Κοινωνία

Σεξ, χρήμα και… παρακολουθήσεις

Υποκλοπές

Τα κατασκοπευτικά gadget έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας.

Φαίνεται πως τα κάθε λογής «κατασκοπευτικά» γκάτζετ έχουν εισχωρήσει για τα καλά στην εγχώρια πολιτική, επιχειρηματική, και καλλιτεχνική ζωή και όχι μόνο.  Ιστοσελίδες που πωλούν συσκευές παρακολουθήσεων που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει απο ταινίες του Χόλιγουντ ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ενώ οι πάντες, απο απελπισμένες  συζύγους μέχρι γονείς που θέλουν να παρακολουθούν τις νταντάδες των παιδιών τους είναι εν δυνάμει πελάτες τους.

Κάμερες κρυμμένες σε μικροαντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, αόρατα μικρόφωνα και κάθε λογής γκάτζετ υπόσχονται να καταγράψουν αθόρυβα και αποτελεσματικά τον αντίπαλο και να δώσουν προβάδισμα στον χρήστη τους έναντι των αντιπάλων τους.

Τα κατασκοπευτικά εργαλεία έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ ώστε είναι εφικτή η καταγραφή  πολιτικών προσώπων, παντοδύναμων  επιχειρηματιών και  celebrities ακόμα και σε μέρη που θεωρούνται απόλυτα «στεγανά» .

Αν και η τοποθέτηση κοριού σε ιδιωτικούς χώρους με σοβαρά μέτρα ασφαλείας είναι σχεδόν αδύνατη εντούτοις και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν περιθώρια για να «τρυπώσει» κανείς σε απόρρητες συζητήσεις με τρόπους που οι επιτήδειοι γνωρίζουν και εκμεταλλεύονται.

Ένας από αυτούς είναι συσκευές παρόμοιες με το  βαλιτσάκι της ΕΥΠ. Η συγκεκριμένη συσκευή και παρεμφερείς υπάρχουν και στο εμπόριο ή πωλούνται μέσω ειδικών εταιρειών ενώ είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί ο αγοραστής τους. Θεωρούνται αγαπημένο «αξεσουάρ» κυρίως στον «επιχειρηματικό πόλεμο».

Συσκευές όμως με κρυφές κάμερες υπάρχουν και για χαμηλότερα βαλάντια. Κάμερες μέσα σε φαινομενικά αθώα ρολόγια που καταγράφουν τους επισκέπτες σε ένα σπίτι ή γραφείο, μέσα σε λούτρινα παιχνίδια, σε ρολόγια και στιλό και όπου φανταστεί ανθρώπινος νούς ακόμα και σε ένα μπρελόκ!!!

Ένα τέτοιο μπρελόκ για παράδειγμα, αφημένο στο κομοδίνο ενός σπιτιού μπορεί να καταγράψει τις απιστίες της συζύγου, ή μια κουβέντα ανάμεσα σε επιχειρηματίες με το μπρελόκ σε αυτή την περίπτωση να είναι αφημένο στο γραφείο και την κάμερα να γράφει.

Πως προστατεύονται οι «στόχοι»

Στόχοι γίνονται κυρίως πρόσωπα με σημαίνουσα παρουσία στο πολιτικό προσκήνιο, επιχειρηματίες κλπ που ωστόσο δεν είναι ανοχύρωτοι.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και στο κομμάτι της αντικατασκοπείας. Υπάρχουν συσκευές εντοπισμού κρυφών καμερών, ειδικοί σαρωτές, ειδικά σκάνερ που εντοπίζουν  μικρόφωνα ή παράγουν ήχους δυσκολεύοντας την καταγραφή συνομιλιών.

Στον τομέα της πρόληψης και ασφάλειας κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι σαρωτές για τον εντοπισμό κινητών τηλεφώνων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για μαγνητοφωνήσεις, βιντεοσκοπήσεις.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως σε περίπτωση μεγάλης σημασίας συναντήσεων των οποίων το περιεχόμενο δεν πρέπει να διαρρεύσει οι συμμετέχοντες πρέπει να αφήνουν εκτός αίθουσας, δωματίου κλπ το τηλέφωνο τους. Υπάρχει δε η σχετική συσκευή που επιτρέπει τον εντοπισμό κινητού στην περίπτωση που κάποιος θελήσει παρά την… παράκληση να κρατήσει πάνω του το τηλέφωνο!

Χρυσωρυχείο οι… απατημένοι σύζυγοι!

Αν νομίζεται ότι ρόλο ντετέκτιβ αναλαμβάνουν μόνο όσοι έχουν σκοπό να αποσπάσουν υψίστης σημασίας πληροφορίες μάλλον έχετε πέσει πολύ έξω. Διότι για τις εταιρίες που πωλούν «κατασκοπευτικά» γκάτζετ νούμερο ένα πηγή εσόδων αποτελούν οι… απατημένοι σύζυγοι.

Για να ακριβολογούμε οι σύζυγοι που δεν είναι απόλυτα σίγουροι πως το έτερον τους ήμισυ έχει μάτια μόνο γι’ αυτούς. Εταιρίες που πωλούν on line τέτοιους είδους gadget είναι προσανατολισμένες και εξειδικευμένες προς αυτό το αγοραστικό κοινό. Τι προσφέρουν;  Συσκευές εντοπισμού κρυμμένες για παράδειγμα μέσα σε ένα κέρμα που δείχνουν ανά πάσα ώρα και στιγμή που βρίσκεται ο αγαπημένος τους ή ακόμα και σε ένα κουτί χάπια.

Συσκευή

Καταγραφή

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa