Πολιτική

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

ΕΡΤ

Το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ), με την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να το καταψηφίζουν, ενώ το Ποτάμι, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή αναμένεται να δηλώσουν «παρών».

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, τη Δευτέρα, σύσσωμη η αντιπολίτευση άσκησε κριτική, τόσο ως προς το ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας του εγχειρήματος, όσο και σε θέματα που αφορούν την λειτουργία της ΕΡΤ και του ελέγχου από τον υπουργό Επικρατείας.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαΐα Κυρίτση, σημείωσε πως στην ΕΡΤ αναβιώνουν όλες οι συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ για τους συμβασιούχους το ΔΣ, αφού διαμορφώσει τις οργανικές θέσεις, θα προκηρύξει διαγωνισμό, με επιπλέον μοριοδότησή τους.

Οι θέσεις για τα μέλη του ΔΣ θα προκηρύσσονται και ο τελικός διορισμός τους θα απαιτεί ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δύο από τα επτά μέλη του ΔΣ θα προέρχονται από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και θα αναδεικνύονται έπειτα από εκλογές.

Παράλληλα, ο έλεγχος της ΕΡΤ, ως προς το πρόγραμμα και το περιεχόμενο, θα γίνεται από το ΕΣΡ, ενώ η ΕΡΤ θα υποβάλλει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και στο ΕΣΡ, το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους, έκθεση για τη διαφάνεια στη χρήση του ανταποδοτικού τέλους, το οποίο παραμένει στα 3 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη, υποστήριξε πως όλο το νομοσχέδιο είναι «στον αέρα», ενώ απευθύνθηκε προς τον υπουργό Επικρατείας λέγοντας ότι «δεν ξέρουμε πόσους θα προσλάβετε ακριβώς. Εσείς λέτε ότι θα είναι 1.500, αλλά θα είναι και οι υπερημερίες που θα συμψηφιστούν. Και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λέει ότι δεν μπορεί να βγάλει άκρη και όλο μιλάει για ενδεχόμενη δαπάνη».

«Το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ προστίθεται σε μια αλυσίδα νομοσχεδίων που οικοδομούν ένα κομματικό κράτος με προσλήψεις κάθε είδους», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, καταθέτοντας δέκα συγκεκριμένες τροποποιήσεις.

Τη θέση του κόμματός του ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Γκιόκας, σημειώνοντας πως αίτημα των εργαζομένων είναι η «πραγματική αναβίωση της ΕΡΤ» και κατέθεσε σχετική τροπολογία. Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει σχεδόν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ, επί της αρχής, θα ψηφίσει «παρών» μόνο για το λόγο ότι υπάρχει η αποκατάσταση των εργαζομένων και υπό την προϋπόθεση ότι θα μπει νομοτεχνική βελτίωση ότι η αναβίωση των συμβάσεων υπερτερεί κάθε αντίθετης διάταξης νόμου.

«Αυτό το νομοσχέδιο για εμάς ήταν ένα συμβολικό πρόταγμα» ανέφερε στην αγόρευσή του, εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Νικόλαος Μαυραγάνης, ενώ συμπλήρωσε ότι σαφές πρόταγμα η αποκατάσταση της ισορροπίας στο «μιντιακό πεδίο», που, οπωσδήποτε πρέπει να περιλάβει μια ισχυρή, πολύπλευρη, πολυφωνική, δημοκρατική, ως προς όλες τις κατευθυντήριες αρχές της, δημόσια τηλεόραση.

«Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ γίνεται όταν η χώρα μας βρίσκεται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο και παρατηρείται στρατηγικός εγκλωβισμός της κυβέρνησης», απηύθυνε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Αρβανιτίδης εκφράζοντας την έντονη αμφιβολία του κόμματος για το κατά πόσο σημερινή οικονομική πραγματικότητα της χώρας επιτρέπει να συζητείται ένα τέτοιο νομοσχέδιο.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa