Περιβάλλον

Ρεκόρ έσπασε η ρύπανση της αιθάλης από τα τζάκια

ρυπανση-τζακιΤα 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο έφτασαν ρύποι της αιθάλης

, όπως κατέγραψαν οι επιστήμονες το βράδυ της Τετάρτης, με τον συγκεκριμένο αριθμό να είναι ρεκόρ. Η υγρασία σε συνδυασμό με την άπνοια επαναφέρουν στον Αττικό ουρανό το νέφος της αιθαλομίχλης που έπνιξε και την Πέμπτη το βράδυ την ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τις καταγραφές των σταθμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης του υπουργείου Περιβάλλοντος, η έξαρση των ρύπων συνεχίστηκε στη Λυκόβρυση όπου έφτασε τα 158 μικρογραμμάρια, στο Μαρούσι τα 117 και ακολούθως στο κέντρο της Αθήνας (Αριστοτέλους), όπου οι μετρήσεις έφτασαν τα 102 μικρογραμμάρια. Σημειώνεται ότι τα θεσμοθετημένα ημερήσια όρια είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τα οποία δεν μπορούμε να υπερβαίνουμε πάνω από 35 φορές το χρόνο.

Από την περασμένη Τετάρτη επτά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα έχουν ξεκινήσει μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής σωματιδιακής και αέριας ρύπανσης στην ατμόσφαιρα η οποία θα ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφηκαν και οι μετρήσεις των 300 μικρογραμμαρίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετρήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ερευνητικού Σταθμού παρακολούθησης αιωρούμενων σωματιδίων του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» στις παρυφές του Υμηττού κατέδειξαν διάχυση της ρύπανσης ακόμη και σε περιοχές έξω από τον αστικό ιστό όπως η Πεντέλη και ο Μαραθώνας.

Οι επιστήμονες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις επιπτώσεις που προκαλεί το νέφος της αιθαλομίχλης στην υγεία, υπογραμμίζοντας ότι η καύση της ξυλείας μπορεί να προκαλέσει ρύπανση έως και τρεις φορές μεγαλύτερη από ότι τα αυτοκίνητα, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa