Πολιτισμός

«Σκηνογραφία & Ενδυματολογία» με τους Kenny MacLellan, Νίκο Κατή και Σάκη Μπιρμπίλη στο New York Acting Studio

Σκηνογραφία & Ενδυματολογία

Σκηνογραφία & Ενδυματολογία

με τον διεθνούς φήμης KennyMacLellan

τον σκηνοθέτη Νίκο Κατή

και τον σχεδιαστή Φωτισμών Σκηνής Σάκη Μπιρμπίλη

στο New York Acting Studio

 

Ανοιχτή Παρουσίαση (δωρεάν): Πέμπτη 16/10/14, ώρα 6:30-8:30 μ.μ.

Απαραιτήτως οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνουν για τη συμμετοχή τους στην Ανοιχτή παρουσίαση

 

Μαθήματα: κάθε Πέμπτη στις 6:30 – 10:30 μ.μ.

ΕΝΑΡΞΗ: από Πέμπτη 23/10/14

 

Απευθύνεται σε: Σκηνογράφους, Ενδυματολόγους, αρχιτέκτονες, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σπουδαστές και όλους όσους ενδιαφέρονται για το θέατρο.

Kenny-MacLellan

Ο Κέννυ Μακ Λέλλαν και ο Νίκος Κατής, θα παρακολουθούν όλη την πορεία εξέλιξης της μελέτης και παρουσίασης της σκηνογραφικής και ενδυματολογικής πρότασης, ενώ ως guest, ο γνωστός σχεδιαστής φωτισμών του θεάτρου Σάκης Μπιρμπίλης θα εξετάσει τις μεθόδους φωτισμού της σκηνής και του σκηνικού μιας παράστασης.

Οι σπουδαστές θα επισκεφθούν 3 κεντρικές Αθηναϊκές σκηνές, όπου θα επιλέξουν σε ποια σκηνή θα βασιστεί η μακέτα τους. Επίσης θα έχουν την επιλογή να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία Θεατρικά έργα τα οποία θα αφορούν την εργασία τους.

Το πρόγραμμα μαθημάτων σκηνογραφίας – ενδυματολογίας διαρκεί 12 εβδομάδες.

Θα υπάρχουν 3 κύκλοι μέσα στην χρονιά και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν από έναν έως και τρεις.

Σάκης Μπιρμπίλης

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν:

• σχεδιασμό σκηνικών και κοστουμιών,

• κατασκευή πλαστικής μακέτας,

• μάσκας, θεατρικών στοιχείων και ενδυματολογικών αξεσουάρ.

• ιστορία θεάτρου,

• ιστορία σκηνογραφίας και ενδυματολογίας,

 

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός των μαθημάτων δεν είναι η παραγωγή ενός συγκεκριμένου τύπου σκηνογράφων από μια ορισμένη σχολή σκηνογραφίας, αλλά η καθοδήγηση και ενθάρρυνση κάθε σπουδαστή να μην ψάχνει εύκολες και συμβατικές λύσεις, αλλά, μέσα από βαθειά έρευνα, να αποκτά τη δική του ερμηνεία και προσέγγιση προς την σκηνογραφία και ενδυματολογία. Το μάθημα είναι ιδίως πρακτικό.

Στο τέλος των μαθημάτων, οι σπουδαστές θα παρουσιάσουν μια πλαστική μακέτα και σχέδια κοστουμιών, τόσο στους συνεργάτες και την υπόλοιπη ομάδα του NYAS, όσο και σε επιλεγμένους καλεσμένους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, φιλική συζήτηση και αποτιμήσεις, ενώ στο τέλος της χρονιάς, επιλεγμένα έργα από όλα τα project θα παρουσιαστούν σε ενιαία Έκθεση σε ειδικά διαμορφωμένο και προβεβλημένο χώρο, στο ευρύ κοινό και σε προσκεκλημένους επαγγελματίες του θεάτρου.

Οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με τις παραγωγές του NYAS που θα παρουσιαστούν στο τέλος του χρόνου, ενώ ο Kenny McLellan μπορεί να επιλέξει κάποιον ως συνεργάτη του στις παραγωγές που αναλαμβάνει.

Νίκος Κατής

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας:

Διάρκεια: 12 Εβδομάδες

Από 23 Οκτωβρίου και κάθε Πέμπτη, ώρα 6:30 – 10:30 μμ

Κόστος: 90 ευρώ ανά μήνα (Δεν περιλαμβάνεται Φ.Π.Α)

Δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα : 210-3211.445 & 6977-90.61.66 ή στο

E-mail: [email protected] (απαραίτητο ένα τηλέφωνο επικοινωνίας)

www.newyorkactingstudio.gr

=====================================================

KENNY MACLELLAN

Ο Kenny MacLellan είναι γνωστός από τη συνεργασία του με μεγάλα Φεστιβάλ (Αθηνών, Εδιμβούργου, Βρυξελλών, Βιέννης, Βαρσοβίας, Κολωνίας, Παρισιού), και θέατρα (Royal Shakespeare Company, The Royal Court, The Traverse Theatre, Opera De Montpellier, New Israeli Opera, Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Theseum Ensemble, χοροθέατρα Οκτάνα, Sine Qua Non κ.λπ.), καθώς και με σημαντικούς σκηνοθέτες (Danny Boyle, Roger Michell, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ρούλα Πατεράκη, Κωνσταντίνος Ρήγος, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Γιάννης Ιορδανίδης, Nikita Milivojevic κ.ά.).

Έχει κάνει σκηνογραφία και ενδυματολογία σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις, όπως (ενδεικτικά): Φιλοκτήτηςτου Σοφοκλή (σκην. Κώστας Φιλίππογλου) Επίδαυρος 2014, Φάουστ (σκην. Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ιαν. 2014), Αντιγόνη (σκην. Γιάννης Μπέζος) 2013, Οιδίπους Τύραννος (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 2012), Ηρακλής Μαινόμενος (σκην. Μιχαήλ Μαρμαρινός, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 2011), Η μητέρα του σκύλου του Παύλου Μάτεσι (σκην. Nikita Milivojevic, Εθνικό Θέατρο, 2011), Λιωμένο Βούτυρο (σκην. Σίμος Κακάλας, Εθνικό Θέατρο, 2008), Πεθαίνω σα χώρα του Δημήτρη Δημητριάδη (σκην. Μιχαήλ Μαρμαρινός, Φεστιβάλ Αθηνών, 2007, περιοδεία στην Ευρώπη), Η μνήμη των κύκνων του Κωνσταντίνου Ρήγου (ΚΘΒΕ, 2002), H.I.D. του Howard Brenton από την Royal Shakespeare Company, σε σκηνοθεσία του γνωστού από τις ταινίες «Trainspotting» και «Slumdog Millionaire» Danny Boyle.

Ο Kenny MacLellan αποφοίτησε από τη σχολή καλών τεχνών Γλασκόβης. Σπούδασε σκηνογραφία στο Motley School of theatre design, στο Λονδίνο, όπου τιμήθηκε με το Lindury Prize for theatre design. Έχει διδάξει σκηνογραφία-ενδυματολογία σε διάφορα μέρη του κόσμου.

———————————————————————————————
ΣΑΚΗΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ

Σχεδιασμός Φωτισμών Σκηνής

Σχεδιάζει φωτισμούς για θέατρο, χορό, όπερα και μουσική από το 1995 και έχει φωτίσει τις σημαντικότερες σκηνές της χώρας.  Έχει συνεργαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό με σημαντικούς σκηνοθέτες και δημιουργούς: Β. Θεοδωρόπουλος, Α. Στελλάτου, Ν. Μιλιβόγιεβιτς, Ν. Μαστοράκης, Δ. Λιγνάδης, Γ. Κακλέας, Κ. Γάκης, Κ. Ευαγγελάτου, Κ.Ρήγος, Tiger lilies, Σ. Σπυράτου, Γ. Τσορτέκης, Ε. Παπακωνσταντίνου, Ε. Θεοδώρου,Β. Αρδίττης, Μ. Κάλμπαρη, Γ. Χουβαρδάς κ.ά., σε παραγωγές που έχουν ανέβει σε: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, Εθνικό Θέατρο (Κεντρική &Νέα Σκηνή), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών & Θεσσαλονίκης, Θέατρο Μπάντμιντον, Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Το Σχολείον, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Χυτήριο, Θησείον, Από Μηχανής, Αμφι-Θέατρο, ΗΒΗ, Αθηναΐς, Θέατρο Rex, Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, Πειραιώς 260, Αποθήκη, Θέατρο Τέχνης κ.λπ.

Παραστάσεις (ενδεικτικά):

Η Μητέρα του Σκύλου του Π. Μάτεσι (σκην. Ν. Μιλιβόγιεβιτς, Νέα Σκηνή Εθνικού Θεάτρου), Τα ορφανά του Ντ. Κέλι (σκην. Β. Θεοδωρόπουλος, Θέατρο του Νέου Κόσμου), Λυσιστράτη του Αριστοφάνη (σκην. Γ. Κακλέας, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου), Tiger lillies: Freak Show (σκην. Σ. Τομά, Θέατρο Μπάντμινγκτον), Η γυναίκα της Πάτρας του Γ.Χρονά (σκην. Λ. Κιτσοπούλου, Από μηχανής Θέατρο), Ρομπέρτο Τσούκο του Μπ.-Μ.Κολτές (σκην. Ε. Θεοδώρου, Εθνικό Θέατρο-Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος), Η γυναίκα της Ζάκυθος του Δ. Σολωμού (σκην. Γ. Τσορτέκης, Θέατρο του Νέου Κόσμου Κάτω Χώρος), Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν του Μπ.Μπρεχτ (σκην. Κ. Ευαγγελάτου, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών).

———————————————————————————————

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΗΣ

Ιδρυτής και διευθυντής του ΝΥΑS

Σκηνοθέτης και ηθοποιός. Σπούδασε υποκριτική στη διεθνούς φήμης Royal Academy of Dramatic Arts (RADA) στο Λονδίνο και σκηνοθεσία δίπλα στον πολυβραβευμένο Gene Feist, σκηνοθέτη και ιδρυτή του θεάτρου Roundabout του Broadway. Επίσης δίπλα στους Ούτα Χάγκεν, Μαρσέλ Μαρσώ, Στέλλα Άντλερ κ.α. Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 15 έργα κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου στη Νέα Υόρκη, Βοστώνη και περιφερειακά θέατρα των ΗΠΑ, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε πάνω από 30 θεατρικά έργα σε Ν. Υόρκη (Broadway & off-Broadway), Βοστώνη, Δουβλίνο, Κολωνία κ.λπ. και συνεργάστηκε με γνωστούς ηθοποιούς όπως: Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Τζον Τορτούρο, Λίαμ Νίσον, Κρίστοφερ Γουόκεν κ.α.

Στην Ελλάδα πρωταγωνίστησε στις «Μέρες καθαριότητας», σκην. Μ. Μαρμαρινός, ενώ με το θίασό του Twelfth Night Theatre της Ν. Υόρκης παρουσίασε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τον «Αμερικάνικο Βούβαλο» του D. Mamet.

Στον κινηματογράφο δούλεψε ως ηθοποιός με τους: Ρ. Χαραλαμπίδη (Φτηνά Τσιγάρα, 4 μαύρα Κουστούμια), Β. Σερντάρη (Βασιλική), Γ. Σταμπουλόπουλο (Πανδώρα), Δ. Αθανίτη (Η πόλη των Θαυμάτων, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας) κ.λπ.

Έχει διδάξει υποκριτική σε δραματικές σχολές, πανεπιστήμια και σεμινάρια σε Ν. Υόρκη, Βοστώνη, Λονδίνο, Λιλ, Λάρνακα, Αλεξάνδρεια, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.λπ.

=====================================================

New York Acting Studio Conservatory of Dramatic Arts

Μιαούλη 11, 3ος όρ., Ψυρρή (30 μ. από μετρό Μοναστηράκι)

Τηλ. 210-3211.445, κιν. 6977-90.61.66

www.newyorkactingstudio.gr

E-mail: [email protected]

 

NEW  YORK  ACTING  STUDIO

Μιαούλη 11,  3οςόρ., Ψυρρή  ΑΘΗΝΑ  |  πλησίονμετρόΜοναστηράκι

τηλ: 210-3211.445, 6977-90.61.66

email: [email protected]

site: www.newyorkactingstudio.gr

http://www.facebook.com/pages/New-York-Acting-Studio/282059245143088

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa