Κόσμος Κύπρος

«Σε λεπτές ισορροπίες το μέλλον της …Κύπρου»

 

κυπρος-χρημαΜε το βλέμμα στραμμένο στις ραγδαίες εξελίξεις αλλά και στην κρίσιμη συνεδρίαση της Eurogroup βρίσκεται όλος ο κυπριακός τύπος, στις σελίδες του οποίου φιλοξενούνται δηλώσεις των αρμοδίων, συνεντεύξεις, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, αλλά και από τις χθεσινές διαβουλεύσεις Λευκωσίας – τρόικας, ενώ αναφορά γίνεται και στις κινητοποιήσεις των τραπεζικών υπαλλήλων αλλά και στο τι προβλέπουν τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή την Παρασκευή.

Πιο συγκεκριμένα, «Με ένα αγκάθι στο Eurogroup» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που γράφει ότι το ΔΝΤ θέτει θέμα να αναλάβει η Τράπεζα Κύπρου τα 9 δισ. που πήρε η Λαϊκή από τον ΕΛΑ. Αναφέρει ακόμη ότι το κούρεμα στην Κύπρου θα είναι 20% και 4% στα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ότι εκτός πακέτου θα είναι τα ταμεία Προνοίας. Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι προειδοποιούν με κλείσιμο των τραπεζών την Τρίτη ενώ φιλοξενείται και φωτογραφία από τις χθεσινές τους διαμαρτυρίες.
Υπό τον τίτλο «Σε λεπτές ισορροπίες το μέλλον της …Κύπρου» η «Σημερινή» σημειώνει στο κύριό της θέμα ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι καθοριστική ενώ αναφέρεται στο περιεχόμενο των συζητήσεων χθες των κυπριακών αρχών με την Τρόικα. Γράφει ακόμη ότι τα πάντα τελούν υπό την αίρεση του ΔΝΤ.

Το κύριο άρθρο του «Φιλελεύθερου» φέρει τον τίτλο «Βαθύ κούρεμα για Τρ. Κύπρου» και γράφει ότι το μνημόνιο κλειδώνει με όρους της τρόικας και τη συμφωνία σφραγίζει το Eurogroup και προνοεί κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου έως και 22% αλλά δεν αποκλείεται να επανέλθει και στο αρχικό σενάριο του 25%. Αλλού αναφέρεται στις κινητοποιήσεις των τραπεζικών υπαλλήλων και φιλοξενείται και σχετική φωτογραφία.

Ο κύριος τίτλος της «Χαραυγή» είναι «Στόχος της Τρόικας το Φ.Α» και φιλοξενείσυνέντευξη του τέως Υπουργού Εμπορίου,ο οποίος αναφέρεται σε μεθοδεύσεις των τροϊκανών στη διάρκεια των διαβουλεύσεων με την προηγούμενη κυβέρνηση με απώτερο στόχο τα ενεργειακά μας κοιτάσματα. Αλλού γράφει ότι συμφωνήθηκε κούρεμα και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν εκμεταλλεύτηκε τις εναλλακτικές λύσεις και έφερε τη Βουλή προ διλημμάτων.
Από την πλευρά της η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Φρενώδης κούρσα για να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου» αναφέρει ότι συμφωνήθηκε κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου άνω των 100.000 κατά 20% καθώς και για τις σημερινές διαβουλεύσεις στο Eurogroup. Αλλού γράφει ότι υπό το φως της αβεβαιότητας για το αύριο, οι τραπεζικοί υπάλληλοι ξεσηκώθηκαν και κατέκλεισαν τους δρόμους.
Με τον τίτλο «Ζώντας ένα δράμα με ανοικτό τέλος» η εβδομαδιαία «Καθημερινή» αναφέρεται στο θρίλερ που εξελίχθηκε όλη την εβδομάδα, το παρασκήνιο από Βρυξέλλες, Λευκωσία, Αθήνα και Μόσχα, ενώ κάνει λόγο και για κρυφό παζάρι ανάμεσα σε Μόσχα και Βερολίνο. Αλλού η «Κ» γράφει ότι υπό το βάρος των εξελίξεων, οι πολίτες φοβούνται το αύριο, όμως θα μάθουν να ζουν με τα στοιχειώδη.
Τέλος, η εβδομαδιαία «Μάχη» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Αιμορραγεί η Κύπρος» και γράφει ότι έγινε δραματική μεταστροφή σε κούρεμα μετά την επιμονή των Βρυξελλών. Γίνεται αναφορά στα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή και στις διάφορες πληροφορίες για το παρασκήνιο σε Βρυξέλλες, Λευκωσία, Μόσχα και Βερολίνο. Φιλοξενείται επίσης συνέντευξη του Βουλευτή Μάριου Μαυρίδη για τις εξελίξεις ο οποίος λέει ότι κάποιοι προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.Επίσης η «Μ» αναφέρεται σε δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ότι ο Πρόεδρος νοιώθει προδομένος από τους συνεργάτες του.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa