Πολιτική

Πρόντι: Η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπληρώσει τα χρέη της

Την άποψή του πως η Ελλάδα δεν θα ξεπληρώσει τα χρέη της εξέφρασε, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι σε συνέντευξή του. Ο κ. Πρόντι, αποδέχθηκε ως ένα βαθμό τις ελληνικές θέσεις, ωστόσο, τόνισε ότι «η ιστορία μας διδάσκει ότι δεν έχει νόημα να θέτει κανείς μη ρεαλιστικούς στόχους για την απομείωση του χρέους» ενώ υπογράμμισε, πως θα είναι πολύ πιο λογικό να συμφωνεί έναν εφικτό στόχο και να παρακολουθεί σταδιακά και σχολαστικά την υλοποίησή του.

Ωστόσο, στην ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας Tagelspiegel εάν η Ελλάδα θα έπρεπε να λάβει νέα κονδύλια χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν ξεκαθάρισε πως «θα πρέπει να υπάρξουν έλεγχοι» για τα χρήματα αυτά, οι οποίοι όμως θα πρέπει «να κινούνται σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο».

Όσον αφορά στο εάν ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, ο κ. Πρόντι απέδωσε ευθύνες, λέγοντας πως δεν θα μιλούσε για «λάθος», ωστόσο, χαρακτήρισε «μοιραίο» το γεγονός ότι δεν υπήρξε έλεγχος του προϋπολογισμού.

Ο ίδιος είπε πως «υπήρχε έλεγχος πριν, αλλά όχι μετά από την ένταξη στο ευρώ. Έτσι ήθελαν να γίνει η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία», είπε, προσθέτοντας ότι το 2003, ως πρόεδρος της Κομισιόν, είχε ζητήσει να υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών αμέσως μετά την προσχώρηση στο ευρώ, αλλά ο Σρέντερ και ο Σιράκ του είπαν «να σιωπήσει».

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa