Τράπεζες

Σοκ από Moodys: Ο κίνδυνος των ελληνικών τραπεζών να βρεθούν εκτός αγορών

Η ανταλλαγή των ομολόγων με κοινές μετοχές μείωσαν τις κεφαλαιακές ανάγκες των 4 συστημικών ελληνικών τραπεζών κατά 3 δισ ευρώ, ωστόσο αυτή περιορίζει σημαντικά την ικανότητα των ιδρυμάτων να επιστρέψουν στις αγορές χρέους βραχυπρόθεσμα καθώς έχουν προκαλέσει ζημιές στους επενδυτές, εκτιμά η Moody’s σε σημερινό της σχόλιο. Ο οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει «συναλλαγή υπό πίεση» (distressed exchange) την ανταλλαγή την οποία αποδέχθησαν εθελοντικά η πλειοψηφία των ομολογιούχων δεδομένου του κινδύνου να αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερες ζημιές στην περίπτωση εκκαθάρισης που ίσως ενεργοποιούνταν λόγω των μεγάλων κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο ο οίκος επισημαίνει πως η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πιθανότατα θα βοηθήσει ώστε να σταθεροποιηθεί το προβληματικό τραπεζικό σύστημα της χώρας και θα επιταχύνει την χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον οίκο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους θα αποκλείσει επίσης το ενδεχόμενο bail-in στους καταθέτες, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Eurogroup του Αυγούστου.

Όπως σημειώνει η Moody’s, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τράπεζες για την ανταλλαγή, δείχνουν πως οι αθροιστικές κεφαλαιακές ανάγκες τους έχουν μειωθεί κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, από τα 14,4 δισ. ευρώ που εκτιμούσε υπό το δυσμενές σενάριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa