Κόσμος

Πρώτη ψήφος, στα χρονικά, από τους Παλαιστίνιους στον ΟΗΕ

ΟΗΕ

Οι Παλαιστίνιοι ψήφισαν σήμερα, για πρώτη φορά στα χρονικά, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ασκώντας το δικαίωμα που απέκτησαν όταν το καθεστώς τους στον Οργανισμό αναβαθμίστηκε σε αυτό του «κράτους-παρατηρητή».

Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, ψήφισε για την ανάδειξη ενός από τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, υπό τα χειροκροτήματα των συναδέλφων του από άλλες χώρες. “Είναι ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο μας προς την ελευθερία, την ανεξαρτησία και το καθεστώς του πλήρους μέλους των Ηνωμένων Εθνών”, τόνισε ενώπιον της Συνέλευσης.

Αργότερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μανσούρ παραδέχτηκε ότι επρόκειτο για μια καθαρά “συμβολική” ενέργεια. “Είναι μια ειδική στιγμή της ιστορίας του αγώνα του παλαιστινιακού λαού στα Ηνωμένα Έθνη. Είναι ένα συμβολικό βήμα. Όμως είναι σημαντικό επειδή αντικατοπτρίζει ότι η διεθνής κοινότητα, ιδίως η Γενική Συνέλευση, περιμένει να γίνει η Παλαιστίνη πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών”, έκρινε.

Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ Νταβίντ Ρόετ από την πλευρά του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα χειροκροτήματα που συνόδευσαν την ψήφο των Παλαιστινίων, κατηγορώντας τους ότι έστρεψαν την προσοχή επάνω τους και όχι στην ψηφοφορία που ήταν σε εξέλιξη. Σημείωσε ότι “το Ισραήλ επιμένει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι κράτος και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει”.

Η Παλαιστίνη απέκτησε καθεστώς κράτους-μη μέλους πέρσι τον Νοέμβριο. Δεν μπορεί να ψηφίζει αποφάσεις αλλά δικαιούται να ψηφίζει για την εκλογή των δικαστών των διεθνών δικαστηρίων που εξαρτώνται από τον ΟΗΕ.

Η Παλαιστίνη είναι επίσης μέλος της Unesco και έχει εκφράσει την επιθυμία να ενταχθεί και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Όμως οι ΗΠΑ, μολονότι δεν μετέχουν στο ΔΠΔ, ασκούν πιέσεις για να εμποδίσουν μια τέτοια εξέλιξη την οποία θεωρούν “απαράδεκτη”, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη του Οργανισμού. “Για τους Αμερικανούς, κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε τα όρια και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα, μολονότι δεν είναι μέλη του ΔΠΔ”, εξήγησε ένας άλλος διπλωμάτης.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa