Πολιτική

Σαμπιχά: Είμαι Ελληνίδα Ρομά-Έχουμε τη δική μας ταυτότητα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ξέσπασε η  Σουλεϊμάν Σαμπιχά στον απόηχο της απόσυρσης της υποψηφιότητάς της από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας ότι ότι οι άλλοι χρησιμοποιούν τους Ρομά για βιτρίνα, για να κάνουν τη δουλειά τους και μετά τους εγκαταλείπουν.

«Φαντάζομαι ότι εδώ στη Θράκη υπάρχει η τούρκικη μειονότητα που θεωρεί ότι στα Βαλκάνια και στη Θράκη υπάρχουν τουρκογενείς, και επειδή η Σαμπιχά λέει ότι υπάρχουν και οι Ρομά και οι Πομάκοι, και ίσως επειδή δηλώνει τη δική της ταυτότητα, και δεν είναι κάτω από αυτή την ομπρέλα της τουρκικής μειονότητας, δημιουργήθηκαν προβλήματα» επισήμανε στον ΣΚΑΪ και την Πρώτη Γραμμή.

Μάλιστα ανέφερε: «Εγώ δεν μπορώ να κατηγορήσω τον ΣΥΡΙΖΑ μπορώ να πω κι ευχαριστώ στην Κεντρική Επιτροπή, απλώς η τοπική επιτροπή τούς έχει πει λάθος πράγματα».

Η Σουλεϊμάν κατονόμασε δε όσους αντέδρασαν στην υποψηφιότητά της αναφέροντας τους Καρά Γιουσούφ, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, Χριστόπουλο, Χατζηθεοδώρου.

«Εμείς σαν Ρομά είμαστε εγκαταλελειμμένοι (…) θέλουμε ισότητα πρέπει να ασχοληθούν κάποιοι με τα προβλήματα των Ρομά. Το 99% είναι αγράμματοι οι άνθρωποι. Κανείς δεν έκατσε να τους μάθει πέντε πράγματα, κανείς δεν τους ακούει, πάντα είμαστε τελευταίοι είμαστε η βιτρίνα για τον καθένα για να κάνει τη δουλειά του και μετά φεύγουνε. Πρέπει να ασχοληθούν κάποιοι με τα προβλήματα των Ρομά» δήλωσε.

Επιθέσεις εναντίον της 

Κατήγγειλε επίσης επίθεση από 250 άνδρες 20 ημέρες μετά από ένα συνέδριο των Βρυξελλών όπου 150 άτομα έλεγαν ότι στη Θράκη δεν υπάρχουν Έλληνες και τούς απάντησε ότι η ίδια είναι Ελληνίδα. «Αυτοί μπορούν να λένε την άποψή τους εγώ δεν μπορώ;» διερωτήθηκε, ενώ αποκάλυψε ότι τής έγιναν νέες προτάσεις για υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές, χωρίς όμως να αναφέρει τα κόμματα. Διευκρίνισε ότι δεν δέχθηκε, καθώς είπε ότι την τρόμαξε η πολιτική και θέλει να ηρεμήσει.

Η αντίδραση της Τομαή

Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε μέσω του skai η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ. Φωτείνη Τομαή– Κωνσταντοπούλου με αφορμή την αποπομπή της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ίδια έκανε λόγο για «απαράδεκτη και προδοτική στάση» από την Κουμουνδούρου.

Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, είπε: «Επιλέξαμε να αποσύρουμε την υποψηφιότητα γιατί βρήκαμε καλύτερη […] Βρέθηκε μία υποψηφιότητα με αντιπροσωπευτικότερα χαρακτηριστικά».

Ο Αλέκος Καλύβης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε ως αστοχία την αντικατάσταση της Σουλεϊμάν Σαμπιχά από τον Μεστάν Οσμάν Ουμίζ: «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Ήταν μια αστοχία, είναι προφανές».

Επίσης, ο Καλύβης τόνισε πως εγείρεται ζήτημα από την επιλογή των άλλων κομμάτων να μην έχουν υποψήφιους από την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης με δεδομένο ότι το τουρκικό προξενείο σκοπεύει να κατέβει στις εκλογές με αυτόνομο σχήμα.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER