Οικονομία

ΣΔΟΕ καλεί «χοντρό» να πληρώσει 17 εκατ. ευρώ

ΣΔΟΕ

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Ο πρώην ισχυρός άνδρας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και εκ των βασικών κατηγορουμένων για το σκάνδαλο των υποβρυχίων,Σωτήρης Εμμανουήλ, είναι ένα από τα πρώτα «θύματα» των ελέγχων που πραγματοποιούνται στην περιβόητη λίστα Νικολούδη. Πριν από λίγες ημέρες, ο «δαιμόνιος μάνατζερ» έλαβε κλήση από τη ΔΟΥ Χολαργού (σ.σ. το δικαστικό της τμήμα έχει συνενωθεί με εκείνο του Ψυχικού), προκειμένου να πληρώσει πρόστιμο-μαμούθ, ύψους 17 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των δεκάδων αδικαιολόγητων εκατομμυρίων που εντοπίστηκαν μετά από ενδελεχή έρευνα του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που είχεσυνταχθεί, ο πρώην ισχυρός άνδρας των Ναυπηγείων (επί θητείαςΆκη Τσοχατζόπουλου) φέρεται να έχει λάβει και να έχει διακινήσει μίζες 24 εκατ. ευρώ, ενώ εμφανίζεται να είναι και αποδέκτης μιζών ύψους 17 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό καλείταιτώρα να επιστρέψει μετά την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Εκτός από τον Σωτήρη Εμμανουήλ, η ΔΟΥ Χολαργού βεβαίωσε πρόστιμα σε ακόμα δέκα μεγαλοκαταθέτες, τα ονόματα των οποίων συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα Νικολούδη. Πρόκειται για:

-Ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος την εννιαετία 2001-2009 δήλωσε στηνΕφορία συνολικά 500.000 ευρώ. Στους λογαριασμούς του βρέθηκανπάνω από 5 εκατ.ευρώ, με αποτέλεσμα να του καταλογιστούν φόροι καιπροσαυξήσεις ύψους 2,3 εκατ.ευρώ.

-Ορθοπεδικό, που την εξαετία 2003-2008 δήλωσε 298.000 ευρώ. Στις καταθέσεις του εντοπίστηκε ποσό άνω των 3 εκατ. ευρώ και του επιβλήθηκαν πρόσθετοι φόροι ύψους 900.000 ευρώ.

-Έμπορο Ι.Χ., που τη δεκαετία 2000-2010 δήλωσε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και του βεβαιώθηκαν πρόσθετοι φόροι ύψους 1 εκατ. ευρώ.

-Πλαστικό χειρουργό,που την πενταετία 2006-2010 δήλωσε συνολικάστην Εφορία 320.000 ευρώ, ενώ οι τραπεζικοί του λογαριασμοίυπερέβαιναν τα 5 εκατ.ευρώ. Κλήθηκε να πληρώσει 2,5 εκατ.ευρώ.

-Καρδιολόγο, στον οποίο βεβαιώθηκαν επιπλέον 1,4 εκατ. ευρώ, φόροι και προσαυξήσεις για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

Από τον πολυτελή βίο στη φυλακή

Η αντίστροφη μέτρηση για την «πτώση» του Σωτήρη Εμμανουήλξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014, όταν ο ανακριτής Διαφθοράς, κ. Σταυρόπουλος, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Μετά την απολογία του ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, καθώς οι αιτιάσεις του, ότι τα 17 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη νόμιμη αμοιβή του από τα Ναυπηγεία, δεν έπεισαν τον εισαγγελέα και τον ανακριτή.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε.,στενός συνεργάτης των «ισχυρών ανδρών» των εξοπλιστικών προγραμμάτων, Ιωάννη Σμπώκου και Σπύρου Τραυλού, φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζημιογόνες συμβάσεις «Αρχιμήδης»και «Ποσειδών», που αφορούσαν την κατασκευή, αλλά και την επισκευή 3+1 υποβρυχίων τύπου 214.

Οι εισαγγελικές αρχές είχαν ασκήσει διώξεις εναντίον του για τα κακουργήματα της παθητικής δωροδοκίας κατά του Δημοσίου,απιστίας περί την υπηρεσία κατά του Δημοσίου, τελεσθείσας με ιδιαίτερα τεχνάσματα, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος). Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο Σωτήρης Εμμανουήλ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, ενώ στην έκθεση-κόλαφο της αμερικανικής εταιρείαςDebevoise & Plimpton αποκαλείται «χοντρός» και τον εμφανίζει να πήρε «μίζες» συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ. Το υπέρογκο ποσό φέρεται να εισπράχθηκε μέσω των εταιρειών συμφερόντων του, Inveco και Μετάλκο.

Στην έκθεση καταγράφεται ότι τον Οκτώβριο του 2002 εταιρεία του Εμμανουήλ φαίνεται να λαμβάνει από την εταιρεία ΜΙΕ το ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρεται ότι ο Εμμανουήλ, ως επικεφαλής των Ναυπηγείων, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι σε σχέση με τις πληρωμές έχει διαπράξει το αδίκημα της δωροδοκίας για τον ιδιωτικό τομέα. «Φαίνεται ότι οι πληρωμές της Ferrostaal στην Ιnveco ήταν ένα είδος μίζας για τον Οκτώβριο του 2001», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Η κατάσχεση της χρυσής βίλας 

Λίγους μήνες πριν από τη σύλληψη και την προφυλάκισή του, οι Αρχές είχαν κατασχέσει την πολυτελή βίλα του Εμμανουήλ στο Ψυχικό.Το «παλάτι» των 600 τετραγωνικών μέτρων επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου στο Ψυχικό, δίπλα στο Δημαρχείο, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την οικία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Μάλιστα, προτού κατασχεθεί (το καλοκαίρι του 2013), ο Εμμανουήλ προσπάθησε να το ξεφορτωθεί μέσω πωλητηρίου.Η κατασκευή της έπαυλης, αλλά και η διακόσμησή της έγιναν από ανθρώπους με ακριβά γούστα. Η κατασκευή της ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια, δηλαδή την περίοδο που, σύμφωνα και με την έκθεση-φωτιά της αμερικανικής εταιρείας Debevoise and Ρlimpton, η ελληνική κοινωνία βοούσε για τις μίζες των υποβρυχίων.

Στο επίγειο «παλάτι» των 600 τετραγωνικών μέτρων υπάρχουν έξι υπνοδωμάτια, μία τεράστια κουζίνα, σαλόνι με τραπεζαρία,χρυσά φωτιστικά, ακόμη και κλειστή πισίνα! Άλλη μία πισίνα, σαφώςμεγαλύτερη, υπάρχει στον προαύλιο χώρο του ακινήτου.Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η βίλα έχει αλεξίσφαιρα τζάμια, ενώυπάρχει και κλειστό σύστημα ασφαλείας. Σε ό,τι αφορά το μηνιαίο κόστος συντήρησής της, υπολογίζεται στα 5.000 ευρώ, εάν σε αυτό το ποσό συμπεριληφθούν και τα έξοδα για το υπηρετικό προσωπικό,που απασχολεί ακόμη και σήμερα ο κ. Εμμανουήλ.

Η προσπάθεια πώλησης της βίλας ξεκίνησε το 2012. Αρχικά, ο Εμμανουήλ απαιτούσε ποσό που υπερέβαινε τα 20εκατ. ευρώ και σχεδόν άγγιζε τα 24 εκατ. ευρώ. Ηπροσπάθειά του από εκτιμητές της αγοράς χαρακτηρίστηκε εξαρχής ως«εξαιρετικά δύσκολη» λόγω του ποσού που απαιτούσε, αλλά καιτου κόστους συντήρησης του ακινήτου. Σταδιακά, οι απαιτήσεις τούδικαστικά ελεγχόμενου «πωλητή» άρχισαν να εκλογικεύονται.Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, παραλίγο να επιτευχθεί καισυμφωνία με την πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων,έναντι ποσού, το οποίο θα έφθανε τα 10-12 εκατ. ευρώ.Τελικά, όμως, την τελευταία στιγμή, οι Άραβες προχώρησαν στην αγορά ενός άλλου ακινήτου, έναντι 8 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τον Αύγουστο του 2014, το ένταλμα προσωρινής κράτησης του κ. Εμμανουήλ αντικαταστάθηκε από την εγγυοδοσία 3 εκατ. ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Από την έντυπη έκδοση του Παρασκηνίου

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa