες του

Μπορεί ο Ιβάν Σαββίδης να τα πηγαίνει καλά με αρκετούς βουλευτές, έχει όμως και ορισμένες… προτιμήσεις! Από το ελληνικό Κοινοβούλιο κάνει στενή παρέα, για παράδειγμα, με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, τον βουλευτή της ΝΔ από τη Β’ Θεσσαλονίκης, Σάββα Αναστασιάδη, και τον βουλευτή της Α’ Περιφέρειας και ΠΑΟΚτσή, Σταύρο Καλαφάτη. Άριστες σχέσεις διατηρεί, επίσης, με τους τοπικούς άρχοντες της πόλης, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά, δηλαδή τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Γιάννη Μπουτάρη.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Karfitsa» της Θεσσαλονίκης, για τη γνωριμία τους, αλλά και για τη φιλία που τους δένει με τον Ιβάν Σαββίδη ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, είπε: «Τον Ιβάν Σαββίδη τον γνώρισα, όταν είχα εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής ως πρόεδρος της Ελληνορωσικής Ομάδας Φιλίας της Βουλής. Αυτός ήταν αντίστοιχος πρόεδρος της Ελληνορωσικής Ομάδας της Ρωσικής Βουλής. Με κέρδισε με αυτά που έκανε για την ομογένεια στη Ρωσία». Ο κ. Κεδίκογλου αναφέρει, μάλιστα, στην «Κ» ένα περιστατικό, το οποίο, όπως λέει, τον έκανε να «δεθεί μαζί του πραγματικά». «Στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 στην Εύβοια, την επομένη, ο Ιβάν Σαββίδης ήρθε στην περιοχή και παρέδωσε επιταγή 300.000 ευρώ για τους πυρόπληκτους. Και με τη ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη θεωρώ πολύ σημαντικό ότι κράτησε αυτή την ιστορική βιομηχανία ζωντανή και, μάλιστα, σε ελληνικά χέρια», λέει ο κ. Κεδίκογλου. Ο ίδιος, μάλιστα, προσθέτει πως ο Σαββίδης δεν βλέπει τον ΠΑΟΚ ως επένδυση, αλλά ως… πάθος.

Η «κολλητή» της ανιψιάς του

Μία από τις πολιτικούς που ξεχώρισε από την Κεντρική Μακεδονία ο ομογενής επιχειρηματίας είναι η Εύα Καϊλή. Γνωρίστηκαν πριν εκλεγεί στην Ευρωβουλή και λίγο μετά τη λήξη της συνεργασίας της με τους ομίλους επιχειρήσεων του Δημήτρη Κοντομηνά. Ο Ιβάν Σαββίδης γνώρισε την Εύα Καϊλή από την ανιψιά του και νεαρή δικηγόρο, που είναι ταυτόχρονα και το «δεξί» του χέρι, Σόνια Σαββίδη.

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος, ώστε η Εύα με τη Σόνια να γνωριστούν καλύτερα και να γίνουν… κολλητές. Η Σόνια ήταν η αιτία για να γνωρίσει και ο μεγαλοεπενδυτής του ΠΑΟΚ την εντυπωσιακή πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, να την καλέσει στη σουίτα του στο «Γ. Καραϊσκάκης» για να παρακολουθήσουν από κοινού τον αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού, να βγουν έξω και να διασκεδάσουν με την ψυχή τους στα… μπουζούκια (ο Ιβάν, σύμφωνα με θαμώνες, έραινε την Εύα με γαρύφαλλα) και αργότερα να συνεργαστούν και επαγγελματικά.

Αν και η Θεσσαλονικιά πολιτικός ποτέ δεν ξεκαθάρισε, όταν την ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι, ποια είναι η επαγγελματική της σχέση με τον κ. Σαββίδη, γνωρίζουμε ότι ασχολήθηκε με ζητήματα επικοινωνίας του ΠΑΟΚ και του «Μακεδονία Παλλάς». Το τελευταίο, μάλιστα, ακούγεται πως είχε ως «στρατηγείο» πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, οπότε και η Εύα Καϊλή εξελέγη ευρωβουλευτής και επέστρεψε στην ενεργό πολιτική δράση.

Οι εχθροί

Ένας άνθρωπος σαν τον Ιβάν Σαββίδη εκτός από καλούς φίλους και παρέες, δεν γίνεται να μην έχει και εχθρούς. Και, μάλιστα, μέσα από τη… Βουλή. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση, επίσης, Βορειοελλαδίτη πολιτικού στο «Π» ότι: «Ο Σαββίδης δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με τον Πούτιν. Μάλιστα, ο τελευταίος δεν τον συμπεριέλαβε ξανά στα ψηφοδέλτιά του παρά την επιθυμία του μεγαλοεπενδυτή. Ακούμε για επενδύσεις και επενδύσεις δεν βλέπουμε. Στα λόγια όλοι είμαστε καλοί, στις πράξεις όμως…» καταλήγει ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου.

Το προπονητικό που ΔΕΝ έγινε

«Ο Ιβάν Σαββίδης είναι Έλληνας. Για τον λόγο αυτόν, θέλησε να βοηθήσει τη χώρα του, να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά και να επενδύσει στον ΠΑΟΚ μεσούσης της κρίσης».

Αυτά είναι τα λόγια στενού συνεργάτη του ομογενούς επιχειρηματία. Και επειδή ήθελε όχι μόνο να αισθάνεται Έλληνας, αλλά να είναι και στα… χαρτιά, εξελληνίστηκε και βαπτίστηκε «Γιάννης». Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, να ευχαριστήσει τον γεννημένο στην Τσάλκα της Γεωργίας Ιβάν, που έγινε… Γιάννης, για το γήπεδο του ΠΑΟΚ το οποίο θα έχτιζε στην περιοχή του, τον έκανε με την απόφαση 1368/2013 δημότη… Θέρμης. Την απόφαση υπογράφει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θεόδωρος Γκουστίλης.

Ο Ιβάν Σαββίδης μπορεί να μην είχε σπίτι στη Θέρμη, αφού ο ίδιος προτιμά όταν βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη να μένει στη σουίτα του στο «Μακεδονία Παλλάς» και όχι στην οικία του αδελφού του στο Νέο Ρύσιο, αλλά είχε διάθεση να δημιουργήσει εκεί το «σπίτι» της αγαπημένης του ομάδας.

Το προπονητικό κέντρο του ΠΑΟΚ στη Θέρμη μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν έχει χτιστεί, αλλά ακόμα δεν έχει παραχωρηθεί ούτε η σχετική έκταση γης στον ομογενή επιχειρηματία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Θεόδωρο Παπαδόπουλο, «το ενδιαφέρον υπάρχει, ωστόσο, η πλευρά Σαββίδη ήθελε πρώτα να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τα χρέη. Το αίτημα, δηλαδή, του Σαββίδη προς την ελληνική κυβέρνηση να του δώσει με νόμο τη δυνατότητα να πληρώσει τα χρέη του ΠΑΟΚ χωρίς τους τόκους.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία εξέλιξη. Περιμένουμε να τελειώσει η ιστορία με το χρέος. Εμείς, μάλιστα, για να μπορέσουμε να του δώσουμε την έκταση που ζητούσε, δημιουργήσαμε νόμο. Δεν μπορούσε ο δήμος να νοικιάσει με μακροχρόνια μίσθωση. Τώρα μπορούμε να νοικιάσουμε για τουριστικές, γεωργικές και αθλητικές εκμεταλλεύσεις», λέει στο «Π» ο κ. Παπαδόπουλος. Ο ίδιος συμπληρώνει πως από την πλευρά Σαββίδη εξακολουθεί να υπάρχει το ενδιαφέρον για την περιοχή.

«Σε ενάμιση μήνα η έκταση μπορεί να περιέλθει στα χέρια του κ. Σαββίδη και να ξεκινήσει να χτίζει. Εάν χτιστεί το προπονητικό, όλες οι γύρω περιοχές θα αποκτήσουν υπεραξία. Θα δουλέψει κόσμος και θα δημιουργηθούν υποδομές», σχολιάζει ο κ. Παπαδόπουλος και εξηγεί πως η περιοχή ταιριάζει «γάντι» στον κ. Σαββίδη, αφού βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Ο κ. Παπαδόπουλος λέει ότι γνώρισε τον κ. Σαββίδη πριν από περίπου δύο χρόνια και πως ο τελευταίος διατηρεί δεσμούς με την περιοχή, αφού στο Νέο Ρύσιο κατοικεί ο αδελφός του εδώ και πολλά χρόνια.

*Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας το «Παρασκήνιο» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 11 Απριλίου 2015.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa