Πολιτική

Σκληρή απάντηση του Μ. Βαρβιτσιώτη στα σχόλια περί «ατιμωρησίας»

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Αφορμή για να εκφράσει την έντονη αντίδραση του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου  Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στάθηκαν τα σχόλια του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Niels Muiznieks στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με την αρχειοθέτηση από τις δικαστικές Αρχές του φακέλου για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι που στοίχισε τον περασμένο Ιανουάριο τη ζωή σε έντεκα άτομα, οκτώ παιδιά και τρεις γυναίκες από το Αφγανιστάν.

Να θυμίσουμε ότι με σχόλιο του ο Niels Muiznieks ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Τον περασμένο Φεβρουάριο, με ανοιχτή επιστολή στις ελληνικές Αρχές υπογράμμισα ότι αναμένω την αναγνώριση και την τιμωρία των υπευθύνων για αυτούς τους τραγικούς θανάτους στη θάλασσα. Αυτό που βλέπω σήμερα είναι ότι η ατιμωρησία κινδυνεύει να καλύψει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Anne Brasseur ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εκφράζει την έκπληξή του για τα σχόλια του επιτρόπου Niels Muiznieks, κάνει λόγο για έλλειψη πληροφόρησης από τον ίδιο και ότι η εν λόγω θέση του αντίκειται στην έννοια του Κράτους Δικαίου.

Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρει ότι «η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνει εφικτή χωρίς τον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου» και ότι «το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα ως ένας οργανισμός αρμόδιος για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων έχει ως κύριο καθήκον, όχι μόνο την περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά πάνω από όλα την προστασία του πιο θεμελιώδους δικαιώματος: της ζωής».

«Οποιαδήποτε τυχόν αναφορά για ενδεχόμενη κακομεταχείριση από στέλεχος του λιμενικού σε επιχειρήσεις διάσωσης, όπως στην περίπτωση του Φαρμακονησίου (όπου διεσώθησαν 16 ανθρώπινες ζωές από τους συνολικά 28 παράνομους μετανάστες, που επέβαιναν σε ένα μη αξιόπλοο σκάφος), παγίως ερευνώνται μεθοδικά και εις βάθος από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές και οι αποφάσεις τους γίνονται σεβαστές από κάθε πολίτη», συμπληρώνει στην επιστολή του ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι: «Από τις αρχές του 2014, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διεξάγει πάνω από 163 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη διάσωση πάνω από 4.667 ζωών στη θάλασσα από ένα σύνολο 13.233 παράνομων μεταναστών, οι οποίοι διέσχισαν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι: «οποιαδήποτε συμπεράσματα για ατιμωρησία είναι μακριά από την αλήθεια και ότι ο ίδιος παραμένει στη διάθεση της ολομελείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ή της αρμόδιας Επιτροπής για παροχή περαιτέρω πληροφόρησης, εφόσον χρειαστεί».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa