Περιβάλλον

Σήμερα η νέα σύσκεψη για τα τζάκια

Τζακια-ατμοσφαιρα

Με προβλήματα έχει ξεκινήσει η κινητοποίηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος με αφορμή το εκρηκτικό «κοκτέιλ» σωματιδίων που προκαλεί στην ατμόσφαιρα το φαινόμενο των τζακιών. μετά τις ανησυχητικές μετρήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και τις ανακοινώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για το θανατηφόρο μείγμα που εισπνέουν οι κάτοικοι της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, που συγκαλεί η αρμόδια γενική γραμματέας Περιβάλλοντος, κυρία Μάρω Ευαγγελίδου, προκειμένου να εκτιμηθούν τα ευρήματα και να υπάρξει συντονισμός ενεργειών.

Το περίεργο είναι ότι παρά το θόρυβο που έχει προκληθεί από τα ανησυχητικά ευρήματα, από τη σύσκεψη θα απουσιάζει η πολιτική ηγεσία, καθώς πρόσκληση έχει πάρει μόνο η υφυπουργός Υγείας, κυρία Φωτεινή Σκοπούλη, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός, λόγω της εμπλοκής του στη διακίνηση ξυλείας, επιστήμονες, αλλά και γιατροί.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος σημειώνουν ότι πρέπει να σταθμιστούν τα δεδομένα και τα στοιχεία που υπάρχουν και εν συνεχεία να ενημερωθούν οι αρμόδιοι υπουργοί και να αποφασιστεί εάν χρειάζεται η λήψη έκτακτων μέτρων.

Από τη συνάντηση απουσιάζει και το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο τις προηγούμενες μέρες εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για την επίπτωση στη δημόσια υγεία από την σωματιδιακή ατμοσφαιρική ρύπανση της καύσης των ξύλων.

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια απ’ ό,τι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας μιας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.

Γι’ αυτό και οι επιστήμονες συνιστούν καλό αερισμό των σπιτιών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του καπνού από τα τζάκια παραμένει εντός του εσωτερικού χώρου

Σχετικά άρθρα:

ΥΠΕΚΑ: Προσοχή στη χρήση και την καύση ακατάλληλων υλικών
Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa