Κόσμος

Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη «για αποκατάσταση της τάξης και προώθηση μεταρρυθμίσεων»

ταϊλάνδη

Δύο μέρες μετά την επιβολή και εφαρμογή στρατιωτικού νόμου στην Ταϊλάνδη, ο πλήρης έλεγχος της χώρας βρίσκεται στα χέρια του στρατού, με την ισχύ του Συντάγματος να αναστέλλεται «για την αποκατάσταση της τάξης και την προώθηση μεταρρυθμίσεων».

Ο στρατός ανακοίνωσε την πανεθνική απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το ξημέρωμα, την  απαγόρευση των συγκεντρώσεων περισσότερων από πέντε ατόμων, ενώ όλα τα μέσα ενημέρωσης ανεξαιρέτως υποχρεώνονται να σταματήσουν την εκπομπή των προγραμμάτων τους και να μεταδίδουν μόνο στρατιωτικό υλικό, βάσει όσων ανακοίωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε μία δεκαετία που ο στρατός ανατρέπει την εκλεγμένη κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 11 πραξικοπήματα από το 1932, όταν και καταργήθηκε η απόλυτη μοναρχία.

«Το Σύνταγμα του 2007 ανεστάλη, με εξαίρεση το κεφάλαιο για την μοναρχία» δήλωσε ο Ουιντάι Σουβαρί, αναπληρωτής εκπρόσωπος του στρατού στην τηλεόραση. «Η Γερουσία εξακολουθεί πάντα να λειτουργεί» διευκρίνισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση απομακρύνθηκε. Ο Σουβαρί διευκρίνισε ότι ο αρχηγός του στρατού της Ταϊλάνδης, στρατηγός Πραγιούθ Τσαν-ότσα, θα ηγηθεί του στρατιωτικού συμβουλίου που έχει αναλάβει τώρα την διακυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, ο στρατός έδωσε εντολή στον ανατραπέντα πρωθυπουργό Νουεϊτάμρονγκ Μπουνσονγκφεϊζάν και στους υπουργούς του να παρουσιαστούν ενώπιον των στρατιωτικών ως το τέλος της ημέρας. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να παρουσιαστούν σε συγκρότημα του στρατού στο βόρειο τμήμα της Μπανγκόκ, διευκρίνισε ο Σουβαρί.

Ο στρατός έδωσε εντολή στους φιλοκυβερνητικούς και στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ σε διάρκεια έξι μηνών διαδηλώσεων τουλάχιστον 28 είναι οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες.

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa