Πολιτική

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις – Τρεις «βόμβες» στα χέρια του Τσίπρα

Εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, προδομένος από τους συντρόφους του και χωρίς βοήθεια από τους άλλοτε ισχυρούς συμμάχους του στο εξωτερικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός οδηγείται εκών άκων σε πολιτικές πρωτοβουλίες που σίγουρα θα προκαλέσουν τραύματα, χάσματα και οδυνηρές συνέπειες στην οικονομία.

Η αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα να πάρει πολιτική έγκριση από την Άνγκελα Μέρκελ ή από τον σοσιαλιστή πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, για μια θετική πρωτοβουλία στο θέμα του χρέους, η διαφαινόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και κυρίως το θέμα των ωμών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες που –όπως φαίνεται– πυροδοτήθηκε από την εσωκομματική αντιπολίτευση, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» περιβάλλον με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Θα σκάσουν στα χέρια του…

Οι τρεις «βόμβες» κινδυνεύουν να σκάσουν στα χέρια του πρωθυπουργού, κ. Αλ. Τσίπρα, και σίγουρα δρομολογούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Στην Κεντρική Επιτροπή, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό σκηνικό για να προχωρήσει στις επόμενες πρωτοβουλίες, χωρίς πλέον να αποκλείεται και ο σχεδιασμός για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι για πρώτη φορά από το 1952 που ιδρύθηκε η «Αυγή» δημοσιεύθηκε σε πρωτοσέλιδο «χτύπημα» η προσωπική «ροζ» ιστορία ενός δημοσίου προσώπου με ονοματεπώνυμο.

Η δημοσιοποίηση του ονόματος του αντιπροέδρου του ΣτΕ ήταν μια προφανής και πρωτοφανής προκλητική ενέργεια, που οδήγησε στην αρνητική απόφαση του ΣτΕ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, γεγονός που έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου που φέρουν την ευθύνη των χειρισμών.  Το αποτέλεσμα του Συνεδρίου αποδεικνύει ότι ο κ. Τσίπρας – παρά τη θριαμβευτική επανεκλογή του που θεωρείται φυσιολογική για εν ενεργεία πρωθυπουργό– δεν ελέγχει πλέον το κόμμα και η ομάδα των στενών συνεργατών του στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εντελώς αδύναμη και αποξενωμένη από τον κομματικό μηχανισμό. Το κλίμα είναι τόσο τεταμένο στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος, που κάποιοι, πέραν του προαναγγελθέντος ανασχηματισμού, δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο μιας νέας προσφυγής στις κάλπες – αν το επόμενο διάστημα εκραγούν και οι τρεις «βόμβες»!

Τηλεοπτικές άδειες

Η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας –η οποία εξελίσσεται παράλληλα με την υπόθεση του ελεγχόμενου δικαστικού (αντιπροέδρου του ΣτΕ) για προσωπική του υπόθεση– με τη σειρά της πυροδοτεί περαιτέρω ένταση στις σχέσεις της πολιτικής με τη δικαστική εξουσία, χωρίς περιθώρια συναίνεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να αποδεχθεί τις ενστάσεις των τηλεοπτικών σταθμών αιφνιδίασε τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, κ. Αλ. Τσίπρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το περιβόητο πρωτοσέλιδο της κομματικής εφημερίδας «Αυγή» έπαιξε καθοριστικό ρόλο και ανιχνεύουν προσπάθειες εσωτερικής υπονόμευσης από υπουργούς που κινδυνεύουν να χάσουν το χαρτοφυλάκιό τους στον επικείμενο ανασχηματισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, δεν μετέβη τελικά στη Βουλή για να αγορεύσει, παρ’ ότι κάτι τέτοιο είχε προαναγγελθεί, ενώ οι δύο στενοί του συνεργάτες, ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς και ο διευθυντής του γραφείου του, κ. Δ. Τζαννακόπουλος, έδωσαν δύο διαφορετικές εκδοχές του τι θα σηματοδοτήσει τυχόν απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του επίμαχου νόμου.

Ο μεν κ. Παππάς (ΣΚΑΪ) εκτίμησε ότι σε αυτή την περίπτωση «θα επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς ανομίας», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι αν υπάρξει οριστική εμπλοκή του νόμου, τα χρήματα της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες θα επιστραφούν στους υπερθεματιστές. Ο δε κ. Τζαννακόπουλος (ΑΝΤ1) εκτίμησε ότι «οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν θα επηρεάσουν τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών». Με δεδομένο ότι οι δύο επόμενες συνεδριάσεις του ΣτΕ έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη Δευτέρα και την επόμενη Τετάρτη, το ενδιαφέρον για την εξέλιξη της υπόθεσης κορυφώνεται. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι αντιδράσεις –ακόμα και από κυβερνητικούς βουλευτές- για την πρωτοσέλιδη δημοσίευση της εφημερίδας «Αυγή» αναφορικά με τον ανώτατο δικαστικό, μέλος του ΣτΕ, που ελέγχεται για προσωπική του υπόθεση. Αρκετοί θεωρούν ότι η πρωτοβουλία αυτή πρόσφερε έδαφος στην αντιπολίτευση να καταγγέλλει αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και εκτιμούν ότι, εν κατακλείδι, μία υπόθεση όπως αυτή των τηλεοπτικών αδειών, η οποία ήταν προνομιακή για τον ΣΥΡΙΖΑ, κινδυνεύει να γυρίσει «μπούμερανγκ» λόγω αλλεπάλληλων άστοχων ενεργειών. Ειδικά τη δημοσίευση στην κομματική εφημερίδα κάποιοι τη «χρεώνουν» σε «σκληροπυρηνικά» κυβερνητικά κέντρα, που αφενός θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα προς τον πρωθυπουργό και τον στενό του συνεργάτη, κ. Παππά, και αφετέρου επεδίωκαν την αναβολή του ανασχηματισμού γι’ αργότερα.

Απομακρύνεται η λύση χρέους 

Το δεύτερο ζήτημα, το οποίο είναι πιθανό να λειτουργήσει ως «βόμβα» για την κυβέρνηση, είναι η υπόθεση της λύσης του χρέους, μετά τη ριψοκίνδυνη, για πολλούς, επιλογή του πρωθυπουργού, κ. Αλ. Τσίπρα, να συνδέσει άμεσα την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με το ελληνικό αίτημα για το χρέος. Στο κυβερνητικό επιτελείο, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία μετά και την οριστικοποίηση της απόφασης του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, κ. Μπαράκ Ομπάμα, να επισκεφτεί την Ελλάδα Σε κάθε περίπτωση, διαψεύστηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία στο παρασκήνιο για το θέμα του ελληνικού χρέους, σε ρόλο ουσιαστικά μεσολαβητή μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου. Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να παραγνωρίσει τη στρατηγική του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και τη βούλησή του να «μπλοκάρει» τις αποφάσεις στο ζήτημα του χρέους, με πρώτο στόχο το «μπλοκάρισμα» της δεύτερης αξιολόγησης.

«Τραβάει» η δεύτερη αξιολόγηση

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, στη βαριά σκιά της σύγκρουσης ΔΝΤ – Βερολίνου, είναι η τρίτη «βόμβα» στα χέρια του πρωθυπουργού. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης δεν είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα αλλά αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές, υπάρχουν κάποια «κομβικά» θέματα στα οποία οι διαφορετικές απόψεις κυβέρνησης και «θεσμών» καθιστούν την όλη προσπάθεια πολύ δύσκολη. Στη δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνονται «καυτά ζητήματα», όπως η απελευθέρωση επαγγελμάτων (με πρώτο το επάγγελμα των μηχανικών), το άνοιγμα της αγοράς Ενέργειας, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με βάση και το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» που έχει στα χέρια του το υπουργείο Εργασίας και που εγκυμονεί κινδύνους για επανεξέταση του κατώτερου μισθού, οι ομαδικές απολύσεις, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, η επαναφορά της ανταπεργίας (lock out) κ.λπ.

Αν όλα αυτά τελειώσουν πριν από το τέλος του χρόνου, τότε η Αθήνα μπορεί να ελπίζει και σε μια έναρξη συζήτησης για το χρέος. Αν όχι, τότε τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται εξαιρετικά δύσκολα για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και κατ’ επέκταση των εξελίξεων γύρω από τις σχέσεις πολιτικής και δικαστικής εξουσίας προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος είχε προαναγγελθεί από την κυβερνητική εκπρόσωπο, κα Όλγα Γεροβασίλη.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να αναδομήσει το κυβερνητικό σχήμα φαίνεται ότι είναι δεδομένη. Ο χρόνος υλοποίησης, ωστόσο, παραμένει ανοιχτός και θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα, κάποιοι άλλοι αποσυνδέουν τον ανασχηματισμό με την αξιολόγηση και τον προσδιορίζουν χρονικά άμεσα, εντός των επόμενων 24ώρων, και πάντως μετά την εκλογή του νέου γραμματέα του κόμματος.

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Το άρθρο δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο το Σάββατο 22/10

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa