Πολιτική

Πρωτοβουλία Κυριάκου για ενότητα στη ΝΔ

Μητσοτάκης

Πληθαίνουν εσχάτως οι φωνές των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που εκτιμούν ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για την παράταξη μία πρωτοβουλία ενότητας εκ μέρους του αρχηγού της, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αποκατάσταση των όποιων τραυμάτων δημι- ουργήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο και, κυρίως, για τη διασφάλιση της αναγκαίας συνοχής το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Στην αιχμή του προβληματισμού των στελεχών –ο οποίος, σημειωτέον, εντάθηκε μετά την απόφαση αποχώρησης της ΝΔ από τη συζήτηση για τη συμμετοχή πολιτικών σε offshores και τη διχογνωμία που ακολούθησε ως προς την ορθότητά της– βρίσκεται, κυρίως, η αποκατάσταση των σχέσεων με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ εξακολουθεί να παρακολουθεί από απόσταση τα εσωκομματικά δρώμενα, με ορισμένα από τα οποία φαίνεται να διαφωνεί και, μάλιστα, έντονα. Όσοι συνομιλούν μαζί του επιβεβαιώνουν την ενόχληση του ιστορικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας για δύο γεγονότα και μία διαφαινόμενη επιδίωξη.

Το πρώτο είναι η πρόσφατη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, με την οποία ο αρχηγός της ΝΔ άσκησε ουσιαστικά κριτική στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, σχετικά με το νόμισμα και την ανάγκη άσκησης ανθρωποκεντρικής πολιτικής. Την έντονη δυσφορία του για την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το νόμισμα και τον άνθρωπο δεν κρύβει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ υπενθυμίζει ότι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός έχει στο επίκεντρο της πολιτικής του τον άνθρωπο και ότι τον υπηρετεί, σε αντίθεση με τον νεοφιλελευθερισμό ο οποίος στηρίζεται μόνο στην οικονομία, στους αριθμούς και στα συναφή με αυτά, όπως το νόμισμα και η ανάπτυξη. Η άποψη αυτή του κ. Μεϊμαράκη βρίσκει σύμφωνους αρκετούς βουλευτές της ΝΔ, προερχόμενους κυρίως από την «καραμανλική» πτέρυγα, οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι οι θέσεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαιώνονται επί σειρά ετών από τα Συνέδρια του κόμματος.

Το δεύτερο με το οποίο φαίνεται να διαφωνεί ο κ. Μεϊμαράκης ήταν η απόφαση της ηγεσίας για αποχώρηση του κόμματος από τη συζήτηση στη Βουλή, για τη συμμετοχή πολιτικών σε offshore εταιρείες. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος δήλωνε αιφνιδιασμένος για την απόφαση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι, κατά την άποψή του, ένα κόμμα σαν τη ΝΔ δεν μπορεί να λειτουργεί ως κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά να δίνει τη μάχη μέσα στο κοινοβούλιο.

Όπως και για το παραπάνω, ο κ. Μεϊμαράκης φαίνεται να εκφράζει αρκετούς βουλευτές –επίσης προερχόμενους από την «καραμανλική» πτέρυγα–, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με καχυποψία έως αρνητισμό το εν- δεχόμενο συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με πρόσωπα που στο παρελθόν διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ορισμένα στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό! Αυτά, την ίδια ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εκφράζει και δημόσια την εκτίμηση ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν προς το συμφέρον της Νέας Δημοκρατίας.

Βουλευτές και στελέχη του κόμματος, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, κρίνουν ότι θα είχε μόνο να κερδίσει η παράταξη από μία κίνηση εκ μέρους του αρχηγού, κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο για τη διασφάλιση της συνοχής αλλά, κυρίως, για την ενεργοποίηση όλου του δυναμικού του κόμματος.

«Η εκλογική του επικράτηση υπήρξε καθαρή και ουδείς αμφισβητεί την κυριαρχία του στο κόμμα», λένε οι ίδιοι κύκλοι και εκτιμούν ότι για την ανάκτηση της εξουσίας από τη ΝΔ απαιτείται η ενεργοποίηση του συνόλου του δυναμικού της παράταξης. Συζητήσεις προκαλούν στο εσωτερικό του κόμματος και οι συχνές, πλέον, δημόσιες παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Η πλειονότητα των στελεχών της ΝΔ διακρίνει ως κυρίαρχο στοιχείο του τρόπου με τον οποίο πολιτεύεται ο κ. Σαμαράς, μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία, την υπεράσπιση της πολιτικής των κυβερνήσεών του και τη διεκδίκηση της αναδρομικής δικαίωσής του για τη στάση του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, δεν διακρίνουν καμία διάθεση αμφισβήτησης του νέου αρχηγού, καθώς, όπως λένε, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής δικαίωσης, ο κ. Σαμαράς αντιμετωπίζει ως συνέχειά του την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπάρχουν, πάντως, και άλλοι, που θα τον ήθελαν λιγότερο ενεργό…

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Το άρθρο δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο το Σάββατο 11/6

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa