Κοινωνία

Με εισοδηματικά κριτήρια τα 25 ευρά στα νοσοκομεία – Ποιοι θα πληρώνουν

Άδωνις Γεωργιάδης

Κανονικά θα ισχύει από 1ης Ιανουαρίου η επιβολή εισιτηρίου 25 ευρώ, μόνο για όσους εισάγονται στα νοσοκομεία και όχι για όσους θέλουν να κάνουν μια εξέταση, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το μέτρο είναι μνημονιακή υποχρέωση, και έχει ψηφιστεί στην Βουλή ήδη από το Νοέμβριο του 2012. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια με πλαφόν τα 11.000 ευρώ, ενώ εξαιρούνται οι χρόνιοι πάσχοντες.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με κλιμάκιο της τρόικας ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε την αύξηση του εισιτηρίου νοσηλείας των νοσοκομείων στα 25 ευρώ από 5, αρχής γενομένης από το 2014, όπως προβλέπεται από το νέο πακέτο μέτρων για το καινούργιο μνημόνιο.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε, ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το εισιτήριο θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε δράσεις υπέρ των ομάδων που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων στο 60% και να κλείσει η φαρμακευτική δαπάνη το 2014 στα 2 δισ. ευρώ.
“Τα έσοδα θα διατεθούν για την κάλυψη της περίθαλψης ανασφάλιστων πολιτών”, ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ειδικότερα οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μπει ηλεκτρονικός “κόφτης” στη συνταγογράφηση, γεγονός που σημαίνει ότι όποιος γιατρός δε γράφει γενόσημα σε ποσοστό έως και 60%, τότε το σύστημα θα τον μπλοκάρει και δε θα μπορεί να εκδίδει άλλες συνταγές.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει και σύστημα ανταμοιβής σε όσους συνταγογραφούν γενόσημα φάρμακα. Δεν έχει όμως ακόμη αποσαφηνιστεί τι είδους οικονομικά κίνητρα θα είναι αυτά, (κάτι που αναμένεται να αποφασισθεί τις επόμενες ημέρες).

Οι τιμές των γενοσήμων μειώνονται στο 65% της τιμής που θα λαμβάνουν τα off patent φάρμακα (όσα έχουν χάσει την πατέντα τους) από 80% που είναι σήμερα.
Αυτό ωστόσο σημαίνει ότι θα υπάρξει σημαντική πτώση στις τιμές τους καθώς την κατιούσα παίρνουν και τα off patent.
null

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa