Πολιτική

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα στις 11:00 αρχίζει στην «Αθηναΐδα» με την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Θέμα της συνεδρίασης είναι: «Συμπεράσματα για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάη 2014 και κατευθύνσεις για τη δουλειά μας το επόμενο διάστημα».

Πρόκειται για την κρισιμότερη ίσως συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιείται στη σκιά έντονης εσωστρέφειας, με αφορμή την πολιτική συμμαχιών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του τρόπου λήψης των αποφάσεων στο εσωτερικό του.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κάνει άνοιγμα στις δυνάμεις που εκτείνονται από το ΚΚΕ ως την «αντιμνημονιακή Σοσιαλδημοκρατία», με το ίδιο το κείμενο της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας προς την ΚΕ που αποκάλυψε χθες το Real.gr να μιλά για μία «πλατιά δημοκρατική, προοδευτική, ριζοσπαστική συμμαχία, ικανή να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές».

Αναμένεται ακόμα να επιτεθεί με σφοδρό τρόπο κατά της κυβέρνησης, επιμένοντας στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αλλαγή πολιτικής είναι μόνο στα λόγια και ζητώντας εκ νέου την ανατροπή της κυβέρνησης ως μόνη λύση για ισχυρή διαπραγμάτευση από μία κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.

Η εισήγηση της ΠΓ, πάντως, δεν είναι κοινά αποδεκτή. Τη διαφωνία της σε θέματα συμμαχιών και προγράμματος αφενός και κόμματος και κινηματικών δράσεων αφετέρου θα δηλώσει με δύο τροπολογίες που αναμένεται να καταθέσει σήμερα η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σε αυτές, η αριστερή μειοψηφία του κόμματος εμμένει στην ανάγκη συμπόρευσης μόνο με δυνάμεις της Αριστεράς και κάποιων δυνάμεων του προοδευτικού χώρου με αντιμνημονιακή πάντως δράση, ενώ επιμένει πως η αποτροπή της προεδρικής πλειοψηφίας στη Βουλή μπορεί να επιτευχθεί με ένα πειστικό πρόγραμμα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και όχι με κοινοβουλευτικές συμμαχίες.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του χθες το βράδυστην εκδήλωση με θέμα: «Αγώνας για μια άλλη Ευρώπη»-στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Resistance» που διεξάγει η εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο-επεσήμανε πως «ο αγώνας μας για την επανίδρυση της Ευρώπης πρέπει να είναι διαρκής και αμείωτος».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, η επανίδρυση της Ευρώπης πρέπει να γίνει σε οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βάση και σημείωσε ότι η Αριστερά με πλειοψηφική προοπτική μπορεί να παίξει καίριο ρόλο με στόχο την αλλαγή από την Ευρώπη της φτώχειας και της καταπίεσης στην Ευρώπη της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης και της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ισπανικό κόμμα Podemos, το οποίο αποτέλεσε την έκπληξη συγκεντρώνοντας 8% στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αφού, όπως είπε, «κατάφερε να μετατρέψει σε πολιτική δύναμη την αγανάκτηση του κόσμου». Εξήρε τους αγώνες του Sinn Fein για τα δικαιώματα των πολιτών στην Ιρλανδία και αποκάλυψε ότι είχε αγωνία για την επιτυχία του εγχειρήματος της «Λίστας Τσίπρα» στην Ιταλία («Μια άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα»), σημειώνοντας ότι «είχε να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, αλλά τα κατάφεραν με λιγοστά μέσα και χρήματα».

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εδράσει την πρόταση του σε 3 πυλώνες: α) τοξικότητα πολιτικού λόγου, «θέλουμε την αναδιανομή του πλούτου» β) ανάγκη να υπερασπιστούμε τον τόπο και τους ανθρώπους, Έλληνες και ξένους που ζουν στη χώρα, «καλός νοούμενος πατριωτισμός – καμία σχέση με τον μισαλλόδοξο εθνικισμό της Ακροδεξιάς» και γ) αριστερός διεθνισμός, για να γίνει η ανατροπή στην Ευρώπη.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER