Οικονομία

Ράιχενμπαχ: Δεν χρειάζεται άλλους φόρους η Ελλάδα, αλλά πρέπει να τους εισπράττει

Χορστ Ράιχενμπαχ

Στους έμμεσους φόρους και στην πιθανή αύξησή τους αναφέρθηκε ο Χορστ Ράιχενμπαχ, λέγοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί χωρίς να αυξήσει τους φόρους, όπως το ΦΠΑ». Ωστόσο υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την είσπραξης τους και συμπλήρωσε ότι υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης στον τομέα της είσπραξης π.χ. του ΦΠΑ.

Παράλληλα, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, δήλωσε πως «η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλους φόρους, αλλά πρέπει να τους εισπράττει».

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η Task Force έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες απέφυγε να αποκαλύψει, προς την ελληνική Κυβέρνηση για την είσπραξη του ΦΠΑ. Μάλιστα παραδέχθηκε ότι οι φόροι στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότεροι σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατών μελών της ΕΕ.

Ερωτώμενος για την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο επικεφαλής της ομάδας Δράσης απάντησε « δεν σχολιάζω» , αποφεύγοντας να τοποθετηθεί σχετικά με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη για νέα μέτρα. Στην έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται ότι επιπλέον προσαρμογή έως το 2016 θα απαιτήσει επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από τη φορολογική διοίκηση, ίσα με 3,5% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι «η λέξη κλειδί από εδώ και πέρα είναι η πλήρης αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Η Κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της, να υπάρξει στοιχειώδης υπευθυνότητα από την Αντιπολίτευση και έκφραση εμπιστοσύνης από την πλευρά της Τρόικας».

Ρευστότητα στην αγορά

Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που ειχε ο επικεφαλής της Task Force με τον υπουργό Ανάπτυξης βρέθηκε για ακόμα μια φορά η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η χάραξη του σχεδίου για το νέο ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει της θέσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την ουσία και την αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ. Όπως είπε ο υπουργός στόχος είναι το νέο ΕΣΠΑ να έχει ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των ΜΜΕ σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Στόχος όπως ανέφερε ο υπουργός είναι να υπάρχει ευθεία συνεργασία Τραπεζών με ΜΜΕ. Από την πλευρά του ο κ. Ραιχενμπαχ ανέφερε ότι είναι σημαντικό να σχεδιαστούν εργαλεία για τη στήριξη των ΜΜΕ σε συνεργασία με τις Τράπεζες

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa