Μαρς

Σήμερα η πρώτη παρουσίαση των Γερμανικών Αρχείων Κατοχής

Κατοχή

Εκδήλωση με θέμα, «Πρώτη παρουσίαση των Γερμανικών Αρχείων Κατοχής από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού», θα γίνει σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είναι η συμμετοχή του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον κύκλο των εορταστικών εκδηλώσεων, υπό τον γενικό τίτλο «Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ», για την 71η επέτειο από την απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944 .

Η εκδήλωση θα γίνει στο ΥΠΕΘΑ (1ος όροφος, αίθουσα «Ι. Καποδίστριας») στις 13.00. Μετά τον σύντομο χαιρετισμό του ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου, θα γίνει η παρουσίαση του πλαισίου των εκδηλώσεων «Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ» από την διδάκτορα Ιστορίας Βασιλική Λάζου.
Θα ακολουθήσει Προβολή του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Οι σημαίες οι φοβερές της λευτεριάς», του Τάκη Σακκελαρίου, που στηρίζεται σε αρχειακό υλικό της ΕΡΤ, το οποίο για πρώτη φορά εμφανίζεται.

Στη συνέχεια θα γίνει παρουσίαση των γερμανικών αρχείων της Κατοχής (φωτογραφιών και εγγράφων). Είναι η πρώτη δημόσια εμφάνισή τους μετά και την ολοκλήρωση ενός πρώτου κύκλου αξιολόγησης. Ειδικότερα, ο διευθυντής της ΔΙΣ Ταξίαρχος Νικόλαος Δελατόλας θα παρουσιάσει τη μεθοδολογία της έρευνας και τις επιδιώξεις της. Ακολούθως η διδάκτωρ Ιστορίας Έφη Πασχαλίδου θα αναφερθεί διεξοδικά στα πρώτα επιλεγμένα ευρήματα της μέχρι τώρα έρευνας.

Τον κύκλο των εκδηλώσεων «Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ» συνδιοργανώνουν οι φορείς:Περιφέρεια Αττικής (Κεντρικός Τομέας), Δήμος Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), ΕΡΤ, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, ΥΠΕΘΑ. Επίσης στηρίζουν το Υπουργείο Πολιτισμού, το Μουσείο Μπενάκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, τα Αρχεία Σύγχρονης Ιστορίας, το Αρχείο της ΕΡΤ, το Πολεμικό Μουσείο.

Η όλη διοργάνωση περιλαμβάνει έναν κύκλο εκδηλώσεων που εξελίσσονται σε διάφορες περιοχές της Αθήνας στη διάρκεια του Οκτωβρίου. Ανάμεσά τους, η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, στις 11 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συζητήσεις ιστορικού περιεχομένου, σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, ιστορικούς περιπάτους σε περιοχές της Αθήνας που συνδέονται με την Κατοχή και την Αντίσταση, εκδηλώσεις σε γειτονιές της Αθήνας, εκθέσεις φωτογραφιών και προβολές ταινιών.

Η είσοδος θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις.

Χρήστος Καπούτσης

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa